Hoeveel kost een nieuwbouw woning in 2024?

Na veel wikken en wegen heb je de knoop doorgehakt: "wij willen bouwen". De volgende vraag die je je wellicht stelt, is hoeveel het zou kosten om je droomwoning te laten bouwen. In dit artikel geven we jou graag een aantal vuistregels mee waarmee je een juiste inschatting kan maken.

De kostprijs van een nieuwe woning in 2024

Akkoord; het is verleidelijk om online op zoek te gaan naar de gemiddelde kostprijs van een nieuwbouw woning in 2024. Na de algemene prijsstijgingen van bouwmaterialen in 2021-2023 vragen heel wat mensen zich immers af hoe de zaken er dit jaar voorstaan. Dat is wellicht ook de reden waarom jij dit artikel momenteel leest. 

Toch is het opletten geblazen wanneer je zomaar tarieven gaat vergelijken. Online kom je namelijk heel wat uiteenlopende cijfers tegen. Met ruim 70 jaar ervaring in het bouwen van woningen delen wij graag onze kijk op de zaak.

Vergelijk correct

Ons advies bij het vergelijken van gemiddelde kostprijzen per m² is helder: vergelijk appelen met appelen. 

Zo maken we bij Ooms Woonrealisaties tijdens een eerste kennismaking met kandidaat-bouwers onze eerste, indicatieve kostenraming meestal op een gemiddelde kostprijs van +- €2.100 tot €2.350 per vierkante meter. 

Is dat veel of eerder weinig? Het antwoord op die vraag doet er op zich weinig toe.

Stel de juiste vragen

De vraag die je als kandidaat-bouwer hoort te stellen is namelijk: wat bevat die kostprijs precies? Niet alle aannemers of sleutel-op-de-deur bouwbedrijven maken hun prijszetting immers op dezelfde manier. 

Ga je als bouwfirma uit van tegels, laminaat of massief parket? Reken je met een keuken van €10.000 of tel je €20.000? Heb je binnen die gemiddelde kostprijs een ventilatiesysteem type D met warmteterugwinning of type C? En zijn de kosten van de stabiliteitsstudie, veiligheidscoördinatie en het ontwerp reeds inbegrepen of niet?

De naakte cijfers vertellen jou het antwoord op die vragen niet. Correct vergelijken, doe je daarom door te kijken naar welke van onderstaande prijsbepalende factoren inbegrepen zitten in de tarieven die je online vindt.

Nieuwbouw woning in Hoogstraten

Factor 1: de bouwgrond

Je droomwoning laten bouwen? Dan heb je een bouwgrond nodig. Bouwplannen starten dan ook altijd met de aankoop van die bouwgrond. De kostprijs van die bouwgrond is uiteraard afhankelijk van de locatie en de grootte van de grond. 

In het online vergelijken van prijzen is het daarom in eerste instantie belangrijk om te kijken of de aangehaalde tarieven inclusief of exclusief bouwgrond zijn. Wanneer je bouwt op een bestaande bouwgrond die je reeds in eigendom hebt, hoef je uiteraard geen rekening te houden met de aankoopprijs van de bouwgrond. Soms kan de kostprijs echter ook betrekking hebben op een nieuwbouwproject inclusief de aankoop van de bouwgrond. 

Hoe zit dat bij Ooms Woonrealisaties? Ongeacht of we een woning bouwen volgens de sleutel-op-de-deur bouwformule of als aannemer geconsulteerd worden door een externe architect: wij bouwen onze particuliere woningen uitsluitend op een bouwgrond die de bouwheer reeds in eigendom heeft. Projectontwikkeling buiten beschouwing gelaten. Onze gemiddelde kostprijs per vierkante meter is daarom steeds exclusief de aankoop van de bouwgrond.

Factor 2: het BTW-tarief

De gemiddelde kostprijs van een nieuwbouw woning wordt in de meeste gevallen uitgedrukt exclusief BTW. In de moderne bouwsector kan het BTW-tarief dat van toepassing is immers variëren. 

In het online vergelijken van de totale kostprijs van een nieuwbouw is het daarom belangrijk om het juiste BTW-tarief toe te passen. 

  • Bouw je een nieuwe woning op een bouwgrond waar nog geen woning staat? Dan geldt 21% btw. 
  • Betreft het een nieuwbouw op een perceel waarop eerst een bestaande woning opgebroken wordt? Dan is het gunsttarief van 6% voor sloop en heropbouw van toepassing. 

Over de 6%-regel

Factor 3: studies en attesten

Bij het bouwen van een nieuwe woning komen heel wat voorbereidende studies kijken. Ook schrijft de Belgische wetgeving voor dat je over de juiste attesten dient te beschikken. 

Zo ben je verplicht om een stabiliteitsstudie te laten uitvoeren en een veiligheidscoördinator aan te stellen die zowel de veiligheidsmaatregelen op de werf organiseert als het postinterventiedossier opmaakt. Ook attesten van luchtdichtheid (na Blowerdoor-meting), ventilatie en energieprestatie (EPB-verslag) zijn verplichte nummers. Net als de keuringsattesten van de riolering, sanitaire installaties en de elektriciteit. 

