Het ventilatiesysteem: wat is het en waarom is het belangrijk?

Bij de bouw van een nieuwe woning gaat er traditiegetrouw veel aandacht naar de architectuur van de woning, de indeling, de keuken, de vloer en andere esthetische aspecten van een woning. Minder aantrekkelijk, maar zéker even belangrijk, is het ventilatiesysteem dat ingewerkt wordt in de woning. Wat een ventilatiesysteem juist doet en waarom het zo belangrijk is, ontdek je in deze blog.

Wat is een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem is een systeem dat wordt gebruikt om de luchtkwaliteit in een woning te verbeteren. De lucht in woningen geraakt namelijk elke dag opnieuw vervuild door verschillende vervuilingsbronnen. Denk aan zweet, ademhaling, poetsproducten, kookgeuren, geurende vuilnisbakken, toiletgeuren enzovoort. Deze indringende geuren veroorzaken comfortklachten zoals geurhinder, maar kunnen in de slechtste gevallen ook condensatie en schimmels tot gevolg hebben.

Het ventilatiesysteem voorkomt dat door de lucht in de woning te doen circuleren, te filteren en te verversen. Het doel van een ventilatiesysteem is dan ook om de binnenlucht zo zuiver mogelijk te houden door in hoofdzaak de vervuilde lucht af te voeren en verse lucht aan te voeren van buitenaf. 

Het ventilatiesysteem is hiermee één van de belangrijkste factoren inzake het algemeen wooncomfort en de gezondheid van de bewoners.

Welke verschillende ventilatiesystemen bestaan er?

In principe zijn er 4 verschillende ventilatiesystemen op de markt: A, B C/C+ en D/D+. Het onderscheid tussen deze systemen wordt gemaakt op de manier waarop er lucht aan- en afgevoerd wordt. Dat kan op natuurlijke wijze, dan wel op mechanische wijze.

  • Bij ventilatiesysteem A wordt de lucht op een natuurlijke manier aan- en afgevoerd door openingen. 
  • Bij ventilatiesysteem B wordt verse lucht op een mechanische manier aangevoerd, met behulp van ventilatoren, en op een natuurlijke manier afgevoerd.
  • Bij ventilatiesysteem C is er een natuurlijke aanvoer van lucht. De afvoer gebeurt mechanisch via afvoeropeningen.
  • Bij ventilatiesysteem D gebeurt zowel de aanvoer als de afvoer op een mechanische manier.

In de moderne woningbouw komen systemen A en B nauwelijks voor. Ook bij Ooms Woonrealisaties bieden we uitsluitend ventilatiesystemen C en D aan. Over het verschil tussen beide systemen schreven we een aparte blog.

Lees de blog

Ventilatiesysteem omkast met een techniekkast

Waarom is het ventilatiesysteem zo belangrijk?

Voor wie in deze moderne tijden bouwt, is een woning zónder ventilatiesysteem ondenkbaar. Dat heeft alles te maken met de grote mate van isolatie die de moderne woningbouw typeert. In tegenstelling tot vroeger, wanneer er nog heel wat lucht op natuurlijke aan- en afgevoerd werd door kieren en spleten in de afwerking, zijn moderne woningen anno 2024 zo goed geïsoleerd dat ventilatie onmisbaar is geworden.

De gemakkelijkste manier om te ventileren, is om de ramen elke dag open te gooien. Dat heet in feite zelfs 'verluchten'. Maar dagelijks grootschalig verluchten is niet genoeg en ook niet slim. In de winter gaat er op die manier immers veel warmte verloren, terwijl het in de zomer moeilijk wordt om de koelte binnen te houden. Voor een prima luchtkwaliteit in alle seizoen heb je dan ook nood aan een goed ventilatiesysteem. Ventilatie is daarom ook een belangrijke pijler geworden in de EPB-verslaggeving.

Door een goede ventilatiescore te behalen in de EPB-verslaggeving geniet je van een aantal belangrijk voordelen:

  • Verse lucht draagt bij aan een betere gezondheid

Een ontoereikende ventilatie leidt tot een significante afname van de luchtkwaliteit. Wanneer er onvoldoende verse lucht wordt aangevoerd, blijf je steeds dezelfde lucht inademen. Het zuurstofgehalte van die lucht neemt echter af, terwijl het CO²-gehalte toeneemt. Die verslechterde samenstelling biedt een gunstige omgeving voor virussen om zich te verspreiden. Bovendien kunnen dergelijke omstandigheden een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, allergische reacties en astma. Door een goede ventilatie te verzekeren, voorkom je de ophoping van CO², vocht en schadelijke stoffen in de lucht.

  • Ventilatie voorkomt schade aan het huis

Waterdamp is onvermijdbaar in een huishouden. Zo creëer je al snel damp tijdens het sporten, koken en douchen. Ook ademhaling zorgt voor vochtige lucht. Wanneer waterdamp niet kan ontsnappen, zal het zorgen voor condensatie op ramen, muren en plafonds. Dat resultaat na verloop van tijd in vochtplekken en schimmelvorming. Deze plekken zijn moeilijk te verwijderen en vereisen vaak ingrijpende werken om te herstellen. 

Een goede ventilatie voert de waterdampen tijdig af uit de ruimte, zodat schade aan de woning voorkomen wordt. 

  • Energie besparen door ventilatie

Moderne ventilatiesystemen zijn ontworpen vanuit een energie-efficiënte visie. Ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW) kunnen bijvoorbeeld de warmte die normaliter verloren zou gaan bij het afvoeren van (vervuilde) lucht terugwinnen en gebruiken om de verse buitenlucht op te warmen. Dit helpt het energieverbruik te verminderen en draagt bij aan een duurzamere en milieuvriendelijkere woning.

Conclusie

Een goed ventilatiesysteem is de beste manier om de luchtkwaliteit in een woning optimaal te houden. Je krijgt daarmee toegang tot verschillende interessante voordelen. Denk aan een maximaal zuurstofgehalte in de lucht, het vermijden van vochtplekken of schimmels en een lagere energiefactuur voor het verwarmen van de woning wanneer het ventilatiesysteem warmte terugwint uit de afgevoerde lucht.

Benieuwd welk ventilatiesysteem in jouw woning zou passen? Neem contact en bespreek je bouwplannen met onze bouwadviseurs. Zij adviseren jou graag naar de beste keuze voor jouw droomhuis.

Contacteer ons