“Vanuit de planning goed geplaatst om bij te dragen aan de tevredenheid van zowel bouwheer als architect.”

In 2020 werd ze onze allereerste full time Planner, deze zomer begint Sharon Joosten (34) aan haar vijfde jaar tussen onze werfleiders. Dat doet ze als Verantwoordelijke Planning en Tegelwerken, de ideale positie om Ooms Woonrealisaties mee te begeleiden naar operationele perfectie.

Puzzelen

Na ruim 12 jaar dienst bij een tegelfabrikant uit Massenhoven ging Sharon in juni 2020 aan de slag bij Ooms Woonrealisaties in Rijkevorsel.

“Omwille van een reorganisatie zocht ik andere oorden op. Mijn oog viel al snel op de vacature van Planner hier bij Ooms”, begint Sharon haar verhaal. “Een nieuwe functie waarbij de verantwoordelijkheden vooral lagen in het ingeven, beheren en opvolgen van de planning voor onze nieuwbouw- en renovatieploegen in onze planningsoftware."

Langzaam maar zeker breidde het takenpakket van Sharon uit en kreeg ze alsmaar meer invloed op de uitvoering van de werken.

“Naast het verzorgen van de algemene planning, sta ik vandaag ook mee in voor het opmaken van de werkbeschrijving en de uitvoeringsplannen voor chape- en bezettingswerken. Daarnaast draag ik de eindverantwoordelijkheid voor alle tegelwerken en stuur ik de vloerders aan. Samen met collega Tinne werk ik ook nog mee aan de calculatie van tegelwerken. Variatie troef dus in mijn gemiddelde werkdag, waarbij mijn achtergrond in de tegelbranche alleszins al bijzonder nuttig is gebleken.”

Sharon beheert dagelijks de planning van onze werven

Bijdragen aan een maximale klanttevredenheid

Heel wat uitdagingen dus voor onze goedlachse Sharon, maar met de plannerspet op ligt de grootste uitdaging toch vooral in het handhaven van de planning zoals die bij aanvang van een project wordt opgemaakt.

“Mijn doel is niet alleen om alle werven tijdig op te starten, maar ook om ze binnen de afgesproken termijn af te ronden.”

“Uiteindelijk werken we allemaal richting die maximale klanttevredenheid. Mijn bijdrage daaraan is om de werven in de eerste plaats tijdig op te starten, maar ook om ze binnen de afgesproken termijn af te ronden”, aldus Sharon. “Zo kunnen onze klanten tijdig genieten van hun nieuwe of vernieuwde woning. Aangezien zo'n project toch verspreid is over meerdere maanden en er in de bouw altijd wel onvoorziene omstandigheden zijn, is dat niet altijd een evidentie. Denk maar aan alle dagen van weerverlet in ons land bijvoorbeeld of in geval van stockbreuk bij toeleveranciers. Het is echter net dat oplossingsgericht denken dat mij altijd al heeft aangetrokken in deze functie. Het is misschien een huizenhoog cliché, maar geen twee dagen zijn hier hetzelfde. Dat geeft mij energie!”

Babbeldrang

Bij Ooms Woonrealisaties werken zo’n 120 vakmensen. Ruim 65% daarvan bevindt zich op werven ergens in de Antwerpse Kempen. Sharon is vanuit dat perspectief dan ook de spreekwoordelijke lijm tussen de bedienden op kantoor en onze vaklui.

“Man of vrouw, schoolverlater of ancien, metser of boekhouder, … Een goede samenwerking op alle fronten is cruciaal om onze klanten optimaal te bedienen. Kwaliteit, respect, inzet en samenwerking zijn niet voor niets de waarden van dit bedrijf. Om alle neuzen in die richting te krijgen, probeer ik vooral onze interne communicatie te stroomlijnen”, zegt Sharon. "Daarbij hanteren we enerzijds heel wat digitale communicatiekanalen . Die laten ons toe om verschillende werven tegelijk op te volgen. Denk daarbij aan onze planningssoftware, maar evenzeer aan het online klantenportaal waarop ook onze klanten de vooruitgang van de werken kunnen volgen.”

