Het werkblad van je nieuwe keuken: dit zijn de mogelijkheden

Het werkblad van een keuken bepaalt in grote mate de uitstraling van de keuken. Het aanbod is echter enorm en elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken.

 

Wie zijn droomwoning gaat bouwen (of verbouwen), wil van de keuken ongetwijfeld een eyecatcher maken. Daarbij bepaalt het werkblad voor een groot deel de uitstraling van de keuken, maar daarnaast wordt dat blad ook dagelijks enorm op de proef gesteld tijdens het koken. Een slimme materiaalkeuze is dan ook cruciaal en daarbij ga je best op zoek naar de juiste balans tussen je interieur en de functionele eigenschappen van het gekozen werkblad. Onze interieurafdeling zet hier alvast enkele mogelijkheden op een rijtje.

Karaktervolle werkbladen in natuurlijke materialen

Een massief houten keukenblad

Anno 2022 verliest een houten werkblad ontegensprekelijk terrein op andere hedendaagse alternatieven. Desalniettemin kan een massief houten werkblad nog steeds van waarde zijn in landelijke, industriële of zelfs scandinavische interieurs.

Hout brengt immers een warme, aangename en heel natuurlijke uitstraling met zich mee. Bovendien wordt hout vaak mooier, met meer karakter, doorheen de jaren. Hoeveel je voor een houten werkblad betaalt, hangt in grote mate af van de oppervlakte van het werkblad en de houtsoort. Hoe gevoeliger het hout, hoe lager de prijs.

Massief houten werkblad in een moderne woning met een industrieel kantje

Die gevoeligheid brengt ons ook meteen bij de minpunten van een houten werkblad. Hout is immers zeer onderhoudsintensief en niet bestendig tegen krassen en vlekken - ook al kan je ze wegschuren. Een extra beschermlaag aanbrengen, is dan ook alles behalve overbodige luxe. Die behandeling herhaal je bovendien best elke paar maanden, waardoor je ook de kleur van het werkblad onder controle moet zien te houden. Daarnaast is hout niet hittebestendig, waardoor je steeds onderzetters moet gebruiken om geen beschadigingen te veroorzaken. Tot slot is hout een poreus materiaal. Hierdoor kan vuil gemakkelijker achterblijven.

De keuze voor een massief houten werkblad is met andere woorden een keuze die het vaakst gemaakt wordt door de echte liefhebbers van hout, voor zij die die de charme en de warme uitstraling ervan verkiezen boven gebruiksgemak.  

Een werkblad in natuursteen

Net als met een houten werkblad haal je ook met natuursteen een stukje puur natuur in huis. In tegenstelling tot de meeste houtsoorten, kan je van natuursteen levenslang genot hebben. Natuursteen staat bovendien bekend voor de luxueuze uitstraling en komt over het algemeen voor in drie soorten: marmer, blauwe hardsteen en graniet.

Eigen aan ieder natuurproducten is dat het sowieso bijzonder uniek is. Zo bestaan er geen twee werkbladen van natuursteen die exact hetzelfde zijn. Marmer en blauwe hardsteen zijn daarnaast twee natuurstenen met typische gevoeligheden. Zo zijn beide materialen gevoelig voor krassen en vlekken omwille van de poreuze structuur. Rode wijn op morsen is dus een no go, waardoor meteen de grote zwakte van marmer en blauwe hardsteen zijn blootgelegd. Vocht, zuren en andere verontreinigende stoffen vinden doorheen de poriën immers (te?) snel de weg naar binnen. Op gebied van hittebestendigheid scoort blauwe steen dan weer net wat beter dan marmer.

Werkblad uit zwart graniet met gebrande afwerking in landelijke keuken

De populairste natuursteen is graniet, wat je kan herkennen aan de kleine spikkels in de steen. Een granieten werkblad wordt vaak gepolijst, waardoor het blinkt en minder poreus is. Dat is een onderhoudsvriendelijke afwerking. Verzoet graniet is dan weer matter en heeft een plaats in landelijke interieurs, al is deze versie gevoeliger voor vlekken en daardoor risicovoller. Ook gebrand graniet is zeer populair. Dit is een ruwe afwerking en springt daardoor echt in het oog bij een modern interieur.

