De voordelen van sloop en wederopbouw

Het principe van sloop en wederopbouw wint snel aan populariteit als een manier om het Vlaamse woningpark duurzamer en energiezuiniger te maken. In deze blog verkennen we de belangrijkste voordelen van sloop en wederopbouw en wordt duidelijk waarom deze aanpak zo relevant is in de hedendaagse wereld.

Verbeterde energie-efficiëntie

Oude woning verslinden energie alsof het niets is. Één van de belangrijkstee voordelen van sloop en wederopbouw is dan ook de kans om de energie-efficiëntie van gebouwen drastisch te verbeteren. 

Oude gebouwen zijn vaak slecht geïsoleerd, hebben te kampen met ongewenste kieren en verbruiken meer energie voor verwarming en koeling. Nieuwe constructies kunnen worden ontworpen met de nieuwste technologieën en materialen, zoals hoogwaardige isolatie, energie-efficiënte ramen, en zonnepanelen. Dat betekent een lagere energierekening én een aangenamer binnenklimaat zowel in de zomer als in de winter.

Meer informatie over energiezuinig wonen, vind je op de aparte pagina die we hierover gemaakt hebben.

Over energiezuinig wonen

In onze showroom informeren onze bouwadviseurs je graag over de nieuwste energieoplossingen

Duidelijk kostenplaatje

Net als wanneer u een nieuwbouw woning bouwt, heb je ook bij een traject van sloop en wederopbouw op voorhand van de werken een duidelijk zicht op het kostenplaatje. Zeker wanneer je kiest voor een totaalaannemer als Ooms Woonrealisaties.

Bij Ooms Woonrealisaties werken we namelijk steeds vanaf een duidelijk lastenboek, een cruciaal onderdeel in de transparantie van onze bouwprojecten. Het lastenboek is een document dat alle werkzaamheden, materialen en kosten gedetailleerd beschrijft. 

Het lastenboek biedt duidelijkheid over wat je kan verwachten en zorgt ervoor dat alle partijen dezelfde verwachtingen hebben. Dit maakt het makkelijker om binnen je financiële mogelijkheden te blijven en voorkomt onaangename verrassingen. Het hebben van een lastenboek geeft jou ook een beter inzicht in de kwaliteit en specificaties van de gebruikte materialen en afwerkingen, wat bijdraagt aan een transparanter bouwproces.

De 6% BTW-regeling

In België kunnen particuliere eigenaren profiteren van de 6% btw-regeling op sloop- en wederopbouwprojecten

Dit tarief is aanzienlijk lager dan het standaard btw-tarief van 21%, wat een aanzienlijke besparing kan opleveren op de totale bouwkosten. Deze regeling maakt sloop en wederopbouw financieel aantrekkelijker en kan een doorslaggevende factor zijn bij het nemen van de beslissing om uw oude woning te vervangen.

Meer informatie over de 6%-regeling vind je op de aparte blog die we daarover schreven.

Over de btw-regeling

Onze interieurarchitecten zorgen voor een interieurinrichting op maat

Vrijheid in ontwerp

Bij sloop en wederopbouw heb je de unieke kans om je nieuwe huis volledig af te stemmen op jouw persoonlijke wensen en levensstijl. 

Of je nu droomt van een open keuken, een extra kantoorruimte of een energiezuinige woning; met nieuwbouw kan je je ideale woning creëren zonder de beperkingen van een bestaande structuur. Deze ontwerpvrijheid stelt je in staat om een huis te bouwen dat perfect past bij jouw individuele behoeften en toekomstplannen.

Conclusie

Voor particuliere eigenaren biedt sloop en wederopbouw een breed scala aan voordelen die verder gaan dan alleen financiële winst. Van verbeterde energie-efficiëntie en een duidelijk kostenplaatje tot de gunstige 6% btw-regeling en de vrijheid om uw droomhuis te ontwerpen; deze aanpak kan de woonervaring aanzienlijk verbeteren en tegelijkertijd de waarde van uw eigendom verhogen. 

Als je overweegt een oude woning te renoveren, is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden van sloop en wederopbouw te verkennen. Onze bouwadviseurs kunnen jou daarbij alvast passend bijstaan in ons inspiratiecentrum.

Neem contact op