Ooms Woonrealisaties laat mensen van dichtbij kennismaken met het bouwproces

Op zaterdag 19 november stond de eerste Ooms On Tour-Inspiratiedag op het programma. Die stond volledig in het teken van het bouwproces van een nieuwbouwwoning.

Written by
Datum
22.11.2022
Leestijd
3
min
Categorie
Bouwen

Op zaterdag 19 november stond de eerste Ooms On Tour-inspiratiedag op het programma. Daarbij lieten we tal van geïnteresseerden van dichtbij kennismaken met het bouwproces bij nieuwbouwwoningen. Zo bezochten we verschillende bouwwerven én gingen we binnenkijken in een afgewerkte nieuwbouwwoning in Hoogstraten. Terugblikken doen we met bouwadviseur Jurgen Van Eyndt.

Ooms On Tour-inspiratiedagen

De Ooms On Tour-inspiratiedagen zijn een nieuw concept waarmee Ooms Woonrealisaties geïnteresseerden van dichtbij laat kennismaken met verschillende facetten van het bouwproces.

"We kiezen daarbij bewust niet voor een gecontroleerde omgeving zoals een kijkwoning. We nemen de mensen graag mee op pad en tonen hen het échte werk, van de betonnen vloerplaat in een ruwbouw tot een afgewerkt interieur in een recent opgeleverd en ondertussen bewoonde woning", zegt Jurgen. "Voor deze Nieuwbouw Inspiratiedag namen we de ingeschrevenen dan ook mee naar enkele van onze bestaande bouwwerven. Daarbij kozen we bewust voor een vijftal werven die zich in een andere fase van het bouwproces bevonden. Zo kregen de mensen een duidelijk zicht op welke stappen er gezet worden in het bouwproces van een nieuwe woning."

"We kiezen bewust niet voor een kijkwoning, maar tonen mensen het échte werk... van werven in ruwbouw tot een volledig afgewerkte en reeds bewoonde woning."

Ondanks het typische herfstweer was de eerste Ooms On Tour-Inspiratiedag alvast een regelrecht succes. "We hadden namelijk een 60-tal beschikbare plaatsen op onze tourbus en die waren - op een last-minute afzegging wegens ziekte na - allemaal benut", zegt Jurgen. "Zodra iedereen voorzien was van een ontbijtje trokken we dan ook rond 9u30 de baan op."

Unieke werfbezoeken

De groep bestond uit een leuke mix van zowel jonge mensen als oudere koppels. "Dat zorgde voor een leuke dynamiek", zag Jurgen. "De jonge dertigers die aanwezig waren, staan namelijk vaak op het punt om hun eerste woning te bouwen. Ze hebben over het algemeen nog een tamelijk beperkte kennis van het bouwproces. De wat oudere garde heeft die bouwervaring meestal al wél en kijkt daarom zeer gericht naar een woning. Vaak is dat naar bepaalde zaken die in de huidige woning wat minder gelopen zijn en die men de eerst volgende keer beter wil aanpakken."

Deelnemer Ann E.: "Een leerrijk, aangenaam en goed georganiseerd gebeuren. We kregen interessante dingen te zien terwijl de toelichting de standaard commerciële praatjes ver oversteeg."

Wat het bezoek aan bestaande bouwwerven zo interessant maakt, is volgens Jurgen dat men technische zaken voor het eerst ontdekt. "Men ziet dingen die in een afgewerkte woning niet zichtbaar zijn", aldus Jurgen. "Dat gaat van een breedvloerplaat of prédal tot de bekabeling van de technieken en de inwerking van zonnewerende screens in de gevel. Ook vragen omtrent de werking van een warmtepomp om een woning gasvrij te maken kwamen veelvuldig aan bod, net als de minimale afmetingen van een toilet, leefruimte, badkamer of nachthal."

Inspiratiecentrum

De Nieuwbouw Inspiratiedag werd afgesloten met een lunch in het gloednieuwe inspiratiecentrum van Ooms Woonrealisaties in Rijkevorsel.

"Zo konden de mensen nog wat nakaarten over de tour en één-op-één concrete vragen stellen met betrekking op hun eigen bouwplannen", zegt Jurgen. "Bovendien kon men als één van de eerste bezoekers het inspiratiecentrum ontdekken. Daarbij ging de meeste aandacht naar onze keukens en badkamers. Op gebied van interieurmaatwerk is het inspiratiecentrum dan ook de uitgelezen plaats om inspiratie op te doen."

Inspiratiedag gemist?

Voor wie de Nieuwbouw Inspiratiedag gemist heeft, maar toch werk wil maken van maatwerk interieuroplossingen zijn er dit jaar nog de Eindejaars Interieurdagen. Van 26 november t.e.m. 17 december kan je namelijk elke zaterdag terecht in ons inspiratiecentrum.

Meer info over de Eindejaars Interieurdagen vind je hier.

Bezoek aan een afgewerkte én bewoonde woning (Hoogstraten)
Bezoek aan een landelijke nieuwbouwwoning in ruwbouwfase (Vlimmeren)

Bezoek aan een moderne nieuwbouwwoning na de pleisterwerken (Zoersel)