Sleutel-op-de-deur bouwen: 3 mythes doorprikt

Over sleutel-op-de-deur bouwen, is de voorbije jaren al heel wat inkt gevloeid. Terecht ook, want het concept is door de jaren heen aardig geëvolueerd. Bovendien vult iedere sleutel-op-de-deur bouwfirma het concept ook op zijn eigen manier in. Daarom scheppen we in dit blogartikel duidelijkheid over de 3 grootste misvattingen van sleutel-op-de-deur woningbouw met Ooms Woonrealisaties.

Wat is sleutel-op-de-deur woningbouw?

Wie sleutel-op-de-deur bouwt, kiest ervoor om de verantwoordelijkheid van het volledige bouwproject bij één aannemer te leggen. Het sleutel-op-de-deur bouwbedrijf neemt daarbij de volledige coördinatie van alle bouwgerelateerde werken (incl. planning en administratie) op zich en levert de woning op (1) binnen een bepaalde termijn (2) aan een op voorhand bekend budget.

De sleutel-op-de-deur bouwmethode staat daarmee haaks op het bouwen met verschillende aannemers voor de verschillende bouwwerken. 

Meer informatie over de voordelen die sleutel-op-de-deur bouwen met zich meebrengt, ontdek je in een aparte blog.

Lees de blog

Een sleutel-op-de-deur woning in Putte

Misvattingen over sleutel-op-de-deur bouwen

Over sleutel-op-de-deur woningbouw bestaan heel wat vooroordelen en misvattingen. Dat heeft hoofdzakelijk te maken met twee factoren:

  • Hoe sleutel-op-de-deur ooit ontstaan is. Zo hadden de eerste SOD-bouwbedrijven vroeger slechts enkele bouwmaterialen waaruit de klant kon kiezen. Later werd dat beperkte aanbod in materialen uitgebreid naar een beperkt aanbod aan woningen die gekozen konden worden uit een catalogus. Op deze manier is het idee ontstaan dat de keuze bij sleutel-op-de-deur woning per definitie beperkt is.
  • Hoe bouwbedrijven sleutel-op-de-deur invullen. Ieder bouwbedrijf is immers vrij om zijn eigen bouwformule vorm te geven. Sleutel-op-de-deur hoeft dus bij bouwbedrijf A niet per se hetzelfde te betekenen als bij bouwbedrijf B. Zo rekent het ene bouwbedrijf kosten voor architect, stabiliteitsstudie en EPB-verslaggeving niet mee terwijl bij het andere bouwbedrijf deze kostenposten wél inbegrepen zijn. 

Om duidelijk te maken wat sleutel-op-de-deur bouwen met Ooms Woonrealisaties wél/niet is, schappen we hieronder duidelijkheid over de 3 belangrijkste thema's binnen sleutel-op-de-deur woningbouw. 

Mythe #1 Bij sleutel-op-de-deur woning kies ik een woning uit een catalogus.

Neen. Bij Ooms Woonrealisaties is dat niet het geval. Integendeel zelfs, want geen twee woningen die we ooit gebouwd hebben, zijn hetzelfde. Of je nu droomt van een landelijke pastorijwoning of juist een moderne woning: alles kan. 

Je hebt steeds volledige carte blanche voor het ontwerpen én inrichten van de woning. Je hangt met andere woorden op geen enkele manier vast aan standaard voorstellen voor gevelsteen, raampartijen, badkamer, keuken enz. In de ontwerpfase zijn onze bouwadviseurs voor jou dan ook vooral het perfecte klankbord. Ze zorgen ervoor dat jouw wensen omgezet worden in een ontwerp op maat en dat het kostenplaatje op voorhand transparant is voor jou. 

Kortom: een sleutel-op-de-deur woning van Ooms Woonrealisaties geef jij als bouwheer eigenhandig het karakter dat je wenst.

Mythe #2 Sleutel-op-de-deur is bouwen zonder een (creatieve) architect.

