Borgstelling bij sleutel-op-de-deur: dit is het en zo gaan wij ermee om

Wanneer je met Ooms Woonrealisaties bouwt, ben je steeds financieel beschermd door de wet Breyne waardoor je steeds een stok achter de deur hebt.

Written by
Datum
30.11.2022
Leestijd
2
min
Categorie
Bouwen

Wanneer je een nieuwe woning laat bouwen, lever je altijd een stevige financiële inspanning. Je bent dan ook best zo goed mogelijk beschermd. Gelukkig heb je dankzij de wet Breyne, volgens dewelke we bij Ooms Woonrealisaties steeds bouwen, alvast een aardige financiële stok achter de deur.

De Wet Breyne

De wet Breyne beschermt iedereen die een woning koopt of een woning laat bouwen zolang die woning in België is gelegen en bestemd is voor effectieve bewoning. De wet voorziet onder andere een verplichte borgstelling die de koper beschermt tegen eventuele gebreken die te wijten zijn aan de verkoper of aannemer.

Hierdoor geniet je een vergoeding ingeval de werken niet op een deugdelijke wijze uitgevoerd zouden worden of zelfs helemaal niet afgewerkt worden. Dat laatste kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een aannemer failliet gaat of over onvoldoende financiële middelen beschikt om het project af te werken volgens overeenkomst.

Archiefbeeld

Een erkend (sleutel-op-de-deur) aannemer

Wanneer je in zee gaat met een erkend aannemer, zoals Ooms Woonrealisaties, wordt er verplicht een waarborg gesteld die overeenkomt met 5% van de totale aannemingssom. De waarborg wordt gesteld door de aannemer en is steeds in het voordeel van de bouwheer.

"De prijs van de grond is niet inbegrepen in het bepalen van de borgsom", benadrukt administratief bediende Bart Kenis die voor onze klanten de waarborgen stelt. "De borgsom kan in de loop van de uitvoering nog worden aangepast indien het oorspronkelijke bedrag van het bouwproject met meer dan 20% is gewijzigd. Indien de bouw wordt verdeeld onder verschillende aannemers is de wet Breyne strikt genomen niet van toepassing en is het contract bepalend voor de manier van betaling."

De wet schrijft voor dat de aannemer de borgsom plaatst bij de Deposito- en Consignatiekas en zo na ondertekening van de overeenkomst een door de Deposito- en Consignatiekas ondertekend bewijs kan voorleggen aan de koper-bouwheer.

"Die borgsom kan vervolgens worden vrijgemaakt na de uitvoering van het bouwproject. Dat gebeurt in twee stappen", zegt Bart. "Zo wordt de eerste helft vrijgegeven bij de voorlopige oplevering van de woning. De resterende helft volgt bij de definitieve oplevering, precies zoals de wet dat ook voorschrijft. Onze klanten kunnen bovendien de borgstelling zelf opvolgen via het overheidsportaal MyMinFin. Op die manier is de borgstelling voor onze klanten zeer transparant en weet men precies over welke bedragen het precies gaat."

Meer informatie over onze werkwijze bij nieuwbouw?

Onze bouwadviseurs staan klaar om jou alles te vertellen over onze manier van werken. Neem alvast contact op via het contactformulier 'nieuwbouw'.

Christ Schalk - Bouwadviseur
Jurgen Van Eyndt - Bouwadviseur
Bart Kenis - Boekhouding