"Mails, berichtjes, een intranet, … ze laten veel ruimte voor interpretatie, terwijl er in de bouwsector juist nood is aan duidelijkheid. "

“Tegelijk ben ik mij bewust dat digitale communicatiekanalen zelfs in deze moderne tijden niet zaligmakend zijn. Mails, berichtjes, een intranet, … ze laten veel ruimte voor interpretatie, terwijl er in de bouwsector juist nood is aan duidelijkheid. Belangrijke zaken kunnen dus in veel gevallen maar beter benoemd worden in een echt gesprek. Mijn persoonlijke toets aan deze functie is dan  ook om wekelijks verschillende fysieke contactmomenten te organiseren met alle partijen. Gewoon eens ‘babbelen’ over het verloop van de werken, doet soms wonderen. Dat ik net als vrouw aanstuur op veel gebabbel in een mannenwereld, bevestigt misschien wel het cliché (lacht). Desalniettemin verkleint het de foutmarge en daar ga ik uiteindelijk toch voor.”

“Assertiviteit is in deze functie de basis. Daarnaast helpt het natuurlijk ook dat mijn collega’s allemaal uit het juiste hout gesneden zijn.”

Sharon stuurt de vloerders aan en zorgt voor de nodige werkbeschrijvingen.

Wie Sharon leert kennen, zal al snel ondervinden dat ze van aanpakken weet. Dat zowel haar man als heel wat familieleden in de bouwsector actief zijn, gaf haar vanaf het prille begin van haar carrière al het nodige vertrouwen in eigen kunnen.

“De bouwsector is mijn tweede thuis. Ik weet dan ook dat assertiviteit in deze functie de basis is”, zegt ze. “Daarnaast helpt het natuurlijk ook dat mijn collega’s allemaal uit het juiste hout gesneden zijn. We hebben over het algemeen een jong, gemotiveerd team dat in grote mate de stiel ook hier geleerd heeft. Dat smeedt een band. Op onze werven loopt dan weer heel wat ervaring rond, waarmee we tot een ideale mix komen. Met Jeroen Hendrickx als Manager hebben we bovendien een uitstekend klankbord. Hij heeft graag input van zijn medewerkers én gaat daar ook effectief mee aan de slag. Die omgeving werkt dan ook goede resultaten en een hoge betrokkenheid in de hand.”

Voor bouwheer en architect

Vanuit het hart van de organisatie zag Sharon Ooms Woonrealisaties de voorbije jaren al mooie stappen zetten. Zo werden er enkele nieuwe renovatieploegen opgestart, staat de interieurafdeling op eigen benen en won ook de tak projectontwikkeling aan belang in de planning van onze ruwbouwploegen.

“Intern zijn we al een tijdje druk in de weer om onze interne processen dusdanig te verfijnen dat we zowel de bouwheer als de architect maximaal kunnen bedienen.”

“De werken goed organiseren, is er met andere woorden alsmaar belangrijker geworden. Het is ook meer gediversifieerd! Waar we vroeger steeds rechtstreeks voor de bouwheer werkten, komen we vandaag steeds meer in contact met architecten en interieurarchitecten”, merkt Sharon op. “Dat is een leuke afwisseling. Tegelijk vraagt deze doelgroep ook een andere manier van werken. Dat dwingt ons natuurlijk om onze werkwijze opnieuw uit te vinden. Vanuit de planning ben ik alleszins goed geplaatst om mee na te denken over hoe we zowel de bouwheer als de architect de komende jaren nóg beter kunnen bedienen. Intern zijn we bijvoorbeeld al een tijdje druk in de weer om onze interne processen in kaart te brengen, te verfijnen en optimaal af te stemmen op de noden van beide doelgroepen.”

In onze stalenhoek experimenteert Sharon met voegen en tegels.

Kempische nuchterheid

Dat Ooms Woonrealisaties als bedrijf in volle ontwikkeling vertoeft, ziet Sharon graag gebeuren. Ze zet de komende jaren dan ook graag haar schouders onder de vele projecten.

“Ik voel me hier écht thuis en dat is in grote mate te danken aan de waardering die men hier heeft voor het geleverde werk. Weet je, Ooms is nog een écht familiebedrijf met een typisch Kempische mentaliteit. De mensen zijn hier nuchter, willen vooruit en communiceren open. Dat ligt mij wel. Het bestuur staat bovendien dicht bij de werkvloer en maakt zich bereikbaar. Toegankelijkheid en persoonlijk contact zorgen uiteindelijk ook voor wederzijds vertrouwen. Dat ik daarnaast ook dicht bij huis kan werken, is mooi meegenomen als moeder van twee puberende jongens”, besluit Sharon.

Happy Builder worden?

Wil jij, net als Sharon, aan de slag bij een authentiek familiebedrijf? Neem dan een kijkje naar onze vacatures en word één van onze Happy Builders! 

Ontdek onze jobs

Jens Bouvin