Hoe telewerk de vraag naar één specifieke interieuroplossing doet toenemen

Steeds meer Vlamingen telewerken, maar botsen op een inefficiënte 'home office'. Onze interieurafdeling heeft echter een slimme oplossing in huis.

De voorbije jaren is het telewerk populairder dan ooit geworden. Meer zelfs: heel wat werkgevers laten hun medewerkers ook na de pandemie steevast enkele dagen per week van thuis werken. De vraag stelt zich dan ook of de woning van de gemiddelde Vlaming überhaupt wel voorzien is op consequent thuiswerk. Op onze interieurafdeling stelt men alleszins vast dat heel wat consumenten hun huidige home office beter willen organiseren.

Telewerken aan de eettafel

Tot enkele jaren geleden kozen heel wat particulieren er bewust voor om géén kantoorruimte te voorzien in hun woning. Het telewerk was destijds immers niet zo aan de orde. Indien er toch eens per uitzondering van thuis gewerkt moest worden, zou men plaatsnemen aan de eet- of keukentafel.

"Anno 2022 komen echter steeds meer mensen op hun stappen terug", weet interieuradviseuse Sofie Swaegers die tal van interieurprojecten bij Ooms Woonrealisaties uitwerkt. "Helaas laat de indeling van de woning het in veel gevallen niet meer toe om zomaar een kamer in te richten als een volwaardige home office zonder daarbij significante aanpassingen door te voeren aan de bestaande indeling van de woning. Op de interieurafdeling van Ooms Woonrealisaties geven we daarom onze klanten regelmatig het gezonde advies om na te denken over een ingewerkte werkplek. Zowel voor klanten die een woning bouwen als voor klanten die willen renoveren of verbouwen blijkt zo'n ingewerkte werkplek zowel budgettair als esthetisch een passende oplossing te zijn."

 

De ingewerkte kantoorruimte gesloten (links) en geopend (rechts).

De ingewerkte kantoorruimte

Een uitschuifbare of ingewerkte werkplek is een werkblad of computerdesk dat ingewerkt wordt in een nis. De nis wordt vervolgens voorzien van een maatkast met opberglades of legplanken en wordt afgesloten met op maat gemaakte kastdeuren. Zodra de kastdeuren geopend zijn, kan het werkblad uitgetrokken worden en kan de werkdag beginnen.

"Het grote voordeel van deze slimme interieuroplossing is tweeledig", weet interieurarchitecte Caroline De Kooning die het eerste aanspreekpunt is voor klanten die een interieurproject willen starten. "Enerzijds is het natuurlijk plaatsbesparend omdat de kolomkast gewoon deel uitmaakt van het interieur van je woonkamer, slaapkamer of hal. Je hoeft met andere woorden geen aparte kamer op te offeren aan een kantoorruimte, terwijl je toch geniet van een all-in bureel. Daarnaast zorgt een uitschuifbare desk ook voor rust in de woning. Van kaften, losse documenten en klein bureaumateriaal tot de laptop en zelfs een printer: alles wat je nodig hebt tijdens het werk krijgt een plaats op de legplanken van de kolomkast. Zodra de kastdeuren gesloten worden, is er van een - eventueel rommelige - werkplek geen sprake meer. Een ordelijk huis zorgt immers toch voor rust in het hoofd van de bewoners en met de ingewerkte desk staat zelfs de meest rommelige werkplek in 10 seconden weer op orde."

Een ingewerkte kantoorruimte is met andere woorden een slimme interieuroplossing voor wie consequent telewerkt of twijfelt over het al dan niet voorzien van een kantoorruimte in de woning. Van verschillende klanten hoorde Caroline alvast zeer positieve geluiden over de ingewerkte desks. "Naast bovenstaande voordelen zorgt de ingewerkte kantoorruimte blijkbaar nog voor een derde pluspunt. Heel wat kinderen maken er immers hun huiswerk aan, tot groot jolijt van de ouders. De kinderen zitten op die manier niet ver weg, terwijl de tafel in de woonkamer of keuken tóch ter beschikking blijft met oog op het avondeten", besluit Caroline.