Bouwunie maakt balans op: "Nieuwbouw uitstellen omwille van de stijgende prijzen heeft geen zin"

Bouwunie berekende dat de bouw van een gezinswoning in 2022 gemiddeld 14% duurder is geworden. Een bouwproject daarom uitstellen heeft echter geen zin, klinkt het.

Written by
Datum
21.12.2022
Leestijd
3
min
Categorie
Nieuws

Het voorbije jaar is de bouw van de gemiddelde gezinswoning zo'n €37.000 duurder geworden. Dat berekende Bouwunie, de onafhankelijke organisatie voor zelfstandigen en KMO's in de bouwsector in Vlaanderen. "De bouw van een woning uitstellen, heeft dan weer weinig zin", zo luidt het. "De prijzen van bouwmaterialen zullen de komende jaren immers niet meteen dalen."

Bouwmaterialen

Op 14 december maakte Jean-Pierre Waeytens, topman van de Bouwunie, de balans op van het afgelopen bouwjaar. Dat deed hij op VTM Nieuws, maar ook in Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws en Het Belang Van Limburg werd hij geciteerd. "Precies één jaar geleden, in december 2021, kostte de bouw van een eengezinswoning gemiddeld €270.000. Diezelfde woning met precies dezelfde materialen kost vandaag €307.000", liet Waeytens noteren. "Een stijging van een kleine 14%".

De verklaring daarvoor is intussen bekend: de hoge energieprijzen. Die laten zich vooral voelen op bouwmaterialen waarvan de productie veel energie vereist. Denk aan cement (+32.7%), bakstenen (+8.7%) of dakpannen (+15%). Bouwbedrijven kunnen dan ook niet anders dan die doorrekenen. Bovendien spelen ook de stijgende loonkosten als gevolg van de inflatie, die alle bedrijven treft, een belangrijke rol.

"Het einde is jammer genoeg nog niet in zicht”, klinkt het bij Bouwunie. “Nog niet alle producenten van bouwmaterialen hebben de prijsstijgingen al kunnen of durven doorrekenen.”

Nieuwbouwwoning (2022) gebouwd door Ooms Woonrealisaties in Putte

Slim bouwen in 2023

Wie zijn woondroom momenteel in de koelkast steekt in de hoop om in 2023 of 2024 betere prijzen te hebben, kan dan ook wel eens bedrogen uitkomen. Wie wil bouwen, doet er in 2023 gewoon goed aan om de koe bij de horens vatten. Ook aan deze prijsstijging is immers een positieve kant en die wijst Waeytens aan.

“Doordat vele kandidaat-bouwers de voorbije maanden hun plannen tijdelijk hebben opgeborgen, kunnen kandidaat-bouwers die de stap wél zetten sneller een aannemer vinden die hun droomhuis op korte termijn kan bouwen. Dat zal bovendien voldoen aan de strengste milieunormen, waardoor ze sneller op hun dagelijks energieverbruik kunnen besparen”, geeft de Bouwunie-topman nog mee. (lees verder onder de foto)

Archiefbeeld: een bouwwerf van Ooms Woonrealisaties

Onze eigen bouwadviseur, Christ Schalk, treedt Waeytens alvast bij:

"Als specialist in Bijna Energie Neutrale (BEN) woningen trekken wij bij Ooms Woonrealisaties al jaren de kaart van energiezuinige technieken. De woningen die wij bouwen zijn dan ook steevast vrij van het dure gas en beschikken over de meest duurzame energieoplossingen. Ook op gebied van isolatie en ventilatie maken wij al decennia lang geen compromissen. Vandaag de dag wordt duidelijk waarom dat zo is."

"Mede daardoor is het E-peil van onze nieuwbouwwoningen altijd laag", gaat Christ verder. "Soms zelfs onder nul, wat betekent dat de woning meer energie opwerkt dan dat ze verbruikt. Concreet zorgt dat ervoor dat onze klanten altijd genieten van een lage energiefactuur. Dat staat uiteraard in groot contrast met de vele oudere woningen waar bewoners met hoge stookkosten te kampen hebben. Op lange termijn is nieuwbouw dan ook de beste investering en wie vandaag bouwt, heeft misschien nog de beste prijzen van de komende jaren."

Jouw bouwplannen bespreken?

Neem contact op met onze bouwadviseurs via het contactformulier 'Nieuwbouw'. Zij begeleiden jou graag doorheen het volledige traject en adviseren jou vakkundig over alle aspecten van jouw droomwoning.

Christ Schalk - Bouwadviseur
Jurgen Van Eyndt - Bouwadviseur