Ooms Woonrealisaties gaat hoeveelheid kwartsstof op werven beperken

Iedere bouwwerf hangt onder het stof, maar bij Ooms Woonrealisaties willen we de hoeveelheid stof beperken door te investeren in maximale stofbeheersing.

Door steenachtige bouwmaterialen te bewerken, komt er heel wat (kwarts-)stof vrij op een bouwwerf. Onderzoek toont echter aan dat te veel kwartsstof schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Bij Ooms Woonrealisaties wordt daarom actie ondernomen om de hoeveelheid kwartsstof op onze werven te beperken en zo de gezondheid van onze ruwbouwploegen te bewaken.

Kwartsstof begrijpen

Kwarts is een mineraal dat 12% van de aardkorst uitmaakt. Het is immers een belangrijk bestanddeel van bijna alle steen-, zand-, aarde- en betonproducten. Door die steenproducten tijdens de bouw van een woning te slijpen, freezen of zagen komt een grote hoeveelheid stof vrij. Wanneer dat stof ingeademd wordt en zich hecht aan de luchtwegen lopen de arbeiders bepaalde gezondheidsrisico's. Denk aan ademhalingsproblemen, hoestbuien of vermoeidheid.

"De nieuwste voorschriften rond kwartsstof vereisen dat werkgevers verschillende maatregelen nemen om de blootstelling aan kwartsstof te beperken", zegt preventieadviseur Wout Van Hasselt. "Zo informeren we onze ploegen al langer over de belangrijkste thema's inzake veiligheid en gezondheid. Ook bieden we tal van persoonlijke beschermingsmiddelen die het werk op de werven zo aangenaam mogelijk moeten maken. De stap die we nu bijkomend willen zetten, is het investeren in nieuwe apparatuur met een krachtigere stofafzuiging. Op die manier pakken we het probleem toch meer bij de bron aan en worden onze mensen vele malen minder blootgesteld aan het kwartsstof."

Close-up van steenzaagmachine met krachtige stofafzuiging

Stofbeheersing op onze werven

Om de investering in nieuwe apparatuur zo effectief mogelijk te laten verlopen, trok preventieadviseur Wout Van Hasselt naar één van onze werven in Vlimmeren. "Daar bevinden we ons namelijk in de ruwbouwfase en zijn onze mensen bezig met de metselwerken. Het ideale moment om nieuwe apparatuur te testen", aldus Wout. "Bovendien zijn het onze arbeiders op de werven die met de machines werken, dus vinden wij het maar logisch dat zij de apparatuur kunnen uittesten."

Onder het oplettend oog van ploegbaas Chiel werd zowel een nieuwe stofzuiger getest als een nieuwe steenzaagmachine. "Vooral die steenzaagmachine is van groot belang om de hoeveelheid kwartsstof te beperken", zegt Wout. "Die machine wordt namelijk gebruikt om gevelstenen en snelbouwstenen te zagen. Tijdens de test werd het stof via een krachtig, geïntegreerd stofzuigsysteem al tijdens het zagen opgevangen. Hierdoor kwam er nauwelijks fijn stof vrij, wat ook te zien is op de foto's. De toegestane blootstellingslimiet die door de Europese Unie is opgelegd bevindt zich op 0,1 microgram kwartsstof per kubieke meter lucht in een tijdspanne van 8 uur. De nieuwe machine die we hier vandaag getest hebben, voldoet alleszins aan die norm. Een geslaagde test dus, waardoor het nu voor ons interessant is om de investering in kaart te brengen."

Ploegbaas Chiel (tweede van rechts) aanschouwt samen met collega's de stofzuigertest