Warmtepomp

Expert in het bouwen van energiezuinige woningen

Ooms Woonrealisaties staat synoniem voor het bouwen van energiezuinige woningen. Dat doen we door enerzijds doordachte architectuur te bedenken. Anderzijds integreren we steeds de meest duurzame energieoplossingen

Energiezuinigheid is zelfs al decennia lang ons paradepaardje. Waarom? Omdat jij als bouwheer daardoor ook op lange termijn geniet van verschillende voordelen. Van een aangenaam binnenklimaat, zowel in de zomer als in de winter, tot elke maand opnieuw een lage energiefactuur. 

De voordelen van een energiezuinige woning

Buitenunit warmtepomp

Bij Ooms Woonrealisaties houden we er een sterke visie op na voor wat de energieprestaties van onze bouwprojecten betreft. Met méér dan gemiddelde aandacht buigen we ons dan ook steeds over het E-peil en het S-peil van een woning.

Hoe lager de score van beide, hoe zuiniger de woning omspringt met energie. En dit brengt voor jou vele voordelen met zich mee.  

  • Je hebt een lage energiefactuur, omdat wij jouw woning voorzien van duurzame energiebronnen. 
  • Je bent minder gevoelig voor stijgende energieprijzen, want het gros van je energie halen we uit natuurlijke bronnen.
  • Je krijgt een vermindering van je onroerende voorheffing, omdat jouw woning een toonvoorbeeld is voor moderne architectuur.
  • Je hebt een kleinere ecologische voetafdruk, omdat jouw woning gewoonweg minder belastend of artificieel aangestuurd wordt. 
  • Je geniet van een aangenaam binnenklimaat, zowel in de zomer als in de winter, omdat jouw woning zich vlot aanpast aan de omgeving.
BEN woning

Wat is een BEN-woning?

Al decennia lang mogen we ons bij Ooms Woonrealisaties expert noemen in het bouwen van BEN-woningen of Bijna Energie Neutrale woningen

We spreken van een BEN-woning wanneer een woning bijna geen energie gebruikt om te verwarmen, ventileren en koelen. De energie die nodig is, wordt uit groene en natuurlijke bronnen gehaald. Denk aan de zon, de lucht, de aarde, ... 

Een woning die gebouwd wordt volgens de BEN-normen komt tegemoet aan volgende eisen:

  • Een E-peil van E30 of lager. Bij Ooms Woonrealisaties bouwen we gemiddeld tussen een E-peil van -15 en 12, wat aanzienlijk beter is dan de norm.
  • EPB-eisen op gebied van isolatie, risico op oververhitting, ventilatie en hernieuwbare energie. Meer info daarover vind je hier.

Zo bouwen wij jouw energiezuinige woning

Een energiezuinige woning is een combinatie van doordachte keuzes, slimme bouwprocessen en het gebruik van juiste technieken. Hier vind je ons ‘stappenplan’ voor duurzame woningen.

Window seat   totaalrenovatie   Project LN Hoogstraten

We ontwerpen een doordachte, uitbalanceerde woning.

Uiteraard bekijken we samen met jou de mogelijke technieken in ons inspiratiecentrum en vertellen we jou alles over warmtepompen, ventilatiesystemen, dubbele beglazing enzovoort. Maar..., we gaan ook verder dan dat. Een energiezuinige woning staat (of valt) met de architectuur van de woning. Die moet er op gericht zijn om winsten te maximaliseren en verliezen te minimaliseren.

Alles start dus met een doordacht plan van je huis. Zo zijn onze architecten het gewoon om al in de ontwerpfase van je huis rekening te houden met de verhouding van het woonvolume ten opzichte van de buitenschil. Ze denken na over de geveldikte en -samenstelling om belangrijke knooppunten in de structuur van de woning en over de overgangen van ruimte naar ruimte. Dit optimaliseren we maximaal, zodanig dat het warmteverlies beperkt wordt.  

Daarnaast streven ook naar zonnewinst in de winter. Naast de oriëntatie van de woning kijken we hiervoor ook naar de dikte van het glas en de isolatiewaarde ervan.

Ruwbouwwerken

We isoleren tot aan het gaatje, met kennis van zaken.

Getting the basics right from the start. Daar draait het om bij een energiezuinige woning. 

Tijdens de ruwbouwwerken gaat er bij ons dan ook veel aandacht naar het vermijden van koudebruggen in de schil van de woning. Koudebruggen zijn zwakke schakels in de constructie die verlieslatend zijn op gebied van energie. 

