De 3 belangrijkste nieuwbouwvragen van het moment

Wie gaat bouwen, zit met tal van vragen. Bouwadviseur Jurgen beantwoordt ze elke dag en verzamelde de 3 populairste van het moment.

Written by
Datum
16.9.2022
Leestijd
3
min
Categorie
Bouwen

Wanneer je gaat bouwen, sta je aan het begin van een lang en boeiend traject. Traditioneel zit je op dat moment ook nog met een heleboel vragen. Als bouwadviseur van Ooms Woonrealisaties beantwoordt Jurgen Van Eyndt die vragen dagelijks. Hij verzamelde de drie belangrijkste vragen van het moment en beantwoordt ze in dit artikel.

In welke mate is de prijs in de ondertekende offerte een vaste prijs?

Op nummer één staat de bezorgdheid van de consument omtrent een vaste prijs. De consument wil immers voorkomen dat de kostprijs van een nieuwbouwwoning tijdens het bouwproces dermate verandert dat de vooropgestelde budgettering in de war wordt gebracht.

“De wijze van prijszetting die we bij Ooms Woonrealisaties hanteren, neemt die bezorgdheid echter al vrij snel in de eerste gesprekken weg”, zegt Jurgen. “We werken namelijk met vooropgestelde stelposten voor o.a. gevelstenen, sanitair of keuken. Die geven we met de klant invulling en nadien zorgen we voor een offerte met bijhorend lastenboek. Een stelpost is een budgettering van een onderdeel van de woning die de klant bij aanvang van het bouwproject vooral kan gebruiken als uitgangspunt. Alle stelposten samen geven immers een goed zicht op het totaalbudget dat nodig is voor het bouwen van de woning. Op die manier kan de klant het beschikbare persoonlijke budget steeds afzetten tegen de kosten van de woning."

Belangrijk daarbij is dat bij Ooms Woonrealisaties die stelposten tot op vandaag vast staan vanaf het moment dat onze klanten formeel akkoord gaan met de offerte en het lastenboek. "Vanaf dat moment wijzigen de vooropgestelde stelposten dus niet meer omwille van eventuele externe of economische factoren", zegt Jurgen. "Hetzelfde geldt trouwens voor de lonen van onze mensen. Die worden bij Ooms Woonrealisaties tot op vandaag niet mee geïndexeerd nadat de overeenkomst ondertekend is. Daardoor loop je dus niet het risico dat de kosten tijdens het bouwproces met enkele procenten de hoogte in gaan, wat echt wel een kracht is van onze firma.”

"De prijsvastheid hangt af van de keuzes die de klant zélf maakt nadat de overeenkomst gemaakt is."

Archiefbeeld van een nieuwbouwwoning in Rijkevorsel

Een concreet voorbeeld vindt Jurgen bij de vloertegels. Het uitgangsbudget voor een tegelvloer is €40/m². “Daarvoor heb je altijd een zeer kwalitatieve tegelvloer in tal van verschillende stijlen”, aldus Jurgen. “Indien de klant na ondertekening van de offerte echter zijn oog laat vallen op een tegel van €45/m² gaat het totaalbudget van de woning omhoog. Indien de klant binnen het budget zou blijven, blijft het offertebedrag onveranderd of daalt het zelfs wanneer er een goedkopere vloertegel wordt gekozen. De klant kan natuurlijk ook steeds één keuze boven het uitgangsbudget compenseren door elders één omgekeerde keuze te maken waardoor het totaalbudget opnieuw meer in evenwicht komt. Kortom: in welke mate de prijs van de woning vast is bij ondertekening van de offerte hangt vooral af van de keuzes voor meer- of minwerken die de klant zélf maakt na ondertekening van die offerte.”

Moeten we nog rekening houden met bijkomende (onvoorziene) kosten?

