5 aandachtspunten voor wie in 2023 bouwt of verbouwt

Vanaf 1 januari 2023 gelden er een aantal nieuwe regels voor nieuwbouw en renovatie. Wij vatten de 5 belangrijkste samen.

Written by
Datum
18.1.2023
Leestijd
2
min
Categorie
Tips

Wie in 2023 een woning wil laten bouwen of verbouwen, moet rekening houden met een aantal nieuwe regels die sinds 1 januari 2023 van kracht zijn op nieuwbouwwoningen en renovaties.

Stijgend aandeel hernieuwbare energie

Voor bouwaanvragen die ingediend worden vanaf 1 januari 2023 gelden strengere normen voor het reeds verplichte aandeel hernieuwbare energie. Dat aandeel wordt immers steeds groter, wat logisch is gezien de stijgende energieprijzen. In 2022 moest dat aandeel minimaal 15 kWh/m² bedragen. Voor 2023 geldt een ondergrens van 25 kWh/m² voor nieuwbouwwoningen en 20 kWh/m² voor ingrijpende energetische renovaties.

Wie een nieuwbouwwoning wil laten bouwen of een ingrijpende - energetische - renovatie wil laten uitvoeren, besteedt daarom best voldoende aandacht (én financiële middelen) aan duurzame energiebronnen. Die maken de woning immers future-proof, waardoor je grote kosten in de toekomst vermijdt. Vanaf 2025 zijn gasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen bovendien verboden, waardoor je er uiteraard goed aan doet om in 2023 al voor hernieuwbare energiebronnen te gaan.

Één van de belangrijkste manieren om het aandeel hernieuwbare energie te maximaliseren, is om de verwarming volledig uit hernieuwbare energiebronnen halen. Aardgas is immers verleden tijd, waardoor je automatisch uitkomt bij een warmtepomp. Voor het verwarmen van bad- en douchewater is het bovendien voortaan verplicht om gebruik te maken van een hernieuwbare energiebron. Voor warm water in de keuken en de wasplaats is dat (nog) geen verplichting.

Warmtepomp verplicht

Vanaf 1 januari '23 is minimaal een hybride warmtepomp verplicht voor elke nieuwbouwwoning. Een hybride verwarmingssysteem bestaat uit een condensatieketel op gas of stookolie in combinatie met een warmtepomp. Op deze manier verwarm je altijd met de goedkoopste energiebron, al blijf je natuurlijk nog afhankelijk van gas dat langzaam maar zeker uitgefaseerd wordt.

Vanaf 2025 kan je een nieuwbouwwoning bovendien niet meer aansluiten op het aardgasnet. Je zal dan moeten kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

Meer informatie over warmtepompen ontdek je hier.

Verwarmen op lage temperatuur

Wie zijn woning wil verwarmen met een centraal verwarmingssysteem op water, is vanaf 1 januari 2023 verplicht om dat op lage temperatuur te doen. Althans, die regel is van toepassing voor wie in 2023 zijn bouwaanvraag indient.

Een verwarming op lage temperatuur wil zeggen dat het water in het verwarmingssysteem steevast een temperatuur heeft tussen de 35°C en 55°C. Lagetemperatuursverwarming vereist minder energie en is daardoor energie-efficiënt.

Concreet kan je dus best een warmtepomp aanschaffen die aangekoppeld wordt op vloerverwarming. Zo verwarm je het hele huis steeds op lage temperatuur, waarbij de warmtepomp de warmte uit de lucht of de aarde haalt.

Verplichte renovatie naar energielabel D

Wie vanaf 1 januari 2023 een bestaande woning met energielabel E of F koopt, erft of geschonken krijgt, moet ervoor zorgen dat die woning binnen de 5 jaar een energielabel D haalt.

Hiermee zet de Vlaamse regering een belangrijke stap om tegen 2050 alle woningen op een energielabel A te krijgen. Wie met andere woorden van plan is om eigenaar te worden van een niet-energiezuinige woning, calculeert best een renovatiebudget in.

Ben je al eigenaar van een energieverslindende woningen? Dan heb je tot 2030 om het label D te halen.

Meer informatie over de renovatieplicht ontdek je hier.

Grotere regenwaterput verplicht bij grondige renovaties

Bij grondige renovaties, waarbij er ook werken aan het afwateringssysteem worden uitgevoerd, geldt vanaf 1 januari 2023 een nieuwe wetgeving voor regenwaterputten. Wie nog geen regenwaterput heeft, moet die tijdens die werken immers laten installeren.

Daarnaast zijn er ook richtlijnen voor de grootte van de regenwaterput. Bij woningen met een dakoppervlak van +80 m² moet een regenwaterput met minstens een inhoud van 7.500 liter voorzien worden. Voor daken groter dan 120 m² bedraagt het volume minstens 10.000 liter.

Meer informatie over de nieuwe wetgeving rond regenwaterputten ontdek je hier.

Nieuwbouw of renovatie bespreken?

Neem contact op met onze bouwadviseurs. Dat kan via het contactformulier 'Nieuwbouw' of 'Renovatie' op onze contactpagina. Christ, Jurgen, Wim of Joren nemen nadien spoedig contact op om jouw woondromen te realiseren.

Christ Schalk - Bouwadviseur Nieuwbouw
Jurgen Van Eyndt - Bouwadviseur Nieuwbouw
Wim Vincke - Bouwadviseur Renovatie
Joren Wynants - Bouwadviseur Renovatie