Koudebruggen zijn te wijten aan een slechte isolatie, spleten en gaten, slordige afwerking,… Dit leidt tot warmteverlies, condensatie en schimmels. Daar maken wij als aannemer in traditionele woningbouw echt het verschil. Wij gaan namelijk letter tot aan het gaatje en zorgen bij wijze van een gedetailleerde, doorgedreven isolatie voor het perfecte geraamte van je woning.

 

LG Ooms woningH Rijkevorsel 15 (Large)

We zorgen voor een maximale luchtdichtheid.

De luchtdichtheid van een woning is één van de meest bepalende factoren voor de energieprestaties van een woning. Het niveau geeft immers aan hoeveel buitenlucht er binnenkomt in de woning en daarmee het binnenklimaat verstoort. 

Zo zal je bij een slechte luchtdichtheid veel meer moeten verwarmen in de winter om de kamertemperatuur te behouden. Je energieverbruik daalt dan ook bij een goede luchtdichtheid

De luchtdichtheid van de woning wordt gemeten aan de hand van een blowerdoortest. Een goed resultaat laat het E-peil van je woning meteen met 10 punten zakken. 

Bijkomend voordeel van een goede luchtdichtheid? Geluiden van buitenaf worden maximaal gedempt. 

IMGP6599 1 (Large)

We adviseren een geschikt ventilatiesysteem.

Een huis waarin je je thuis voelt, is een huis met een aangenaam binnenklimaat. Naast een optimale lichtdichtheid kijken we daarvoor ook naar het ventilatiesysteem. 

Een ventilatiesysteem zorgt immers voor verse lucht in de woning. Onze klanten hebben daarbij de keuze tussen een ventilatiesysteem C of D. Om het E-peil van de woning zo laag mogelijk te houden, adviseren onze bouwadviseurs steeds richting het ventilatiesysteem D. 

Hierbij gaat de vers aangezogen lucht langs een geïntegreerde warmtewisselaar. Die zorgt ervoor dat de warmte van de afgezogen lucht overgezet wordt op de verse, aangezogen lucht. Zo kamp je niet met warmteverlies en hoef je niet bij te verwarmen terwijl de woning toch geventileerd wordt.

Zonnepanelen plaatsen

We benutten zonne-energie maximaal.

De zon is één van de belangrijkste energiebronnen die een grote rol speelt in het energieverbruik van je woning. De energie die de zon levert, proberen we bij Ooms Woonrealisaties dan ook maximaal te benutten.

Dat doen we enerzijds aan de hand van een slimme oriëntatie van de woning, in combinatie met een ontwerp waarbij de ramen op de juiste plaats zitten. 

Daarnaast capteren zonnepanelen de elektriciteit die nodig is om alle elektrische toestellen in jouw woning aan de praat te houden. 

Warmtepomp

We voorzien energiezuinige verwarming met passieve koeling.

Om jouw woning te verwarmen, kiezen we bij Ooms Woonrealisaties al jaren resoluut voor de combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming. Zo haal je de nodige energie uit een duurzame energiebron, terwijl vloerverwarming de woning met minder pieken en dalen opwarmt. Het energieverbruik wordt daardoor significant beperkt.

Afhankelijk van het beschikbare budget kan je kiezen voor een lucht/luchtwarmtepomp, lucht/waterwarmtepomp of een geothermische warmtepomp (met grondboring). 

Het E-peil van je woning zo ver mogelijk omlaag drukken, doe je aan de hand van de geothermische warmtepomp. Die verwarmt de woning dankzij de warmte van de aarde (in de winter) en geeft de warmte in de woning (in de zomer) opnieuw terug aan de aarde. Het doorgeven van die warmte aan de aarde gebeurt op een passieve manier. De compressor van de warmtepomp is daarbij niet actief aan het werk, waardoor  deze koelmethode zeer energiezuinig is.

OOMSINSPIRATIEDAG 61

We zorgen voor slimme extra's.

Besparen op stook- en koelkosten kan je bovendien nog aan de hand van andere, indirecte manieren. 

Zo voorzien wij bijvoorbeeld steeds een domoticasysteem. Hierdoor is je woning in alle facetten voorbereid op een duurzame toekomst en kan je de woning dagelijks zó zuinig mogelijk beheren. Denk aan het sluiten of openen van de gordijnen, het starten van vaat- of wasmachine wanneer de zon schijnt, enzvoort.

Daarnaast adviseren wij in de meeste gevallen ook window screens in de strategisch interessante gevels. Screens spelen immers een belangrijke rol in het blokkeren of toelaten van direct zonlicht en de invloed die dat zonlicht uitoefent op het binnenklimaat. 

Energetische totaalrenovatie

Ben jij niet op zoek naar energiezuinig nieuwbouwwoning, maar zoek je een aannemer om je bestaande woning energetisch te renoveren? Onze renovatie-afdeling helpt je graag verder.