5 tips om energiezuinig te ventileren

Anno 2024 zijn nieuwbouw woningen beter geïsoleerd dan ooit. Kieren en spleten zijn niet meer van deze tijd, maar daarmee stijgt meteen ook de nood aan een goede ventilatie. In een 'gesloten cocon' is ventilatie is immers cruciaal voor een aangenaam binnenklimaat. Om te vermijden dat het ventileren van je woning ten koste gaat van de aanwezige warmte geven we jou 5 tips mee om energiezuinig te ventileren.

Waarom is ventileren belangrijk?

Maar eerst nog dit: in iedere woning is vocht aanwezig. Dat komt omdat we elke dag ons potje koken, een warme douche nemen of gewoonweg ademhalen. 

Zonder een goede ventilatie gaat de vochtige lucht condenseren op ramen, wanden en plafons. Het resultaat: vochtplekken en schimmelvorming. Die brengen op hun beurt weer gezondheidsklachten met zich mee zoals hoofdpijn, huidklachten en allergieën. 

Om het binnenklimaat van je woning in balans te houden, is goed ventileren de effectiefste oplossing. Over het belang van ventilatie schreven we een aparte blog.

Lees de blog

Goed isoleren is goed ventileren

Bij de bouw van een nieuwe woning anno 2024 gaat er, in tegenstelling tot vroeger, heel wat meer aandacht naar isolatie. Bij Ooms Woonrealisaties hebben we ons trouwens altijd al onderscheiden door een gedetailleerde isolatie om koudebruggen te voorkomen. Dit houdt in dat alle mogelijke kieren en spleten worden gedicht met isolatiemateriaal om zo de warmte maximaal binnen te houden. Het warmteverlies minimaliseren heeft immers een positief effect op je energiefactuur.

Echter, het belang van een ventilatie wordt vaak over het hoofd gezien bij goed geïsoleerde woningen. Hoewel het dagelijks openen van ramen ('verluchten') een oplossing lijkt, gaat het ten koste van de warmte die is opgebouwd. Dat resulteert dan weer in hogere energiekosten doordat de verwarming opnieuw moet worden ingeschakeld. Om maximaal de vruchten te plukken van zowel de isolatie als de ventilatie geven we hier 5 tips om energiezuinig te ventileren.

foto: Juvah

Tip #1 Voer voortdurend verse lucht aan

De basis van een goede ventilatie is de aanvoer van frisse, verse buitenlucht. Dat hoeft echter niet altijd mechanisch te zijn. Raamventilatie of raamverluchting is namelijk een geschikte, zuinige oplossing voor iedere woning, nieuwbouw en renovatie. Raamventilatie bevat het plaatsen van ventilatieroosters aan de bovenkant van ramen in droge ruimtes zoals de woon- en slaapkamer. 

Deze verluchtingsroosters worden subtiel en stijlvol mee geïntegreerd in het kozijn. Het grote voordeel? Je kan deze roosters een hele dag/nacht laten openstaan, volledig of gedeeltelijk, waardoor er voortdurend verse buitenlucht de woning binnenkomt. De natuurlijke luchttoevoer gebruikt geen elektrisch aangedreven elementen, maar wordt geregeld door de druk die de wind van buitenaf op het raam zet. Hoe meer wind, hoe meer frisse lucht er naar binnen geduwd wordt. Het binnenklimaat wordt op deze manier altijd verzorgd, zonder energiekost.

Laat je de roosters liever niet langdurig openstaan? Geen probleem, want met een elke dag de ventilatieroosters 15 minuten open te zetten, kom je ook al een heel eind. Dat doe je bijvoorbeeld best 's ochtends, tijdens de ochtendroutine bijvoorbeeld. Maak de roosters ook een paar keer per jaar schoon, zodat voldoende frisse lucht naar binnen kan stromen.

Ventilatieroosters maken deel uit van het ventilatiesysteem C. Hoe dat ventilatiesysteem precies werkt ontdek je in een aparte blog.

Lees de blog

Tip #2 Verminder het vocht in huis

Voer je voldoende verse lucht aan? Da's een goed begin. Even evident in het behoud van een aangenaam binnenklimaat is om de ontwikkeling van vocht in de woning te verminderen tijdens dagdagelijkse activiteiten.

  • Droog de was buiten wanneer het kan
  • Droog de vloer na het dweilen
  • Zet de afzuigkap op tijdens het koken
  • Gourmet op het menu? Zet het raam op een kier en zet ook de afzuigkap aan.
  • Maak de filters van de afzuigkap regelmatig schoon
  • Volk over de vloer? Zet een extra raampje open
  • Douche met de raam op een kier of met de ventilatie op een hogere stand
Sfeerbeeld badkamer

Tip #3 Denk aan vraaggestuurde ventilatie

De populairste ventilatiesystemen voor particuliere woningbouw zijn het C-systeem en het D-systeem. Daar lees je hier alles over. Daarnaast bestaan er ook een C+-systeem en een D+-systeem. 

Deze ventilatiesystemen zijn voorzien van sensoren die het CO²-gehalte en het vochtgehalte in de woning meten. Op basis van de metingen zal het voorziene ventilatiesysteem méér of minder ventileren. 

Met een vraaggestuurde ventilatie ventileer je dus alleen wanneer het nodig is en zolang het binnenklimaat bijgestuurd moet worden. Zo houd je perfect grip op je energiefactuur. 

Tip #4 Gebruik warmteterugwinning

Een andere energiezuinig manier om te ventileren is door gebruik te maken van warmteterugwinning (wtw). Dit is van toepassing op een ventilatiesysteem D/D+. 

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning recupereert de warmte van de vervuilde afgezogen lucht om de nieuwe, verse aangezogen buitenlucht op te warmen. Zo gaat er nauwelijks warmte verloren, terwijl je toch geniet van verse zuurstof. 

Doordat de warmte gerecupereerd wordt, hoeft de verwarming geen overuren te draaien. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning mag dan wel een duurdere investering zijn; je haalt er nadien altijd voordeel uit. 

Meer informatie over het ventilatiesysteem D ontdek je in de aparte blog over de verschillen tussen ventilatiesysteem C en D

Lees de blog

Tip #5 Laat oudere ventilatiesystemen vervangen

Heb je net een woning gekocht of woon je al langere tijd in een woning met een verouderd ventilatiesysteem? Laat het ventilatiesysteem dan nakijken. 

De meeste oude ventilatiesystemen werken immers op wisselstroom en verbruiken daardoor méér stroom. Een nieuwe systeem werkt op gelijkstroom. Dat is energiezuiniger. 

Ventilatie bij nieuwbouw of renovatie

Plan je de bouw van een nieuwe woning? Of overweeg je een totaalrenovatie van een bestaande woning? Besteed dan niet alleen aandacht aan de keuken, de badkamer, de maatkasten, maar denk ook aan het ventilatiesysteem. 

Omdat dit een technische materie is, is het juiste advies geen overbodige luxe. Onze bouwadviseurs staan jou alvast graag bij en zorgen voor de juiste begeleiding. Neem contact op via onderstaande button of spring 's binnen in onze gloednieuwe showroom in Rijkevorsel.

Contacteer ons