Wie online prijzen vergelijkt, doet er dan ook goed aan om uit te vissen welke studies en attesten inbegrepen zijn.

Hoe zit dat bij Ooms Woonrealisaties? Wij bieden een volledige administratieve ondersteuning aan. Alle noodzakelijke attesten en studies zijn inbegrepen in de gemiddelde kostprijs per vierkante meter die we hanteren. 

Factor 4: de architect

Vandaag zijn er weinig tot geen regels verbonden aan de kostprijs van een architect bij het ontwerp van een woning. Iedere architect is dus vrij om te bepalen hoe het ereloon wordt vastgelegd. 

In percentages varieert dat tarief enorm, gaande van 2-3% tot 7% en 15% van de totale kostprijs van de woning. Het spreekt voor zich dat dit aandeel een grote invloed uitoefent op de uiteindelijke kostprijs van de woning. Een goede architect is echter belangrijk voor het eindresultaat van je woning. In een prijsvergelijking van verschillende bouwbedrijven is transparantie op gebied van plan- en ontwerpkosten dan ook geen overbodige luxe.

Hoe zit dat bij Ooms Woonrealisaties? Wanneer er volgens de sleutel-op-de-deur bouwformule wordt gebouwd bij Ooms Woonrealisaties, en je dus nog niet over een ontwerp beschikt, nemen wij jou mee op sleeptouw. Binnen ons bestaand netwerk aan architecten gaan we op zoek naar de beste match met jouw project en jouw budget. Door jou ook op dit gebied te begeleiden, kunnen we de architectkosten steeds mee opvolgen en blijft het zowel voor jou als voor ons transparant. Daarnaast kunnen wij als aannemer ook werken met een bestaand plan dat afkomstig is van een externe architect en door de klant wordt aangeleverd. In dat geval zit de rol van de architect niet inbegrepen in onze samenwerking.

Factor 5: de selectie van aannemers

Met betrekking tot de uitvoering van een bouwplan komen verschillende expertises aan bod. Daarbij kan je er enerzijds voor kiezen om samen te werken met verschillende aannemers. Hoe meer verschillende aannemers er betrokken worden bij het project, hoe groter de variatie in prijzen die kan optreden. Iedere aannemer doet immers zijn eigen prijszetting en gaat anders om met onvoorziene werken of meerwerken.  

Heb je heel wat kennis van bouwen? Weet je de juiste aannemers te vinden? Wil je intensief offertes opvragen en vergelijken? En wil je er zelf tijdens de bouwperiode ook kort opzitten? Dan is bouwen met verschillende aannemers misschien wel iets voor jou. Wil je eerder volledig ontzorgd worden tijdens het bouwen? Dan is een sleutel-op-de-deur woning iets voor jou. Het totale kostenplaatje voor het bouwen van je droomwoning zal in beide gevallen anders zijn, maar het vergt ook van jouw als bouwheer andere zaken. Aan jou om te kijken wat het beste bij je past.

Hoe zit dat bij Ooms Woonrealisaties? De kracht van Ooms Woonrealisaties ligt in het uitvoeren van totaalprojecten , al dan niet onder de sleutel-op-de-deur methode. Wij bieden immers zowel ruwbouwwerken als interieurbouw aan. In de gemiddelde prijs per vierkante meter die wij hanteren, zijn dan ook alle type werken aan de constructie van de woning inbegrepen: metselwerken, dakwerken, vloer- en tegelwerken, schrijnwerk enzovoort. Bovendien nemen we ook planning, administratie en werfcoördinatie volledig op ons binnen hetzelfde tarief.

Factor 6: de architectuur van de woning

In het aanduiden van de gemiddelde kostprijs van een nieuwbouw woning wordt traditioneel een prijs per vierkante meter gehanteerd. Die wordt grotendeels bepaald door de keuze van de bouwmaterialen en de constructie van de woning. Onderstaande factoren zijn daarin doorslaggevend. Luxematerialen kunnen daarbij een hogere investeringskost vereisen, maar kunnen op langere termijn juist kostenbesparend zijn door een lagere onderhoudskost of een grotere energie-efficiëntie.

  • De complexiteit van de architectuur: glaspartijen, overspanningen, ...
  • Het type woning: open bebouwing, gesloten bebouwing, half open bebouwing, ...
  • Keldervoorziening: volledig onderkelderd, kruipkelder of met vloerplaat
  • Gevelbekleding: type gevelsteen, type voeg, aluminium gevelbekleding, houten bekleding, ...
  • Dakconstructie: plat dak, zadeldak, met of zonder dakkapel, ...
  • Buitenschrijnwerk: aantal ramen/deuren, aluminium of pvc, type beglazing, ...

Hoe zit dat bij Ooms Woonrealisaties? Bij Ooms Woonrealisaties houden we vast aan de traditionele bouwmethode. Daarbinnen geldt de regel: alles kan, alles mag. Je woning samenstellen doen we dan ook volledig op maat en daarbij kan je rekenen op onze bouwadviseurs om jou te begeleiden naar de juiste balans tussen esthetiek en budget. 

