Een negatief E-peil: wat is het en waarom wil je het?

Het E-peil drukt de algemene energieprestatie van een woning uit. Wie gaat bouwen, maakt daarom best doordachte keuzes met oog op een lage energiefactuur.

 

De Vlaming is volop bezig om zijn energieverbruik in te perken. Experts verwijzen daarbij steeds vaker naar het E-peil van een woning. Wat dat precies is en waarom jij er helemaal van op de hoogte wil zijn, ontdek je hier.

Het E-peil van een woning

Het E-peil van een woning geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger het gebouw en dus hoe lager jouw energiefactuur op het einde van de maand.

Een laag E-peil is één van de eisen op gebied van energieprestatie (EPB) voor nieuwbouw en energetische verbouwingen. Voor woningen waarvan de bouwaanvraag werd ingediend vanaf 2021 geldt een maximaal E-peil van E30. Voor ingrijpende energetische verbouwingen geldt sinds 2022 een maximaal E-peil van E60. Bij een te hoog E-peil krijgt de eigenaar een boete. Hoe groter de overtreding, hoe hoger de boete.

Bovendien is een toegekend E-peil voor nieuwbouwwoningen definitief zodra het wordt vastgesteld. Je kan het met andere woorden niet opnieuw laten vaststellen wanneer er net na de aangifte nog werken uitgevoerd zouden worden. Vanaf het begin - bij het ontwerp - de juiste keuzes maken op gebied van energie is dus van cruciaal belang voor jouw toekomst.

De volledige lijst met de vereiste E-peilen vind je hier.

Een landelijke nieuwbouwwoning in Nijlen met fotovoltaïsche panelen

Een negatief E-peil

Doordachte keuzes op gebied van energie kunnen van een nieuwbouwwoning een echte BEN-woning (Bijna Energie Neutrale woning) maken. In sommige gevallen resulteren die inspanningen zelfs in een woning met een negatief E-peil.

"Dat betekent dat de woning in theorie minder energie verbruikt dan dat er geproduceerd wordt", zegt Verantwoordelijke Klantenbegeleiding Jonas Kenis. "Een negatief E-peil is het resultaat van doordachte keuzes op verschillende niveaus. Zo speelt de oriëntatie van de woning een rol, maar evenzeer de warmtecapaciteit van de woning, de mate waarin belangrijke bouwknopen geïsoleerd zijn, de beglazing van de ramen, de gebruikte materialen in de woning enzovoort."

De belangrijkste factor is echter het gebruik van de juiste technieken. "Die kunnen het E-peil zeer snel naar beneden brengen", weet Jonas. "Voor de eigenaar van deze moderne nieuwbouwwoning in Hoogstraten combineerden we de meest duurzame technieken met doordachte keuzes voor alle aspecten die invloed uitoefenen op het E-peil. Dit resulteerde uiteindelijk in een negatief E-peil van -12, wat de klant maandelijks een energiefactuur oplevert die ver onder het gemiddelde blijft. Hetzelfde geldt voor deze woning in Putte, waar het E-peil zelfs tot -17 daalde."

Een nieuwbouwwoning in Hoogstraten met een E-peil van -12

De juiste technieken

Om een woning te verwarmen - en eventueel ook te koelen - kijken experts vandaag vooral naar een warmtepomp. Daarvan bestaan er verschillende soorten met als bekendste de geothermische warmtepomp en de lucht/water-warmtepomp.

"Een geothermische warmtepomp met passieve koeling is de meest ecologische optie", benadrukt Jonas. "Die gebruikt de warmte uit de aarde om de woning te verwarmen en warm water te produceren. Via passieve koeling zorg je er bovendien op een energiezuinige manier voor dat de woning in de zomer niet oververhit geraakt. Dankzij de duurzame verwarmingsmethode en de energiezuinige koelingsmethode daalt het E-peil met een geothermische warmtepomp mogelijk met 20 punten."

Een goedkoper alternatief voor geothermie is een lucht-water warmtepomp. Die haalt energie uit de buitenlucht. "In de winter ligt dat rendement echter wat lager waardoor de impact van deze modellen op het E-peil iets kleiner is, maar evenzeer het E-peil aanzienlijk naar beneden trekt", zegt Jonas. "Ongeacht welk type warmtepomp je neemt, je koppelt de warmtepomp best aan vloerverwarming", zegt Jonas. "Met vloerverwarming blijf je immers verwarmen op lage temperaturen, waardoor je maximaal rendement van de warmtepomp hebt."

Voorbeeld van een mechanische ventilatie type D

Op gebied van elektriciteit grijpt Vlaanderen dan weer meer dan ooit naar fotovoltaïsche panelen. "De panelen richt je best naar verschillende zonne-oriëntaties zodat je geheel de dag zoveel mogelijk verspreide opbrengst hebt. Over het algemeen laat 1 paneel je E-peil met ongeveer 1 punt zakken", weet Jonas.

Jonas voorziet daarnaast ook nog een bijkomende tip. "Dankzij mechanische ventilatie type D of C+ met vraaggestuurde ventilatie scoor je extra punten op gebied van ventilatie. Ook laat je best nog de luchtdichtheid controleren door middel van een blowerdoor test. Met een goede score daar zakt het E-peil ook onmiddellijk een aantal punten."

Jouw nieuwe woning voorzien van een negatief E-peil?

Laat je begeleiden door onze bouwadviseurs in ons nieuwe inspiratiecentrum in Rijkevorsel. Net als onze Verantwoordelijke Klantenbegeleiding Jonas Kenis, kunnen Christ en Jurgen jou alles vertellen over duurzame energieoplossingen.

Neem contact op met ons team via het contactformulier 'Nieuwbouw' en informeer ons over jouw bouwplannen.

Contacteer Ons