Waarop moet ik letten bij de aankoop van een bouwgrond?

De zoektocht naar de perfecte bouwgrond is moelijker dan je denkt. Want er zijn heel wat factoren die meespelen, zoals de prijs, ligging, bouwvoorschriften, enz. Wi

Written by
Datum
24.5.2022
Leestijd
4
min
Categorie
Bouwen

De zoektocht naar de perfecte bouwgrond is moelijker dan je denkt. Want er zijn heel wat factoren die meespelen, zoals de prijs, ligging, bouwvoorschriften, enz. Wil je geen miskoop begaan? Lees dan onderstaande aandachtspunten.

Bouwgrond of niet?

Niet elke grond is bouwgrond. Sommige percelen zijn bestemd voor landbouw, waardoor je er geen woning mag bouwen. Informeer jezelf bij de dienst ruimtelijke ordening van jouw gemeente om te controleren of het effectief om bouwgrond gaat.

Overstromingsgebied

Laaggelegen gronden zijn gevoelig voor overstromingen. Daarom is het een goed idee om een kijkje te nemen op het Geoloket Watertoets. Vul bovenaan het adres in, druk op enter en je weet meteen of er een overstromingsrisico is of niet.

Verontreinigingen

Bij de verkoop van een bouwgrond is een bodemattest vereist. Dit document vertelt meer over de kwaliteit van de ondergrond. Op deze manier ben je zeker dat er geen verontreinigen aanwezig zijn, zoals asbest, olie of zware metalen. Vervuilde bouwgronden moeten eerst gesaneerd worden voordat je erop mag bouwen.

Bodemstabiliteit

Nog iets om aandacht aan te spenderen is de bodemstabiliteit. Dit bepaalt namelijk welke funderingen geschikt zijn; een vloerplaat, een kelder of een kruipkelder. Een grondsondering brengt de stabiliteit van jouw bouwgrond in kaart.

Stedenbouwkundige voorschriften

Droom je van een strakke woning met een plat dak? Dan controleer je best de stedenbouwkundige voorschriften of dit toegalaten is. Soms zijn er beperkingen op de dakvorm en ben je verplicht om een schuin dak te plaatsen.

De stedenbouwkundige voorschriften vertellen wat wel en niet mag.

Ligging

Location, location, location. Bij vastgoed draait alles rond de ligging. Want de nabijheid van je werk, scholen, supermarkten en openbare diensten is zeker een pluspunt. Er zijn natuurlijk ook zaken die een negatieve invloed hebben, zoals een drukke snelweg of een fabriek die voor overlast zorgt.

Bouwrijp

Is het perceel bouwrijp? Of moet je eerst tientallen bomen rooien en ophogingswerken uitvoeren? Die kosten handenvol geld. Houd hiermee rekening in je budget.

Oriëntatie

Onderschat het belang van een goede oriëntatie niet. Want die draagt bij aan een verlaging van je stookkosten (passief verwarmen in de winter) en het rendement van je zonnepanelen. Een slecht georiënteerde bouwgrond kan oververhitting in de hand werken, zeker in moderne woningen met een doorgedreven isolatie. Gelukkig is dit voor een groot deel op te lossen met zonwering.

Prijs

Tenslotte speelt de kostprijs een grote rol. Reken de prijs per vierkante meter uit en vergelijk die met andere bouwgronden in de buurt. Op deze manier weet je of het perceel correct geprijsd is, of misschien toch aan de dure kant is.

Vergeet niet dat er nog een heleboel vaste kosten zijn, zoals registratierechten, erelonen en aktekosten.