Neen. Sleutel-op-de-deur bouwen met Ooms Woonrealisaties gaat altijd gepaard met een architect. Hoe groot de rol van die architect is, bepaal je echter zelf.

Zo kan je ervoor kiezen om een eigen architect aan te brengen. Het kan immers zijn dat je op aanraden van vrienden of familie een bepaalde architect onder de arm wil nemen. 

  • Beschik je al over een plan van een architect? Dan kan je dat altijd meenemen naar het eerste kennismakingsgesprek met onze bouwadviseurs. Als sleutel-op-de-deur bouwbedrijf zetten we dat plan dan om in een uitvoeringsdossier volgens onze werkwijze. 
  • Heb je nog geen plan, maar wil je wel samenwerken met die architect van jouw keuze? Ook dat kan. In samenspraak met die architect kunnen wij het plan met bijhorend uitvoeringsplan opstellen.

Heb je geen specifieke wensen op gebied van een architect? Dan vertalen onze bouwadviseurs jouw wensen naar een ontwerp op maat. Dat kan in samenspraak met onze eigen tekenaars of met één van de architecten in ons professionele netwerk. 

Kortom: op gebied van ontwerp heb je binnen de sleutel-op-de-deur bouwformule van Ooms Woonrealisaties alle vrijheid.

Mythe #3 Sleutel-op-de-deur woningbouw is duurder.

Wanneer je een eerste sleutel-op-de-deur kostenraming krijgt, kan die indruk ontstaan. Zeker wanneer je die kostenraming vervolgens gaat vergelijken met een aantal budgetvriendelijke, losse aannemers.

Het is echter gevaarlijk om op dat moment al een finaal oordeel te vellen. De kunst zit immers in het correct vergelijken van offertes. Appelen met appelen dus:

  • Indien je de kostenraming van twee verschillende sleutel-op-de-deur bouwbedrijven vergelijkt, dien je na te gaan welke werken/attesten/studies er inbegrepen zitten in beide ramingen. Ieder bouwbedrijf vult immers het SOD-concept op zijn eigen manier in. Zo kan het kostenplaatje bij de ene bouwfirma goedkoper lijken, maar moet je bijvoorbeeld zélf nog architectkosten bijrekenen. terwijl deze kostenpost bij het andere bouwbedrijf reeds inbegrepen zit. 
  • Indien je de kostenraming van een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf vergelijkt met de kostenraming van verschillende aparte aannemers, dien je de prijsvastheid en -zekerheid van de raming na te gaan. Het is immers bekend dat bij een sleutel-op-de-deur bouwbedrijf de totale kostprijs van een woning bekend is vóórdat de werken aangevat worden. Dat is hét grote voordeel van SOD. Bij losse aannemers is de totale kostprijs pas na de bouwwerken bekend en kan je steeds voor verrassingen komen te staan wanneer er onvoorziene omstandigheden zijn.

Of jouw sleutel-op-de-deur woning effectief duurder of juist goedkoper is, is dus afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt. Wat sowieso op voorhand al zeker is: sleutel-op-de-deur bespaart je heel wat slapeloze nachten. 

 

Conclusie

Wie ervoor kiest om sleutel-op-de-deur te bouwen met Ooms Woonrealisaties, maakt een bewuste keuze voor twee aspecten. Enerzijds is dat, net zoals bij een externe architect, een keuze voor totale vrijheid in ontwerp en materialen. Anderzijds betekent sleutel-op-de-deur bouwen met Ooms Woonrealisaties vooral ook transparantie in budget en totale ontzorging van elke stap in het bouwproces. 

Deze bouwformule is daarmee precies op maat van zij die maximale begeleiding willen en minimale verantwoordelijkheid op administratief en organisatorisch gebied. Iets voor jou? Neem contact op met onze bouwadviseurs en zet de eerste stap richting je droomhuis.

Contacteer ons