Ventilatiesysteem C of D: wat zijn de verschillen?

Wanneer je een nieuwe woning wil laten bouwen door een erkend aannemer, zal je een ventilatiesysteem moeten kiezen. Daarbij zal je wellicht de keuze maken tussen ventilatiesysteem C/C+ of ventilatiesysteem D/D+. Hieronder geven we jou alvast de verschillen mee zodat je weet waarover je spreekt.

In de wereld van moderne woningbouw is ventilatie een essentieel aspect in het handhaven van een gezond en comfortabel binnenklimaat. Ventilatiesystemen worden immers ontworpen om de luchtkwaliteit te verbeteren door de lucht in een ruimte te verversen en te zuiveren. Over het algemeen bestaan er vier verschillende ventilatiesystemen: A, B, C/C+ en D/D+. Het onderscheidt tussen deze systemen wordt gemaakt op de manier waarop lucht aan- en afgevoerd wordt. Dat kan op natuurlijke wijze of op mechanische wijze gebeuren. Omdat ventilatiesystemen A en B in de moderne woningbouw niet toegepast worden, focussen we ons in deze blog op de twee populairste ventilatiesystemen voor woningbouw: ventilatiesysteem C en D. 

Ventilatiesysteem C: mechanische afvoer van vervuilde lucht

Ventilatiesysteem C is een relatief eenvoudig systeem dat enerzijds gebruikt maakt van een natuurlijke aanvoer van verse lucht en anderzijds op mechanische wijze vervuilde lucht afvoert.

  • Het C-systeem onttrekt vervuilde lucht uit een ruimte via ventilatoren die mechanisch of 'gemotoriseerd' aangestuurd worden. Je herkent de afvoerplaatsen aan een rooster in de wand of plafond. Traditioneel worden deze roosters geïnstalleerd in natte ruimtes zoals keukens, badkamers en wasruimtes; daar waar de concentratie van vocht en verontreinigende stoffen het hoogst is.
  • Doordat ventilatoren de vervuilde lucht uit de ruimte zuigen, ontstaat een negatieve druk in de woning die verse lucht van buiten aanzuigt via natuurlijke openingen zoals ramen en deuren. Vaak worden er daarvoor ventilatieroosters (met sluitkleppen) geplaatst boven ramen/deuren. De ventilatieroosters die zorgen voor de natuurlijke toevoer van verse lucht, worden geplaatst in droge ruimtes zoals woonkamer, slaapkamer, bureau enzovoort.

 

Ventilatiesysteem D: volledig mechanische ventilatie met warmteterugwinning (WTW)

Ventilatiesysteem D is een volledig mechanische ventilatie en gaat een stap verder dan ventilatiesysteem C. Een D-systeem voert immers niet alleen vervuilde lucht af, maar trekt ook actief verse buitenlucht binnen, zuivert die lucht en bespaart energie. 

  • Het D-systeem maakt gebruik van mechanische ventilatoren om zowel de afvoer van vervuilde lucht als de toevoer van verse buitenlucht te regelen.
  • Wat ventilatiesysteem D onderscheidt, is de aanwezigheid van een warmteterugwinningseenheid (WTW). Deze unit wisselt warmte uit tussen de afgevoerde lucht en de verse buitenlucht, waardoor de energie die anders verloren zou gaan bij het ventileren van een woning, wordt teruggewonnen. Dit maakt ventilatiesysteem D niet alleen efficiënter in het handhaven van een gezond binnenklimaat, maar ook kosteneffectiever in termen van energieverbruik.

 

Optie: ventilatiesysteem met vraagsturing

Zowel ventilatiesysteem C als D verbruikt energie. Er is namelijk in beide systemen minstens één mechanische component aanwezig. De hoeveelheid energie die verbruikt wordt, kan je echter laten afnemen door de optie van vraagsturing toe te passen. In dat geval wordt er gesproken van een C+ of D+ systeem. 

Wanneer die optie toegepast wordt, zal het ventilatiesysteem zich aanpassen aan de situatie. In geval van vraaggestuurde ventilatiesystemen wordt het vocht- en CO²-gehalte gemeten. Op basis van deze meting zal het ventilatiesysteem enkel vervuilde lucht afvoeren wanneer dat nodig is. Zijn er bijvoorbeeld meer mensen in huis dan gewoonlijk? Of is er juist een nieuwe verflaag aangebracht? Dan zal de mechanische ventilatie harder werken om het binnenklimaat gezond te houden.

Het C+ en D+ ventilatiesysteem zijn duurder qua investering, maar voordeliger qua verbruik. 

foto: Juvah

Wat is het beste ventilatiesysteem?

Bij het kiezen tussen ventilatiesysteem C/C+ en D/D+ is het van cruciaal belang om rekening te houden met verschillende factoren. Denk aan het budget dat beschikbaar is, de grootte en indeling van het gebouw, de gewenste luchtkwaliteit, de klimatologische omstandigheden en de energie-efficiëntie-eisen. De keuze is daarmee te vergelijken met de keuze die men maakt tussen een lucht-waterwarmtepomp of een geothermische bodem-waterwarmtepomp.

Bij Ooms Woonrealisaties adviseren we echter steeds richting het ventilatiesysteem D. Zo geniet je immers van een aantal bijkomende voordelen:

  • Luchtkwaliteit: het filtersysteem in het D-systeem zorgt ervoor dat de aangevoerde lucht minder vervuiling kan bevatten. Dat is met name van belang wanneer de woning aan een drukke weg ligt of een bosrijk gebied met veel pollen/stuifmeel. Een C-systeem brengt verse lucht immers onbehandeld binnen.
  • Geluidsoverlast: de ventilatieroosters die boven ramen geplaatst worden bij een C-systeem laten ook geluid door. Dat kan storend zijn wanneer de woning aan een drukke weg ligt, in een stedelijk gebied, bij hevige wind enz.
  • Een lager E-peil: het E-peil van de woning, wat de totale energieprestatie van de woning aanduidt, daalt 10 tot 20 punten bij een D+-systeem. En hoe lager het E-peil, hoe zuiniger de woning. Aangezien het verplichte E-peil alsmaar scherper gezet wordt voor nieuwbouw kan je a.d.h.v. een goed ventilatiesysteem meteen een grote sprong maken.

Wanneer je de bouw van je nieuwe woning voorbereidt, is het belangrijk om je correct te laten adviseren over de juiste ventilatiesystemen. Dat kan bij onze bouwadviseurs die samen met jou het ontwerp van je droomhuis verfijnen tot in het kleinste detail.

Contacteer ons
 

foto: Juvah

Waarom is een ventilatiesysteem belangrijk?

Bij de bouw van een nieuwe woning gaat er traditiegetrouw veel aandacht naar de architectuur van de woning, de indeling, de keuken, de badkamer, de kasten op maat, de vloer en andere esthetische aspecten van een woning. Het ventilatiesysteem is een aspect waar de meeste mensen wat lichter overgaan. Toch is het minstens even belangrijk, want het ventilatiesysteem speelt een grote rol in het comfort dat je ervaart in de woning. 

Om de rol van een ventilatiesysteem toe te lichten, schreven we een aparte blog over wat het juist doet en waarom het zo belangrijk is. 

Lees de blog