Mijn VerbouwLening: renteloos tot € 60.000 renovatiebudget lenen vanaf 1 september

Via Mijn VerbouwLening kan je vanaf 1 september tot €60.000 lenen voor algemene en energiebesparende renovatieprojecten.

Written by
Datum
29.8.2022
Leestijd
2
min
Categorie
Bouwen

Heel wat Vlaamse woningen zijn verouderd op energetisch gebied. Een verbeterde isolatie en andere energiezuinige oplossingen dringen zich dan ook steeds vaker op, zeker nu de energieprijzen de pan uit swingen. De kostprijs voor een grondige renovatie, inclusief duurzame energiebronnen, ligt echter voor heel wat mensen te hoog. Daar wil de Vlaamse regering iets aan doen en dus lanceert men vanaf 1 september Mijn VerbouwLening.

Mijn VerbouwLening

Via Mijn VerbouwLening kan je tot € 60.000 renteloos lenen voor je renovatieprojecten. Die lening kan worden toegekend op basis van het inkomen. Alleenstaanden komen in aanmerking indien zij beschikken over een belastbaar inkomen van maximaal € 46.170. Voor alleenstaanden met 1 persoon ten laste of een koppel zonder persoon ten laste geldt een plafond van € 65.960. Per persoon die extra ten laste ligt, wordt dat bedrag opgetrokken met telkens € 3.700.

Het bedrag dat je maximaal kan lenen via Mijn VerbouwLening gaat van € 15.000 tot maximaal €60.000 voor een maximale looptijd van 25 jaar. Daarnaast moet de woning, gelegen in het Vlaams Gewest, minimaal 15 jaar oud zijn. Voor wie de lening aanvraagt om te investeren in zonneboiler, (hybride) warmtepomp, warmtepompboiler of zonnepanelen volstaat het als de woning vóór 1 januari 2014 aangesloten werd op het elektriciteitsdistributienet.

Meer details over alle geldende voorwaarden kan je terugvinden op de website van de Vlaamse overheid.

Van dakisolatie tot warmtepomp

Wanneer je in aanmerking komt voor Mijn VerbouwLening kan je renteloos een lening aangaan voor tal van renovatiewerken. Enerzijds zijn er energiebesparende renovatiewerken zoals verbeterde isolatie in het dak of de buitenmuren. Ook algemene renovatiewerken aan het buitenschrijnwerk, de vloeren, de funderingen en zelfs de elektriciteitsvoorzieningen en het sanitair. Anderzijds geldt de renteloze lening ook voor renovatiewerken inzake hernieuwbare energie, zoals het plaatsen van een warmtepomp, warmtepompboiler, zonneboiler of zonnepanelen.

Voor alle ingrepen gelden maximumbedragen. Die vind je terug op de website van de Vlaamse overheid.

Opgelet: Je kan Mijn VerbouwLening aanvragen tot eind 2026. Ze is echter niet cumuleerbaar met het renteloos renovatiekrediet, een hypothecair krediet dat je kan afsluiten bij de aankoop van een woning of appartement met een slechte energieprestatie, en waarvan je binnen de 5 jaar de energieprestaties wil verbeteren. Vanaf 1 januari 2023 zal overigens iedereen die een woning koopt met een EPC-label E of F (of een appartement met een label D, E of F) enkel het renteloos renovatiekrediet kunnen aanvragen en geen Mijn VerbouwLening.

Expert in BEN-renovaties

Wil jij genieten van Mijn VerbouwLening en wil je jouw renovatieplannen nu concreet maken? Onze bouwadviseurs Lieven, Wim en Joren helpen jou graag op weg. Als experts in Bijna EnergieNeutrale-Woningen (BEN) zijn we bij Ooms Woonrealisaties namelijk perfect geplaatst om jouw woning optimaal te renoveren binnen het kader van Mijn VerbouwLening.

Je kan contact opnemen met onze bouwadviseurs via het contactformulier 'Renovatie'.

Lieven Ooms - Bouwadviseur Renovatie
Joren Wynants - Bouwadviseur Renovatie bij Ooms Woonrealisaties
Joren Wynants - Bouwadviseur Renovatie
Wim Vincke - Bouwadviseur Renovatie bij Ooms Woonrealisaties
Wim Vincke - Bouwadviseur Renovatie