Totaalrenovatie of slopen en heropbouwen? De voor- en nadelen.

Net een huis gekocht dat een make-over verdient? Dan twijfel je misschien tussen een totaalrenovatie en een sloop/heropbouw. Beide oplossingen hebben hun voor- en nadelen. Wij zetten ze op een rijtje.

Voor- en nadelen van renovatie

Lager btw-tarief

Op een nieuwbouw betaal je 21% btw. Bij een renovatieproject daalt het btw-tarief tot 6%. Dat is een serieus verschil – zeker omdat het om grote bedragen gaat.

Opgelet; dit voordeel geldt niet voor gebouwen jonger dan 10 jaar. Bovendien moet een bepaald deel van de oude woning behouden blijven. Slechts één muur laten staan en de rest vervangen door een nieuwbouw is niet voldoende.

Kosten spreiden

Je hoeft niet meteen de hele woning onder handen te nemen. Start bijvoorbeeld met de keuken en steek daarna de badkamer in een nieuw kleedje. Een gefaseerde renovatie is zeker interessant, omdat de woning bruikbaar blijft. Een tijdelijke verhuis is dan niet nodig. Bovendien kan je tussendoor sparen om nieuwe aanpassingen te bekostigen.

Architecturale beperkingen

Omwille van bovenstaande vereiste (je moet enkele dragende muren behouden) heeft een renovatieproject altijd architecturale beperkingen. Sommige toevoegingen zijn bijvoorbeeld onmogelijk. Heb je heel specifieke wensen qua ontwerp en materialen? Dan is een sloop met heropbouw een betere optie.

E-peil

Een gerenoveerde woning scoort meestal slechter op de EPB-eisen dan een vernieuwbouw. Want een bestaand huis na-isoleren, ventileren en luchtdicht afwerken is niet eenvoudig.

Voor- en nadelen van heropbouw

BEN-woning

Bij een sloop en heropbouw ligt een BEN-woning binnen handbereik. Je geniet dan van lagere energiefacturen en meer wooncomfort. Beslis je na enkele jaren om te verhuizen? Dan is de verkoopwaarde hoger dan een gerenoveerd huis.

Helemaal op maat

Het grootste voordeel is dat je met een schone lei begint. Je kiest zelf de ontwerpstijl van het nieuwe gebouw, de indeling, de materialen, enz. Alles wordt afgestemd op jouw persoonlijke wensen en noden. Bij een renovatie moet je soms enkele toegevingen doen.

21% btw

Wie een oude woning sloopt en heropbouwt, betaalt 21% btw op de materialen en werkuren. Het totale kostenplaatje valt dus vaak hoger uit dan bij een renovatie. Houd hiermee rekening in je budget.

Jens Bouvin