Vloerverwarming met warmtepomp: de succesformule voor energiezuinig verwarmen

Wie bouwt, maakt keuzes. Als experten in het bouwen van energiezuinige woningen geven we jou daarbij graag het gepaste advies. Over één ding zijn wij het alvast unaniem eens: vloerverwarming aangesloten op een (geothermische) warmtepomp, een gouden combinatie.

Waarom kiezen voor de combinatie vloerverwarming en warmtepomp?

Wie beslist om een nieuwe woning te laten bouwen, en daarbij kiest om vloerverwarming aan te sluiten op een warmtepomp, doet een slimme zet. Die combinatie heeft de afgelopen jaren dan ook enorm aan populariteit gewonnen. De reden daarvoor is duidelijk. 

Een warmtepomp en vloerverwarming zijn twee systemen die immers bijzonder efficiënt werken. Koppel je ze aan elkaar? Dan haal je dubbel rendement uit je volledige verwarmingsinstallatie. 

De basis van hun succes? Beide systemen zijn gemaakt om te verwarmen op lage temperaturen

  • Vloerverwarming, waarbij de leidingen met warm water in de vloer zijn ingewerkt, verwarmt de woning met temperaturen die schipperen tussen de 27°C en 40°C. Ter vergelijking: voor traditionele radiatoren is ongeveer 60°C nodig om de woning te kunnen verwarmen. 
  • Een warmtepomp, die het water in de leidingen van de vloerverwarming moet verwarmen, moet bijgevolg minder hard werken dan bij een traditioneel systeem om een aangenaam binnenklimaat te creëren. En 'minder hard werken', dat betekent dat er minder energie verbruikt moet worden en je dus een lagere energiefactuur in de hand werkt. 

Welk type warmtepomp is geschikt voor vloerverwarming?

Overtuigd van de combinatie vloerverwarming-warmtepomp? Weet dan dat niet alle soorten warmtepompen geschikt zijn om aan te sluiten op vloerverwarming. 

Een warmtepomp is een systeem dat gebruik maakt van omgevingswarmte om de woning te verwarmen. Afhankelijk van het type warmtepomp onttrekt het systeem warmte aan de omgevingslucht, het grondwater of de bodem.

  • Lucht-waterwarmtepomp

Via een buitenunit onttrekt een lucht-waterwarmtepomp de warmte uit de buitenlucht en verwarmt het daarmee het water dat in de buizen van de vloerverwarming loopt. 

Deze warmtepomp is geschikt om aan te sluiten op vloerverwarming.

  • Bodem-waterwarmtepomp

Een bodem-waterwarmtepomp (ook wel geothermische warmtepomp genoemd) onttrekt warmte uit de bodem van de aarde. 

Aan de installatie van dit type warmtepomp gaat een grondboring vooraf die tot diep in de aardbodem gaat. De temperatuur van de aarde op die diepte is bovendien redelijk constant en schommelt steeds rond de 10°C. Die constante temperatuur zorgt ervoor dat een bodem-waterwarmtepomp bijzonder rendabel en efficiënt is. Bovendien hoeft de warmtepomp slechts beperkt te werken om de temperatuur verder op te drijven naar de gewenste binnentemperatuur.

Ook deze warmtepomp is geschikt om aan te sluiten op vloerverwarming.

  • Lucht-luchtwarmtepomp

Dit type warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, maar geeft deze warmte meteen ook af via ventilatoren of ventilatieroosters binnenin de woning. Deze warmtepomp is daardoor niet geschikt om aan te sluiten op vloerverwarming.

Meer informatie over de werking van een warmtepomp ontdek je in de aparte blog.

Lees de blog

Hoe kies je de juiste warmtepomp voor mijn vloerverwarming?

De juiste warmtepomp kiezen, is in de eerste plaats een kwestie van evenwicht. 

Zo zal je enerzijds de energieprestatie en anders het beschikbare budget in de weegschaal moeten werpen. De investering in een geothermische warmtepomp loopt bijvoorbeeld hoger op dan wanneer je kiest voor een lucht-waterwarmtepomp. Tegelijk geniet je met geothermische warmtepompen wel van de hoogst mogelijk efficiëntie en dus de laagst mogelijke energiefactuur. De voordelen van een geothermische warmtepomp staan daarmee buiten kijf.

Een ander aspect waar naar gekeken wordt: bij een lucht-waterwarmtepomp hoort een buitenunit. Daarvoor dient plaats te worden voorzien ergens rond het huis. Bij die plaatsing houd je bovendien best rekening met het zoomende geluid dat de unit maakt. Ook reken je een onderhoudskost bij, aangezien de buitenunit blootgesteld is aan weersinvloeden en ten gepaste tijden onderhouden moet worden om een goede werking te garanderen.

Hoe ver jij als kandidaat-bouwer precies wil gaan in het bouwen van een energiezuinige woning is met andere woorden volledig je eigen keuze. Voor gepast advies kan je alleszins steeds terecht bij onze bouwadviseurs.