Wat graniet als natuursteen echter zo populair maakt, is dat het zeer krasbestendig en redelijk vlekbestendig (afhankelijk van de afwerkingsmethode) is. Desondanks doe je er goed aan om een granieten werkblad regelmatig te onderhouden. Zo kan je het jaarlijks impregneren, waardoor een zuurhoudende of vette vloeistof maximaal afgestoten wordt. Nadelen van graniet zijn o.a. het beperkt aantal kleuren. We zijn op dat gebied afhankelijk van wat de natuur biedt. Daarnaast zijn er twijfels over de hittebestendigheid van graniet. Doordat er in graniet soms luchtbelletjes zitten, kan er een thermoshock ontstaan wanneer het te maken krijgt met snelle, grote temperatuurwisselingen.

Krasbestendige werkbladen in traditionele materialen

Werkbladen in laminaat

Één van de meest bekende materialen voor een keukenwerkblad is de mix van multiplex, greenpaneel of spaanplaat met een laagje laminaat. Laminaat is een zeer degelijk materiaal dat zowel één van de meest budgetvriendelijke opties is, als tal van voordelen met zich meebrengt.

Zo heb je bij laminaat enorm veel mogelijkheden op gebied van kleuren en motieven. Van strak en glad tot rustiek met houtmotieven: de decorerende toplaag kan je volledig zelf kiezen. Daarnaast is laminaat zeer onderhoudsvriendelijk. Zolang het niet beschadigd geraakt, is laminaat immers een gesloten laag en kan er geen vuil intrekken. Laminaat is bovendien ook heel solide, waardoor het tegen een stootje kan en krasbestendig is.  

Aan een keuze voor laminaat zijn echter ook enkele nadelen verbonden. Zo is laminaat niet hittebestendig. Een hete pot of pan op het aanrecht plaatsen is dus absoluut geen goed idee. Daarnaast is laminaat een minder duurzame keuze. Zodra laminaat beschadigd geraakt, bestaat de kans dat er vocht intrekt en de bovenste laag opbolt waardoor het vervangen moet worden.

Keukenwerkbladen van composiet of keramiek

Een mooi alternatief voor werkbladen in natuursteen zijn composiet en keramiek. Beide materialen lijken immers heel erg op marmer en graniet. Een uitvoering in marmer-look behoort perfect tot de mogelijkheden. Meer zelfs: in vele gevallen is een marmeren keuken geen natuursteen maar composiet of keramiek.

Keukenwerkblad uit keramiek in marmer-look

Composiet en keramiek combineren bovendien enkele kenmerken van natuursteen met die van kunststof. Zo zijn composiet en keramiek enerzijds waterdicht, krasvrij en vlekbestendig . Anderzijds zijn beide materialen ook gevoelig voor zuren en bijtende vloeistoffen.

De grootste verschillen tussen composiet en keramiek situeren zich dan weer op gebied van hittebestendigheid. Composiet is gemaakt uit kwartsgranulaten, kunststof en harsen en kan daardoor helemaal niet tegen hitte. Hete potten en pannen doen de harsen smelten en tekenen daardoor een blijvende kring af op het werkblad. Indien je jouw potten en pannen dus rechtstreeks op het aanrecht wil kunnen zetten, is een keuze voor keramiek de betere. Keramiek is gemaakt van vloeibaar glas, porselein en kwarts dat op een zeer hoge temperatuur gebakken wordt. Het nadeel van keramiek is echter wel dat het niet stootvast is aan de randen. Bij hevige impact kunnen er daardoor stukjes afspringen aan de spoelbakken of randen. Die zijn niet te herstellen.

Ook op gebied van prijs zijn er grote verschillen tussen composiet en keramiek. Keramiek zit in de hogere prijsklasse, omwille van de grote mate aan hittebestendigheid, zeer luxueuze uitstraling en extreme mate van krasbestendigheid. Een boterham snijden op keramiek is bijvoorbeeld geen enkel probleem. Met composiet zit je eerder in de middenklasse en een prijs-kwaliteitverhouding die nooit teleurstelt.

Moderne werkbladen in vernieuwende materialen

Een werkblad van mortex in beton-look

Beton is natuurlijk geen vernieuwend materiaal, maar de toepassing als werkblad in de keuken is dat wél. Dat is vooral te danken aan de unieke, stoere en ruwe uitstraling van een betonnen werkblad. Met mortex, een mineraal mengsel van micro-mortel en natuurlijke kalk, wordt die ruwe uitstraling perfect nagebootst. Wie met andere woorden écht op zoek is naar 'iets anders', komt onder meer uit bij mortex.

Keukenwerkblad in lichtgrijze mortex

Mortex is een decoratieve pleister die oorspronkelijk gebruikt werd in badkamers. Dat komt omdat mortex perfect waterdicht is vanaf 1 mm dikte en daarmee ideaal is voor inloopdouches, muren en vloeren. Datzelfde voordeel geldt echter ook voor keukens en werkbladen. Daarnaast is mortex ook nog eens zo hard als natuursteen én volledig krasbestendig. Ook op gebied van hittebestendigheid scoort mortex goede punten.

