De gevel kaleien, schilderen of met crepi behandelen? Dit zijn de voor- en nadelen.

Je gevel opfrissen? Dan dringt zich vaak de keuze op tussen schilderen, kaleien of met crepi behandelen.

Kaleien, schilderen of met een laagje crepi behandelen. Wie een verouderde gevel wil renoveren, komt al snel bij één van de drie opties uit. Wat de verschillen, voor- en nadelen precies zijn, ontdek je hier.

Schilderen

Bij een gevel schilderen hoeven we natuurlijk niet te veel uitleg te geven. Je reinigt alles, neemt een geschikte grondlaag en buitenverf in een kleur naar keuze en gaat je bakstenen ermee overschilderen. Het resultaat is een gevel in een nieuwe tint. Je zou misschien denken dat kaleien nagenoeg hetzelfde is, maar toch is dit een behoorlijk andere techniek met vooral ook een ander product.

Het puur gaan schilderen van een muur of gevel is eigenlijk gewoon een esthetisch iets. Is de muur voldoende vochtbestendig op lange termijn? Of is dat aspect misschien minder noodzakelijk, bijvoorbeeld bij kleine tuinmuren? Dan is schilderen de snelste optie en veelal ook de goedkoopste.

Gevelrenovatie met schilderen

Kaleien

Kaleien is een eeuwenoude techniek die landbouwers vroeger gebruikten om hun stallen ieder jaar te beschermen tegen vorst en neerslag in de winter. Elk jaar opnieuw smeerden ze kalkverf op hun stalmuren. Na meerdere jaren was de kalklaag zodanig dik geworden dat de stenen structuur wat vervaagde. Dit is wat we tegenwoordig het kalei-effect noemen.

Bij een gevel kaleien brengen we dus eenvoudig gezegd een laag kalkverf aan op de gevel. Meestal in het wit, dat is vooral uit traditie en omdat het wat voordelen heeft naar lichtweerkaatsing toe. Maar het kan ook in tal van andere kalei kleuren. Je kan dus kaleien in zowat iedere gewenste kleur.

De belangrijkste troeven van kaleien zijn:

  • Het kalei-effect bied je een zeer specifieke uitstraling die het zowel op moderne als oudere gebouwen zeer goed kan doen.
  • Je beschermt je gevel tegen weersinvloeden en dat op een duurzame manier.
  • De methode heeft de tand des tijds doorstaan, dus dat is een bewijs van kwaliteit inzake gevelbescherming.
  • Dampopen materiaal, na spouwisolatie een van de beste oplossingen om de gevel af te werken op die manier.
Gevelrenovatie met kaleien

Crepi

Crepi is in tegenstelling tot kalei geen verf, maar een gevelpleister. Er wordt dus een laag pleisterwerk over de gevelstenen, of gevelisolatie, aangebracht om deze te bedekken. Er zijn twee soorten gevelpleister: minerale crepi en crepi op basis van kunsthars. De minerale variant is op natuurlijke basis terwijl de kunsthars crepi op basis van silicone is. De keuze voor welke soort crepi hangt vooral af van de situatie van de gevel ter plaatse.

Met crepi ga je net als met kalei vooral de gevel gaan beschermen met een extra laag. Het grootste voordeel van crepi is de slijtvastheid, en dan vooral bij de kunstharsvariant. Het is ook een uitstekende optie om oneffenheden in de gevel weg te werken. Met crepi bekom je een egaal resultaat. Je kan zelfs gaan voor een uiterst gladde afwerking, al is reliëf ook mogelijk.

Gevelrenovatie met crepi

Daarnaast is crepi ook vochtwerend en af te werken met een extra waterafstotende laag. Het is ook vlot te combineren met gevelisolatie langs de buitenkant van de woning.

Een gevelafwerking met crepi heeft een aantal belangrijke troeven:

  • Je gevel is extra goed beschermd tegen vocht. Bakstenen zijn immers poreus van aard en die worden dus bedekt in dit geval.
  • Er wordt ook een waterafstotende laag aangebracht zodat neerslag geen kans krijgt om nog in de muur te dringen.
  • Uitstekend te combineren met gevelisolatieplaten
  • Verkrijgbaar in vele kleuren en structuren.
  • Betaalbare gevelafwerking

De gevel renoveren?

Neem contact op met onze bouwadviseurs voor renovaties Wim en Joren. Zij adviseren jou met veel plezier over de verschillende mogelijkheden. Een afspraak maken kan via het contactformulier 'Renovatie'.

Contacteer ons