6% btw bij sloop en wederopbouw: ook bij Ooms Woonrealisaties

Het verlaagd btw-tarief van 6% is here to stay. Eind 2023 besliste de regering in haar begrotingsakkoord dat het (oorspronkelijk tijdelijk) verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw permanent van kracht wordt, zij het onder bepaalde voorwaarden. Hieronder ontdek je hoe de vork precies aan de steel zit, maar wees gerust: bij Ooms Woonrealisaties geniet je alleszins van die 6% btw. 

Afbreken om opnieuw te bouwen

Ook wie in 2024 wil bouwen, maar daarvoor eerst een bestaande woning met de grond gelijk wil maken, geniet van het verlaagd btw-tarief. Concreet betekent dit dat je 6% btw betaalt in plaats van de oorspronkelijk 21% wanneer je een bestaande woning sloopt en op hetzelfde perceel een nieuwbouw woning laat bouwen. 

De btw-verlaging geldt wanneer er voldaan wordt aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste zijn:

  • Wanneer de bouwheer particulier is. Projectontwikkelaars of investeerders genieten niet van het verlaagd tarief. Ook wanneer je een nieuwbouwwoning koopt via een projectontwikkelaar geldt het 6%-tarief niet.
  • Wanneer de woning de enige en eigen woning van de bouwheer is voor minstens de volgende 5 jaar. Constructies als een tuinhuis, garage of losstaand bijgebouw vallen niet onder de gunstmaatregel. 
  • De bewoonbare oppervlakte van de woning maximaal 200m² is.
Moderne villa van familie MAG in Putte

Voor wie geldt het verlaagd btw-tarief van 6%?

Het verlaagd btw-tarief van 6% is er voor particulieren die een perceel ter beschikking hebben waarop reeds een woning staat. Indien die woning afgebroken wordt om er vervolgens een nieuwe woning op te bouwen, geldt het 6%-tarief. 

Onze Bouwadviseur Christ Schalk juicht dit aspect van het begrotingsakkoord van de regering alvast luidkeels toe:

"Lege bouwgronden worden alsmaar schaarser. Het komt dan ook steeds meer voor dat onze klanten bij ons komen met de vraag om een totaalrenovatie door te voeren van een bestaande woning. Tijdens de voorbereidende gesprekken komen we dan steeds op een punt dat de klant zich afvraagt of de volledig woning niet beter afgebroken kan worden, aangezien de kosten van een totaalrenovatie op dat moment vergelijkbaar zijn met die van een volledige nieuwbouw. Bovendien kan de klant in geval van een nieuwbouw de woning volledig naar zijn hand zetten. Nu de 6%-regel permanent wordt, klaar voor heel wat klanten de hemel weer op."

Half open bebouwing van de familie H.DV. in Rijkevorsel

Kan je bouwen aan 6% btw met Ooms Woonrealisaties?

Absoluut! Zowel bij de afbraak als bij het bouwen van de nieuwbouw woning kan je beroep doen op Ooms Woonrealisaties. 

Dat kan enerzijds onder de noemer van sleutel-op-de-deur woningbouw. Daarbij geniet je o.a. van verschillende voordelen. Denk aan totale ontzorging in elke fase van het bouwproces, een vaste prijs die gekend is voor aanvang van de bouwwerken en een duidelijke opleverdatum. Alle voordelen van onze sleutel-op-de-deur bouwmethode ontdek je hier.

Anderzijds kunnen we bij Ooms Woonrealisaties ook voortbouwen op bestaande plannen. Die kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van een architect van jouw keuze. 

Conclusie

Beschik je over een perceel waarop een verouderde woning staat en twijfel je tussen een totaalrenovatie of een nieuwbouwproject? Informeer je dan goed over de mogelijkheden en weet dat het verlaagd 6%-tarief van kracht is bij nieuwbouw, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet.

Onze bouwadviseurs kunnen jou alvast passend adviseren over jouw eventuele sloop- en heropbouwplannen. Contact opnemen kan via onderstaande button.

Neem contact op