Mortex is ook heel gemakkelijk aan te brengen op elk type ondergrond. Hierdoor kan je relatief gemakkelijk de mortex van je keukenblad kunnen doortrekken naar andere oppervlakten in je interieur.

Net als natuursteen doe je er ook bij mortex wel goed aan om het werkblad tijdig te onderhouden om zo een extra barrière te maken tegen vlekken of zuren. In vergelijking met natuursteen is mortex bovendien goedkoper en dat terwijl de mogelijkheid qua textuur en kleuren eindeloos zijn. Op esthetisch gebied is mortex trouwens echt bijzonder te noemen. Niet alleen wordt mortex naadloos aangebracht, maar droogt het ook zeer snel. Daardoor krijg je een betonachtige kleurschakering en dus een authentieke beton-look.

Een werkblad in Dekton®

Dekton® is een nieuw materiaal dat behoort tot de nieuwste categorie van ultracompacte en hoogtechnologische materialen. Het is een luxueus en modern ogend materiaal dat bestaat uit een mix van grondstoffen waaronder glas, kwarts en porselein. Deze grondstoffen worden met behulp van een speciaal ontwikkelde techniek samengeperst.

Werkblad uit Dekton in een matte marmer-look

Dekton® is in tal van kleuren te verkrijgen en dit met eventueel een marmer-, hout- of steenstructuur in verwerkt. Dat Dekton® zeer UV-bestendig is, zorgt er trouwens voor dat de het werkblad niet verkleurt doorheen de tijd. Een werkblad in Dekton® heeft ook weinig onderhoud nodig en kent een bijzondere hardheid waardoor een dun werkblad tóch veel gewicht aan kan.

Ook is het zeer krasvast, in die mate dat keukengerei het oppervlak niet zal beschadigen en je in principe geen snijplank nodig hebt. Bovendien is Dekton®, in tegenstelling tot composiet of natuursteen, beschikbaar in langere platen. Dat kan van belang zijn voor het ontwerp van een keuken.

De lofzang voor Dekton gaat daarnaast nog verder. Zo kan je er zonder problemen hete potten en pannen op zetten. Het blad zal niet verkleuren, barsten of beschadigd geraken. Dekton® is met het blote oog trouwens moeilijk te onderscheiden van keramiek, maar is nog heel wat beter bestand tegen vlekken. Een druppel wijn of koffie zullen met andere woorden geen sporen nalaten. Het enige nadeel? Een zeer hoge kostprijs... al krijg je er natuurlijk wel wat voor in de plaats.

Een werkblad in solid surface

Solid surface is een geavanceerd composietmateriaal dat bestaat uit acrylaat en natuurlijke materialen. Bekende merknamen zijn Krion®, Himacs®, Corian®, Avonite® en Kerrock®. Als materiaal wordt solid surface al decennia lang toegepast in de industrie, maar een toepassing in de keuken is relatief nieuw.

Kookeiland voorzien van een werkblad in glazend witte solid surface

Een werkblad in solid surface kent vele voordelen. Zo kan dit materiaal verlijmd én geplooid worden waardoor het in elke mogelijke vorm kan worden vervaardigd. Dat maakt het uiterst interessant indien je keukenblad bijvoorbeeld een organische vorm zou aannemen, wat anno 2022 helemaal trending is. Ook op gebied van structuren en kleuren zijn de mogelijkheden legio. Werkbladen in solid surface kunnen bovendien ook naadloos overgaan in een spatwand of spoelbak, wat uiterst hygiënisch en super strak is. Daarnaast is solid surface niet poreus en dus zeer onderhoudsvriendelijk. Ook is het buitengewoon sterk en kunnen ernstige beschadigingen met een kleine inspanning hersteld worden tot de oorspronkelijke staat.

Ondanks dat het materiaal gevoeliger is aan krassen en hitte dan sommige andere materialen, is solid surface aan een sterke opmars bezig in de keuken. Dat is voornamelijk te danken aan het feit dat de stof voor een super strak geheel zorgt in de moderne nieuwbouwwoningen van vandaag.

Het werkblad van jouw nieuwe keuken kiezen?

Dat kan in ons nieuwe inspiratiecentrum in Rijkevorsel. Onze interieurafdeling bespreekt er graag met jou alle mogelijkheden. 

Contacteer Ons