Werfopvolging voor nieuwbouw en renovatie
Robbe (21) zit in het derde en laatste jaar Bachelor Bouw van de Thomas More Hogeschool in Geel. "Daarin worden we vanuit alle hoeken voorbereid op het leven in de bouwsector", zegt Robbe.
De opleiding, waar Thomas More Geel ondertussen toch voor bekend staat in de Kempen, gaat dan ook zeer breed. "We leren alles over uitvoeringstechnieken, bouwmaterialen, bouwknopen en -constructies, calculaties , kostprijsberekening, meetstaten enzovoort. Heel wat projectleiders die ik hier bij Ooms tref, hebben dezelfde opleiding achter de rug. Toeval is dat niet, want wie uit de Kempen komt en geïnteresseerd is in de bouwsector, vindt in deze opleiding zeker zijn gading."
"Dat Ooms Woonrealisaties als totaalaannemer actief is, zorgt ervoor dat ik tijdens deze stage zicht krijg op heel wat verschillende functies."
"Wanneer ik na dit schooljaar op de arbeidsmarkt terechtkom, kom ik met dit diploma op zak in aanmerking voor heel wat verschillende functies", weet Robbe. "Dat gaat van werf- of projectleider, planner en veiligheidscoördinator tot calculator, bouwkundig tekenaar en zelfs zelfstandig aannemer. Dat Ooms Woonrealisaties als totaalaannemer actief is, zorgt ervoor dat ik tijdens deze stage zicht krijg op al die verschillende functies. Bovendien kom ik in aanraking met nieuwbouw, renovatie en projectontwikkeling. De grote variatie tussen het werk op kantoor en op de werf bezorgt mij heel wat waardevolle kennis. Binnen enkele maanden ga ik daar mijn verdere keuzes op kunnen baseren."
Wat Robbe verder nog gaat bijblijven na deze stage is, naar eigen zeggen, toch de veelzijdigheid van onze werfleiders.
"Vaak ligt in de bouwsector de nadruk op technische vakkennis. Dat is de basis", zegt Robbe. "Hier heb ik geleerd dat werfleiding daarnaast ook communicatief onderlegd moet zijn, zowel intern als extern. Tijdens de uitvoering is de werf- of projectleider immers toch het gezicht van de firma én de contactpersoon van de klant. In die rol begeleid je de klant met andere woorden mee door het hele bouwtraject. Daarnaast ben je ook de sparring partner voor architecten en onderaannemers. Om het project tot een goed einde te brengen, zie ik nu dat je naast technische bagage ook heel wat sociale en commerciële vaardigheden nodig hebt. Da's leerrijk voor een jonge knaap als ik."
Bouw- en Houtkunde
Gedurende drie weken in maart kreeg Robbe het gezelschap van Jonas (18) en Casper (18), beide student Bouw- & Houtkunde aan VITO Hoogstraten.
"We zitten in het laatste jaar middelbaar, maar Ooms Woonrealisaties onderhoudt goede contacten met onze school en dus kwam het bedrijf al snel op onze radar voor deze stage", zegt Jonas. "Onze richting is bovendien, in de meeste gevallen toch, de voorloper van de studie die Robbe aan de Thomas More Hogeschool volgt. We zitten met andere woorden een beetje in de slipstream van zijn parcours en kunnen tijdens deze stage ontdekken waar onze interesse ligt."
"Voor het eerst komen we hier in contact met echte bouwprojecten. Van ontwerp en calculatie tot realisatie."
De afgelopen weken waren alleszins enorm boeiend voor beide heren. "Voor het eerst komen we namelijk in contact met echte bouwprojecten", aldus Casper. "We zien hoe projecten gecalculeerd worden, hoe een planning tot stand komt en wie de verschillende partijen zijn die daarbij aan bod komen. Wat mij persoonlijk al het meeste is bijgebleven? Het vermogen van de werfleiding om probleemoplossend te denken en daarover duidelijk te communiceren. In de échte wereld duiken er immers toch meer onvoorziene omstandigheden op vergeleken met wat we in onze cursussen zien. Het is knap om te zien hoe flexibel men daar hier mee omgaat."
Jonas had dan weer meer aandacht voor de ontwerpfase van een bouwproject. "De rol van Bouwkundig Tekenaar spreekt me inderdaad wel aan", klinkt het.
"Tijdens de stage ontdekte ik hoe fijn het is om de juiste balans te vinden tussen de wensen van de klant en de uitvoering van de aannemer. Beide aspecten komen immers toch samen in de ontwerpen en de uitvoeringsplannen. Als Bouwkundig Tekenaar speel je daarbij toch een belangrijke rol. Wat het extra fijn maakt, is dat we tijdens deze stage niet achter ons scherm gekluisterd zitten. We krijgen hier de kans om plannen op scherm of papier ook af te toetsen aan de realiteit op de werf. Bijzonder leerrijk."
