Trending: LED-verlichting ingewerkt in vast meubilair

Verlichting ingewerkt in meubels is niet langer een onbetaalbare luxe-optie, maar voor onze interieurafdeling eerder de nieuwe norm voor een functioneel meubel.

Verlichting speelt een belangrijke rol bij de aankleding van een woning. Zowel functionele verlichting als sfeerverlichting kunnen daarom rekenen op de nodige aandacht van onze interieurafdeling. Daarbij wordt LED-verlichting steeds vaker ingewerkt in het vast meubilair. Interieuradviseur Joke De Haes schijnt haar licht op die trend.

LED-verlichting in huis

LED-lampjes verbruiken minder, geven weinig warmte af en worden bovendien in heel fijne armaturen verwerkt. Het maakt van LED de ideale verlichting om zowel volledige kamers als specifieke elementen stijlvol te verlichten. De toepassing van LED-verlichting zet zich dan ook stevig door in het specifieke interieursegment.

"Met subtiele LED-strips voeg je heel eenvoudig sfeer toe aan een woning", aldus Joke. "In een leefruimte zie je LED-strips regelmatig opduiken kort bij het plafond. Daardoor wordt het plafond van onder verlicht, wat qua sfeer natuurlijk een groot verschil is met de traditionele topdown-verlichting. Ook aan de onderzijde van een kastenwand of (zwevend) TV-meubel worden LED-strips regelmatig toegepast."

Op de interieurafdeling van Ooms Woonrealisaties worden LED-strips ook vaak horizontaal in wand- of legplanken en verticaal achteraan in een kastenwand verwerkt. "Dat doen we zowel in keukens als in badkamers en traphallen", zegt Joke. "De strips zorgen zo voor meer diepgang, terwijl ook decoratieve elementen mooi uitgelicht kunnen worden. Bovendien vervullen LED-strips ook een functionele rol. Zo kunnen ze in een keuken het aanrecht verlichten, terwijl een LED-strip ingewerkt in de trapleuning de treden verlicht. Ook als nachtlampje op de hal zijn LED-strips prima geschikt."

LED-strips ingewerkt in kastwerk in een hal

De multi-wit LED-strip

Zowel op functioneel als emotioneel gebied vervult verlichting dus een belangrijke rol in een woning. "Soms zelfs meer dan je zou denken", zegt Joke. "Ook op gebied van gezondheid en menselijk welzijn is verlichting niet onbesproken. Integendeel. We zitten anno 2022 vaak binnen in traditioneel kunstlicht. Dit zorgt ervoor dat onze biologische klok overdag soms ontregeld geraakt. Het is immers bewezen dat het warmere licht van 's avonds rust brengt, terwijl het koudere licht van 's middags productiviteit in de hand werkt. Wanneer we de hele dag in eenzelfde kunstverlichting vertoeven, durven we al eens uit balans te geraken, waardoor we slechter slapen en met een opgejaagd gevoel te kampen krijgen."

Vanuit die optiek maakte de interieurafdeling van Ooms Woonrealisaties recent ook kennis met de multi-wit LED-strip van Häfele. Het commerciële team van Häfele bezocht onze interieurafdeling met hun luxe-bestelwagen die werd omgebouwd tot demobus. Daar presenteerde men onder meer de multi-wit LED-strip.

"Met die strip kunnen we het voor onze klanten mogelijk maken om met eenzelfde LED over te schakelen van koudere, functionelere verlichting naar warmere, sfeervolle verlichting. Op die manier kunnen we de lichtkleur van natuurlijk licht doorheen de dag nabootsen. Voor onze interieurafdeling is dit een belangrijke gegeven. Wij willen het interieur van onze klanten namelijk zo optimaal mogelijk inrichten. Net zoals kasten op maat hoort daar ook verlichting op maat bij. Op maat van de activiteit die plaatsvindt in de woning, op maat van de plaats in de woning én op maat van het tijdstip van de dag. Licht ingewerkt in vast meubilair is daarom voor ons ook niet langer een onbetaalbare luxe-optie, maar eerder de nieuwe norm voor een functioneel meubel", besluit Joke.

LED-strips inwerken in jouw interieurproject?

Neem dan contact op met onze interieurafdeling via het invulformulier 'Interieur'. Joke en haar collega's ontwerpen met plezier een nieuwe keuken, kastenwand, dressing, badmeubel, barkast of Tv-meubel met ingewerkte verlichting.

Contacteer ons