Factor 7: hernieuwbare energie 

Duurzame energieoplossingen integreren in een nieuwbouw woning is belangrijker dan ooit. Zo worden warmtepompen de norm in 2025 en hebben ze ook nu al een impact op het beschikbare budget. Tegelijk leveren ze jou wel een lagere energiefactuur op, waardoor je de investeringskost er na enkele jaren uit hebt. 

Daarnaast heb je ook nog verschillende andere keuzes te maken op gebied van ventilatiesystemen, verwarming/koeling, zonnepanelen, beglazing enzovoort. Hoe ver je daar precies in gaat, is volledig je eigen keuze. Wél is het van belang om in het online vergelijken van tarieven een goed zicht te hebben op de exacte energieoplossingen die toegepast worden en op het rendement die de systemen halen op langere termijn.

Hoe zit dat bij Ooms Woonrealisaties? Als expert in BEN-woningen is energiezuinigheid ons paradepaardje. Wij maken er steeds een erezaak van om het E-peil van onze nieuwbouwwoningen zo laag mogelijk te houden binnen het budget van onze klant. Een warmtepomp (bodem/water of lucht/water) wordt daarom steeds aangesloten op vloerverwarming. Een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning wordt steeds geadviseerd en zonnepanelen zijn bij ons een evidentie.

Factor 8: het maatwerk

Kies je voor een basisafwerking van je interieur of ga je voor een luxueuze uitstraling? Het antwoord op deze vraag draagt aanzienlijk bij aan het totale kostenplaatje van je nieuwbouw woning. Zo gaat de keuze voor massief parket, maatkasten in de volledige woning en dure keukentoestellen de kostprijs van je woning aardig opdrijven. Hoe ver je daarin gaat, bepaal je uiteraard volledig zelf. 

Desalniettemin is het belangrijk om op gebied van interieurafwerking een realistische kijk op de zaak te houden. Heel wat sleutel-op-de-deur bouwbedrijven zien in de afwerkingsgraad van de woning namelijk een kans om te knabbelen aan de gemiddelde kostprijs per vierkante meter waarmee online uitgepakt wordt. Een standaard tarief van €10.000 voor een keuken op maat of €2.000 voor een badmeubel hanteren, is bijvoorbeeld zelden realistisch. Heel wat bouwheren staren zich initieel blind op dergelijke tarieven, terwijl de werkelijke kostprijs wellicht in een later stadium als meerprijs toegevoegd zal worden. 

Hoe zit dat bij Ooms Woonrealisaties? Bij Ooms Woonrealisaties produceren we al ons interieurmaatwerk eigenhandig in onze eigen schrijnwerkerij. We garanderen op die manier absolute kwaliteit en hanteren daarvoor tarieven die op het eerste zicht hoger kunnen liggen dan heel wat concullega's. Onze klanten kunnen bijgevolg de keuken, badkamer of kastenwand van hun dromen samenstellen binnen de vooropgestelde budgetten. Da's duidelijk en zorgt ervoor dat er geen onaangename verrassingen opduiken. Bij keuzes die goedkoper uitkomen dan de vooropgestelde budgetten worden minprijzen uiteraard meteen verrekend.

Andere factoren

Schilderwerken, tuinaanleg en verhardingswerken worden door de meeste bouwbedrijven niet meegeteld in de gemiddelde kostprijs per vierkante meter. Ook bij ons niet.

Conclusie

Je begrijpt dat de kostprijs van een nieuwe woning bepaald wordt door heel wat factoren. De manier waarop zo'n gemiddelde kostprijs tot stand komt, is afhankelijk van de standaarden die ieder bouwbedrijf hanteert. 

Naakte cijfers zeggen dan ook helemaal niets. Het is daarom belangrijk om als kandidaat-bouwer verder te kijken dan de gemiddelde kostprijs per m². In rekening brengen in hoeverre een bouwbedrijf jou als kandidaat-bouwer ontzorgt, de kwaliteit biedt waarnaar je op zoek bent en daarvoor een vaste prijs garandeert, is de enige correcte vergelijking.

Onze gemiddelde kostprijs van €2.100 tot €2.350 per m² is alleszins allesomvattend. Onze slogan 'Meer tijd om te genieten' is dan ook geen toeval. En wat de prijsvastheid van een nieuwbouw woning betreft, zijn er geen verrassingen. Het lastenboek dat wij voor iedere woning opmaken, bevat immers een gedetailleerd overzicht van alle inbegrepen posten en budgetten die daarvoor gehanteerd worden. Zo weet je precies waar je aan toe bent. De prijs die aan het einde van de besprekingen op papier gezet wordt, is ook de prijs die toegepast wordt. Die prijs wordt tijdens de bouwperiode niet geïndexeerd. 

Benieuwd hoe wij jouw nieuwbouw woning inschatten? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.

Neem contact op