Werkvoorbereiding in de schrijnwerkerij
Stijn (22) vertoeft dan weer tot eind mei in onze schrijnwerkerij. Nu ja, toch bijna. Als stagiaire werkvoorbereiding nam Stijn plaats tussen de technisch tekenaars, net naast de schrijnwerkerij is dat. De ideale plek om als student Houttechnologie aan de HoGent (3e jaar) praktische werkervaring op te doen als schakel tussen interieurontwerp en realisatie.
"Als Bachelor Houttechnologie worden we technisch geschoold in hout. Dat betekent echter niet dat we meubelmakers zijn", zegt Stijn. "In deze opleiding krijgen we inzicht in de eigenschappen van verschillende houtsoorten, constructie- en bewerkingstechnieken, afwerkingsmogelijkheden, verspanningstechnologie, tekenprogramma's, automatiseringssoftware en de vele toepassingen van hout. De focus ligt daarbij bijvoorbeeld op het uittekenen van houtprojecten en het uitvoeren van de nodige berekeningen. Op basis van onze berekeningen en uitvoeringsdossiers kunnen de schrijnwerkers dan aan de slag. Daarnaast komen ook bedrijfsorganisatie, arbeidsstudie, productieplanning, voorraadbeheer, veiligheid, kwaliteit en milieu uitgebreid aan bod."
"De schrijnwerkerij hier zit in volle groei en dat maakte het voor mij bijzonder aantrekkelijk om daar een bijdrage aan te kunnen leveren."
"We leren met andere woorden alles van een keukenkast tot een woningstructuur in houtskelet", aldus Stijn. "Het maakt van ons een technische expert die in de volledige houtsector gewild is. In de bouwsector heeft onze opleiding vooral betrekking op interieurmaatwerk en houten constructies. Ook de productie van buitenschrijnwerk, zoals ramen en deuren, zit vervat in de opleiding. Met een diploma Houttechnologie op zak kan je bijvoorbeeld aan de slag als werkvoorbereider in een schrijnwerkerij of als project- of werfleider aan de uitwerkingszijde. Ook aan de toeleverancierszijde en machineproductie zijn er mogelijkheden. Zelf zie ik me vooral als werkvoorbereider verdergaan. Dat is meteen ook de reden waarom ik koos voor een stage bij Ooms Woonrealisaties. Ik ben afkomstig uit Kalmthout waar Ooms een bekende naam is. De schrijnwerkerij hier zit in volle groei en dat maakte het voor mij bijzonder aantrekkelijk om daar een bijdrage aan te kunnen leveren."
Bachelorproef en de nieuwe CNC-machine
Tijdens zijn stage, die 3 maanden duurt, draait Stijn 4 dagen per week mee op de werkvloer. Op vrijdag werkt hij aan zijn bachelorproef die betrekking dient te hebben op het stagebedrijf.
"De integratie van de nieuwe vijfassige CNC-machine past perfect binnen mijn opleiding."
"Mijn bachelorproef gaat over de integratie van een nieuwe vijfassige CNC-machine in de schrijnwerkerij", zegt Stijn. "Die werd nog vóór mijn komst aangekocht door het bedrijf, maar moet nog een plaats krijgen in het atelier. De integratie ervan past alleszins perfect in mijn opleiding. Als houttechnoloog in spe worden we opgeleid om te kijken naar automatisering en optimalisatie van productieprocessen. De infrastructuur bij Ooms hertekenen zodat er plaats vrijkomt voor de vijfassige CNC, aangestuurd door moderne software, is dan ook een perfect vraagstuk om op te lossen. Daarnaast werkte ik de voorbije weken al mee aan de verbetering van het labelingproces in de schrijnwerkerij en mocht ik meewerken aan een uitbreiding van de nacalculatie met het tekenprogramma Topsolid."
Halverwege zijn stage kijkt Stijn alleszins al tevreden terug. "Ik had namelijk verwacht om vooral mee te lopen en te stelen met mijn ogen", zegt Stijn. "Een eerder passieve rol dus. Dat ik mijn eigen projecten heb en effectieve bijdrages lever aan de werking in de schrijnwerkerij maakt deze stage zeer leerrijk en boeiend. Aan mijn studiegenoten en stagementor kan ik alleen maar zeggen dat deze stage bijzonder waardevol is in de afronding van de opleiding Houttechnologie."
Stage lopen bij Ooms Woonrealisaties
Ben jij student en wil je net als Stijn, Robbe, Casper en Jonas stage lopen bij ons? Neem contact op met onze Personeelsverantwoordelijke Kim op 03 309 09 09 of via personeel@ooms.be. Elk jaar hebben we plaats voor een aantal jongeren in onze schrijnwerkerij en op onze werven. Wees er dus tijdig bij om je plek te reserveren.