Een tweede belangrijke thema dat aangesneden wordt in de gesprekken van Jurgen is dat van eventuele onvoorziene kosten. "Die kunnen namelijk heel ongelegen komen omdat het geleende bedrag bij de bank op die manier achterhaald wordt", weet Jurgen.

"Het gevaar schuilt er immers toch in dat mensen die willen bouwen hoofdzakelijk bezig zijn met de woning op zich. Wie onvoldoende bij de pinken is, budgetteert alleen de woning op zich. Er zijn echter tal van voorbereidende werken nodig om de bouw van die woning mogelijk te maken. Denk aan de veiligheidscoördinatie, grondsondering, stabiliteitsstudie, luchtdichtheidsmeting, EPB-verslaggeving, ventilatieverslag en verschillende keuringen."

"Wij kunnen tegen onze klanten zeggen wat de woning kost voordat er gebouwd wordt."

Sfeerbeeld bouwgids, plannenboek en lastenboek van Ooms Woonrealisaties

Bij Ooms Woonrealisaties zitten al die voorbereidende werken al mee verwerkt in de offerte. "Ze maken deel uit van het bouwproces en dus vinden wij het vanzelfsprekend dat ze mee in de offerte zitten”, zegt Jurgen. “Dat geven we ook expliciet aan. Zo komen onze klanten niet voor verrassingen te staan en kan er vanaf het begin correct gebudgetteerd worden. Daardoor kunnen wij tegen onze klanten zeggen wat hun woning gaat kosten voordat er effectief gebouwd wordt, terwijl dit met andere bouwmethodes vaak pas achteraf gezegd kan worden."

Zijn we bij sleutel-op-de-deur beperkt in onze keuzes?

Een derde bekommernis van nieuwbouwklanten ligt in de perceptie van sleutel-op-de-deur (SOD) bouwen. De perceptie daarvan is immers dat de keuze beperkt is tot enkele standaard bouwplannen, een handvol gevelstenen, tegelsoorten enzovoort. Dat is echter niet het geval bij Ooms Woonrealisaties.

"Net zoals wanneer je met aparte aannemers werkt, bouw je ook à la carte wanneer je bij Ooms Woonrealisaties kiest voor SOD", zegt Jurgen. "Wij stellen namelijk iedere woning op maat samen en dit op gebied van indeling, uitzicht, materialen en technieken. Ieder project is anders. Onze klanten hebben alle vrijheid, waardoor SOD perfect personaliseerbaar is. Bij Ooms Woonrealisaties slaat het SOD-concept dan ook eerder op het ontzorgen van de klant. Op alles uit de handen van de klant nemen en ervoor zorgen dat zij – met de sleutel op de deur - een afgewerkte woning krijgen die ze volledig zelf hebben samengesteld."

"In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bouw je ook à la carte wanneer je bij Ooms Woonrealisaties voor SOD kiest."

Sfeerbeeld interieur met vloertegels

Daarnaast geeft SOD bij Ooms Woonrealisaties nog een bijkomend voordeel. "Zoals eerder al gezegd geeft het lastenboek waarmee we werken onze klanten een goed uitgangspunt om de begroting te maken. De kwaliteit die gepaard gaat met de stelposten die wij hanteren, is echter bovengemiddeld. Zo voorzien wij in onze woningen automatisch een pré-domoticasysteem en een warmtepomp omdat we onze klanten op gebied van automatisatie en energieverbruik willen klaarstomen voor de toekomst. Onze stelposten in de offerte liggen daardoor soms hoger dan het gemiddelde in de markt, maar je krijgt er wel bewezen kwaliteit voor terug én je bent van begin af aan zeker dat je voldoende budgetteert."

Jouw nieuwbouwproject bespreken?

Neem contact op met onze bouwadviseur Jurgen via het contactformulier 'Nieuwbouw'. Hij neemt jou graag mee door onze toonzaal en beantwoordt daarbij al jouw vragen.

Jurgen Van Eyndt - Bouwadviseur Nieuwbouw