Alles wat je moet weten over vloerverwarming

Vloerverwarming is een goed ingeburgerd verwarmingssysteem in de Vlaamse nieuwbouwwoning. Desalniettemin is de kennis over de werking en de voordelen ervan bij de gemiddelde bouwheer nog vaak ontoereikend. Daarom gaan we in dit artikel wat dieper op hoe vloerverwarming werkt en op welke manier het bijdraagt aan een duurzame en comfortabele leefomgeving.

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een verwarmingssysteem dat wordt geïnstalleerd onder de vloer van een woning. Het bestaat meestal uit een netwerk van leidingen die zijn ingebed in de vloer. Vloerverwarming is daardoor onzichtbaar wanneer de woning afgewerkt is, wat esthetisch uiteraard mooi meegenomen is. 

De leidingen worden aangesloten op een warmtebron. Lange tijd was die warmtebron een gastketel. Vandaag is dat over het algemeen een warmtepomp, wat vanaf 2025 voor nieuwbouw ook verplicht is. Meer informatie over de combinatie van vloerverwarming met een warmtepomp vind je in de aparte blog die we daarvoor schreven.

Lees de blog

Hoe werkt vloerverwarming?

Door de leidingen van de vloerverwarming circuleert water. Wanneer het vloerverwarmingssysteem wordt ingeschakeld, wordt dat water verwarmd door de warmtebron waarop de vloerverwarming is aangesloten.

Wanneer het warme water door de leiding circuleert, geeft het warmte af. Die warmte stijgt vervolgens op richting de vloerbedekking. De vloer fungeert als een warmteaccumulator en begint op te warmen. Zodra de vloer warm is, begint deze warmte uit te stralen naar de rest van de kamer. Een thermostaat regelt de temperatuur van het verwarmingswater dat door het vloerverwarmingssysteem stroomt. Dit maakt het mogelijk om de gewenste temperatuur in te stellen en te handhaven.

Door de vloer van onderaan te verwarmen, wordt de warmte gelijkmatig verspreid in de ruimte, van onder naar boven. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabelere omgeving, maar het kan ook helpen om energie te besparen.

Hoe bespaar je dankzij vloerverwarming?

Vloerverwarming is een belangrijke manier om energiekosten te verlagen. De manier waarop dat gebeurt, situeert zich op drie gebieden.

Warmteverdeling

Bij vloerverwarming liggen de leidingen ondergronds in lussen verspreid over de volledige ruimte. Het systeem berust op het principe van stralingswarmte, waardoor de warmte zich gelijkmatig over de hele ruimte verspreidt, vanaf de vloer tot aan het plafond. 

Je hoeft daardoor de thermostaat minder hoog te zetten om een comfortabele temperatuur te bereiken in elke uithoek van de ruimte. Omdat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld, blijft de ruimte ook langer op een constante temperatuur, waardoor het verwarmingssysteem minder vaak hoeft in te schakelen.

Verwarmingstemperaturen

Vloerverwarmingssystemen verwarmen op lage temperatuur. Denk daarbij aan temperaturen tussen de 27°C en 40°C. Bij traditionele verwarmingssystemen, zoals radiatoren, ligt die temperatuur rond de 60°C. Dit komt doordat de warmte gelijkmatiger wordt verdeeld, waardoor de ruimte sneller opwarmt. Door de thermostaat een paar graden lager te zetten, kun je nog meer energie besparen.

Duurzame warmtebronnen

Vloerverwarming is compatibel met verschillende warmtebronnen. De meest gekozen bron is echter de warmtepomp. Door gebruik te maken van duurzame energiebronnen, zoals de energie die een warmtepomp onttrekt uit de lucht of de aarde, kan je de ecologische voetafdruk van je verwarmingssysteem verkleinen en tegelijkertijd geld besparen op energiekosten.

Wat een warmtepomp precies is en welke soorten er bestaan, ontdek je in de aparte blog die we daarover schreven.

Over warmtepompen

Conclusie

Vloerverwarming is niet alleen een comfortabele en efficiënte manier om je huis te verwarmen, maar het kan ook helpen om energiekosten te verlagen en bij te dragen aan een meer duurzame leefomgeving. 

Met de voortdurende ontwikkelingen op het gebied van energie-efficiëntie en duurzame technologieën, is vloerverwarming een investering die zichzelf op de lange termijn terugbetaalt, zowel in termen van comfort als kostenbesparing.

Wil jij jezelf nog beter informeren over de mogelijkheden van vloerverwarming voor jouw nieuwbouw woning? Maak een afspraak met onze bouwadviseurs of kom je vrijblijvend informeren in ons inspiratiecentrum in Rijkevorsel.

Maak een afspraak