8 tips voor een praktische keukeninrichting

Een keuken moet in de eerste plaats mooi zijn, zoveel is zeker. Toch mogen we de praktische kant niet uit het oog verliezen. Want een stijlvolle keuken met een slechte indeling zorgt ongetwijfeld voor frustraties tijdens het koken. Lees dus snel onderstaande tips om jouw keukeninrichting op punt te zetten.

1. Toestellen op hoogte

Er is niets zo vervelend als een zware, gloeihete stoofpot uit een oven halen die op kniehoogte staat. Ze je oven dus iets hoger. Dat is minder belastend voor je rug en het bedieningspaneel blijft buiten het bereik van kleine kinderen.

Wij raden aan om de heteluchtoven en microgolfoven op een hoogte van 100 à 140 cm te plaatsen.

Een vaatwasser raden we aan om op een hoogte van 45cm te plaatsen, mocht je deze op hoogte wensen.

2. Hoogte van het werkblad

Voor een goede ergonomie in de keuken is de hoogte van het aanrecht erg belangrijk. Want een te laag werkblad zorgt voor een pijnlijke nek en schouders.

De ideale werkhoogte is geen standaardgegeven. Het is iets persoonlijks, want iedereen heeft een andere lichaamsbouw. Voor sommige mensen is 90 cm voldoende, andere verkiezen een hoogte van 95 cm.

De juiste werkbladhoogte bepalen doe je zo:

  • Ga rechtop voor een muur staan
  • Houd je armen in een L-vorm (bovenarm recht naar beneden, onderarm horizontaal met je handpalm naar beneden)
  • Meet de afstand van de onderkant van je handpalm tot de vloer
  • Trek 12 cm ervan af en je hebt de juiste werkhoogte voor je aanrecht

3. Slimme opstapjes

Zijn je bovenste keukenkasten moeilijk bereikbaar? Dan is de Space Step de ideale oplossing. Deze lade zit in de sokkel van je kasten en doet ook dienst als opstapje. Zo sla je twee vliegen in één klap. Handig, toch?

4. De keukendriehoek

De keukendriehoek doet misschien niet direct een belletje rinkelen. Toch is het een belangrijke parameter bij het ontwerp van een nieuwe keuken.

Deze driehoek wordt gevormd door:

  1. De kookplaat
  2. De spoelbak
  3. De koelkast

Bij een ergonomische indeling is de keukendriehoek heel klein. Je verplaatsingen tijdens het koken blijven beperkt, waardoor je sneller en nauwkeuriger werkt.

Idealiter ligt de omtrek van deze driehoek tussen de 6 en 8 meter. Let vooral op de afstand tussen de spoelbak en kookplaat, want hier gebeurt de meeste interactie. Probeer om deze afstand te beperken tot max. 2 meter.

5. Vermijd draaideuren

In zowat elke keuken vinden we kasten met draaideuren. Spijtig genoeg is dat niet de meest ergonomische oplossing. Spullen helemaal achteraan de kast zijn namelijk moeilijk bereikbaar. Kies daarom voor lades. Zo heb je een mooi overzicht van alles wat zich in de kast bevindt en kan je ook de achterste producten makkelijk bereiken.

6. Plaats ladeverdelers

Met deze accessoires deel je een keukenlade op in kleinere compartimenten. Dan blijft alles netjes op zijn plaats en behoud je het overzicht. Een lade-indeling is niet alleen handig voor bestek, maar ook voor kruiden, schoonmaakgerei, koksmessen….

7. Slim opbergen

Bestek, borden, snijplanken, vergieten, kommen… in een keuken heb je tientallen spullen nodig om te koken of eten te serveren. Natuurlijk heb je niet alles even frequent nodig. Leg daarom het keukengerei dat je vaak gebruikt op een goed bereikbare hoogte. Minder populaire producten mogen iets hoger of lager.

8. Energie besparen met een All-in-one kraan

Ooms is een verdeler van Quooker. Deze keukenkraan kan zorgen voor fris, gefilterd water, bruiswater en kokend water, allemaal in één kraan. Geen gedoe meer met plastieken flessen, minder waterverspilling, én alles compact weggewerkt.