Hoe kies ik de juiste aannemer voor mijn bouwproject?

Een Belg wordt met een baksteen in de maag geboren. Daarom zijn er zoveel aannemers in ons land. Maar hoe kies je nu de perfect aannemer voor jouw bouwproject? Hieronder vind je alvast enkele tips.

Zoek klantenreacties op

Vroeger waren klantenervaringen beperkt tot vrienden en familieleden. Tegenwoordig deel je ze met de hele wereld.

Deze reviews zijn ideaal om een aannemer te kiezen. Zoek in Google naar de naam van een bouwbedrijf en kijk naar de klantenreacties die verschijnen. Zijn die overwegend positief? Of zitten toch veel slechte ervaringen tussen?

Dit zijn bijvoorbeeld enkele reacties van mensen die voor Ooms kozen:

Wij hebben 27 jaar geleden gebouwd met Ooms en zijn nog super tevreden over alles. Onlangs hadden we enkele vragen. We werden goed ontvangen en kregen een duidelijke uitleg. Mocht ik renoveren ik ga onmiddellijk bij Ooms langs. Goede service, vriendelijk en zeer betrouwbaar.” – Mevr. Sis C.

Ondertussen een 6-tal jaar geleden gebouwd met Ooms. Deze firma heeft zichzelf voor ons bewezen in goede communicatie met de klant, heel correcte manier van werken, snelle service /ook in waarborg, goede opvolging, snelle oplevering binnen de afgesproken termijn! Dit is bouwen zonder zorgen. We zijn zeer tevreden over de bouwkwaliteit en raden deze mensen ten zeerste aan. Hopelijk kunnen we ooit nog eens een project doen.” – Dhr. Thomas G.

Kies voor ervaring

Ooms heeft meer dan 65 jaar ervaring. Op die tijd bouwden we enorm veel vakkennis op. Dat helpt ons om klanten nog beter te adviseren en hoogwaardige projecten af te leveren.

Controleer de financiële gezondheid

Informeer jezelf over de financiële gezondheid van de aannemer in kwestie. Dat kan via de Kruispuntbank van Ondernemingen. Zo weet je of het bedrijf aan al haar wettelijke verplichtingen voldoet en solvabel is. Zeker in de bouwsector is een goede financiële buffer belangrijk om de continuïteit van het bedrijf te garanderen.

Houd rekening met de kwaliteit

Heel wat (ver)bouwers laten zich leiden door de prijs. Dat is logisch, want het financieel plaatje moet kloppen. Toch zijn er nog andere criteria om rekening mee te houden, zoals de bouwkwaliteit. Een kwalitatief eindresultaat behaal je enkel met de juiste materialen en veel oog voor detail. Kies dus niet meteen voor de goedkoopste oplossing. Want een offerte die te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook.

Let op overdreven voorschotten

Doorgaans moet de aannemer enkele bouwmaterialen kopen voordat hij start. Hiervoor vraagt hij een voorschot. Dat is niets om je zorgen over te maken. Behalve als dit voorschot overdreven hoogt ligt, bijvoorbeeld 50% van de offerte.

Opteer voor een totaalbegeleiding

Iemand die bouwt moet allerlei knopen doorhakken. Over de keuze van de bouwgrond, woningoriëntatie, gevelbekleding, dakbedekking … noem maar op. Een goede aannemer begeleidt je in deze keuzes. Hij deelt zijn ervaring om samen tot het beste eindresultaat te komen.

Jens Bouvin