Contacteer ons

Een warmtepomp-installatie in een nieuwbouwwoning te St. Job

Wat zijn de voordelen van vloerwarming met een warmtepomp?

Naast de energie-efficiëntie die hierboven beschreven werd en kenmerkend is voor de combinatie warmtepomp-vloerverwarming, zijn er nog andere voordelen verbonden aan het gouden duo. 

  • Gelijkmatige warmteverdeling

Vloerverwarming verspreidt warmte gelijkmatig over de vloeroppervlakte. Zo ontstaan er geen koude plekken en vermijd je dat er warmteverlies optreedt. Bovendien voelt de vloer altijd warm aan, waardoor pantoffels overbodig worden. 

Met vloerverwarming geniet je dus steeds van een comfortabel binnenklimaat waarbij de temperatuur in elke ruimte consistent is, zonder dat er warmtegordijnen optreden.

  • Koeling

De combinatie warmtepomp-vloerverwarming is niet enkel geschikt om te verwarmen, maar kan ook gebruikt worden om te koelen. Je draait de werking van de warmtepomp dan gewoon om en stelt de verwarmingstemperatuur in op zo'n 18°C. 

Hiermee zal je, vooral in de hete zomers, de temperatuur met enkele graden kunnen laten dalen. 

Een geothermische warmtepomp is in dit geval de beste keuze. In de zomermaanden is het grondwater immers koeler dan de warme buitenlucht (lucht-waterwarmtepomp), waardoor de warmtepomp minder energie gaat verbruiken om het water af te koelen.

  • Ruimtebesparing

Bij vloerverwarming heb je geen grote radiatoren aan de muur hangen. De bewandelbare oppervlakte wordt daarmee groter, aangezien er meer bruikbare ruimte in de kamers ontstaat. Dit biedt architecten en interieurontwerpers meer vrijheid bij het creëren van een esthetisch aantrekkelijke en functionele leefruimte.

  • Lagere energiekosten

Hoewel de investering in de installatie van vloerverwarming en een warmtepomp hoger kan zijn dan bij conventionele verwarmingssystemen, leidt de combinatie op lange termijn tot aanzienlijke energiebesparingen. 

Door het lagere energieverbruik en de hogere efficiëntie van het systeem kunnen kandidaat-bouwers hun toekomstige energierekeningen aanzienlijk verlagen. Op lange termijn wordt er zo juist geld bespaard wanneer de terugverdientermijn bereikt is. Wat die termijn juist is, is afhankelijk van het type warmtepomp, de aanwezigheid van zonnepanelen, de kostprijs ven elektriciteit doorheen de jaren, ... 

  • Milieuvriendelijkheid

Warmtepompen zijn één van de meest milieuvriendelijke verwarmingsopties omdat ze geen directe verbranding van fossiele brandstoffen vereisen en geen CO2-uitstoot genereren tijdens het verwarmingsproces. 

In combinatie met vloerverwarming, die werkt op lage temperaturen en dus minder energie verbruikt, kunnen kandidaat-bouwers hun ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen en bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering.

Meer informatie over de werking van vloerverwarming vind je in een aparte blog.

Lees de blog

Buitenunit van een lucht-waterwarmtepomp

De link tussen vloerverwarming, warmtepompen en zonnepanelen

De connectie warmtepomp-vloerverwarming laat je dus bijzonder energiezuinig verwarmen. De manier waarop de warmtepomp aangedreven wordt, kan je ook nog optimaliseren. Zo kan je de elektriciteitskosten drukken door gebruik te maken van zonnepanelen.

De groene energie die zonnepanelen zelf opwekken, kan je gebruiken om de warmtepomp aan te drijven. Zo gebruik je minder (betalende) elektriciteit en breng je de energiefactuur nog meer naar beneden. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om de warmtepomp zo goed als volledig te laten draaien op de energie die opgewekt wordt door de zon. 

Bouwadviseur Joren geeft in onze showroom graag uitleg over de werking van warmtepompen

Conclusie

De combinatie vloerverwarming met warmtepomp biedt een breed scala aan interessante voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, comfort, ruimtebesparing, kostenbesparing en milieuvriendelijkheid. De mate waarin je deze voordelen benut, is echter steeds een evenwichtsoefening tussen energieprestatie en budget. 

Hoe dan ook is het steeds een slimme keuze, in welke mate dan ook, om vloerverwarming aan te sluiten op een warmtepomp bij het bouwen van een nieuwe woning. Als duurzame verwarmingspiste biedt dit gouden duo immers altijd directe voordelen voor de bouwheer en draagt het bovendien bij aan een groenere toekomst voor onze planeet.

Voor meer informatie over de werking van een warmtepomp met vloerverwarming kan je steeds terecht bij onze bouwadviseurs. Zij informeren je graag over de juiste manieren om je nieuwe woning klaar te maken voor de toekomst.

Contacteer ons