Energie besparen met domotica

De laatste jaren spenderen we steeds meer aandacht aan energiezuinige woningen en domotica kan ons daar bij helpen.

Written by
Datum
23.5.2022
Leestijd
2
min
Categorie
Techniek

De laatste jaren spenderen we steeds meer aandacht aan energiezuinige woningen. Bepaalde aanpassingen zoals een doorgedreven isolatie, een goede luchtdichtheid en een balansventilatie hebben het energieverbruik al flink teruggeschroefd. Toch zijn er nog andere manieren om te besparen. Zoals domotica.

Zo laat domotica je energiekosten dalen

Domotica is een vorm van huisautomatisering. De software voert sommige handelingen automatisch uit, wat het wooncomfort verhoogt en energie bespaart. Enkele voorbeelden:

Lichten automatisch doven

Iedereen vergeet weleens het licht te doven tijdens het verlaten van een kamer. Lampen die blijven branden jagen onze elektriciteitsfactuur de hoogte in.

Met domotica is dat niet langer een probleem. Aan de hand van timers gaat het licht automatisch uit na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 10 minuten. Dat is handig in ruimtes waar je slechts kort verblijft. Op deze manier is er geen onnodige energieverspilling.

Zonwering tegen oververhitting

Heel wat mensen hebben een airco aangeschaft om hun woning te koelen tijdens een hittegolf. Spijtig genoeg zijn deze toestellen echte energievreters. Domotica voorkomt dat je woning oververhit met een intelligente sturing van de zonwering, waardoor je de airco minder vaak moet gebruiken. Ook zo bespaar je energie.

Controle vanop afstand

Ben je onderweg naar je vakantiebestemming en heb je per ongeluk de verwarming laten aanstaan? Of vergat je de lichten uit te doen voordat je naar het werk vertrok? Geen probleem! Onze domoticasystemen zijn voorzien van een toegang op afstand. Via je smartphone of tablet bedien je alle technieken in de woning – zelfs als je honderden kilometers van huis bent.

Uitschakelen met één simpele druk

Sluipverbruik heeft een verrassend grote invloed op je energiefactuur. Gelukkig kan je via domotica met één druk op de knop alle lampen en toestellen uitschakelen. Onze tip: plaats deze knop aan de achterdeur en in je slaapkamer. Zo kan je het energieverbruik verlagen wanneer je de woning verlaat of gaat slapen. Ook de ventilatie kan je laten uitschakelen bij het verlaten van de woning of op een lager niveau laten draaien.

Energiepieken afvlakken

Je kan je domoticasysteem koppelen met de slimme meter en zo bijvoorbeeld bij een overschot van elektriciteit, de batterij van een wagen, stofzuiger of een warmtepomp gaan aansturen. Zo kan je de energiepieken afvlakken om op de moment dat je teveel energieopwekking hebt.