Vloerverwarming: waar wél en waar niet?

Bouwplannen? Dan vraag je je misschien wel af of vloerverwarming in iedere ruimte van het huis gelegd moet worden. In dit artikel bekijken we de verschillende kamers van een huis en bespreken we waar vloerverwarming wel en niet geschikt is.
 

Vloerverwarming op het gelijkvloers

Bij Ooms Woonrealisaties raden we vloerverwarming meestal aan op het volledige gelijkvloers. In ruimtes als de woonkamer en de keuken breng je namelijk het meeste van je tijd door. Ook in een bureauruimte of hal op het gelijkvloers wordt veelal vloerverwarming gelegd.

Het is dan ook geen overbodige luxe om het in de vaakst bezochte kamers zo aangenaam mogelijk te maken. De gelijkmatige warmteverdeling, die kenmerkend is voor vloerverwarming, draagt alleszins aanzienlijk bij tot een comfortabele leefomgeving in de belangrijkste leefruimtes in de woning.

Let wel: onder vaste meubels, zoals je keukeneiland en het aanrecht, worden de leidingen van de vloerverwarming niet gelegd. Bij de bouw van een nieuwe woning beslis je daarom best tijdig over de indeling van je ruimtes. Onze bouwadviseurs en interieurarchitecten kunnen je daarbij alvast helpen.

Maak een afspraak

Vloerverwarming in de badkamer

De badkamer is een ruimte waar vloerverwarming bijzonder welkom is. Van koude voeten na het douchen of tijdens het tandenpoetsen in de ochtendroutine wordt niemand gelukkig. Ook is de badkamer de meest vochtige ruimte in een woning, waar vloerverwarming een uitstekende garantie biedt op het vermijden van schimmelvorming en vochtproblemen.

Met vloerverwarming in de badkamer droog je echter geen natte handdoeken. Houd daarom bij het ontwerp van een nieuwe badkamer rekening met het bijplaatsen van een extra radiator of elektrische handdoekdroger.

Vloerverwarming in de slaapkamer

Vloerverwarming in de slaapkamer kent voor- en tegenstanders. 

  • Enerzijds zijn slaapkamers ideale kandidaten voor vloerverwarming. Niets is immers zo prettig als uit bed stappen op een warme vloer op koude ochtenden. Het maakt het opstaan alleszins een tikje minder onprettig. 
  • Anderzijds zijn woningen vandaag zo goed geïsoleerd dat (vloer)verwarming meestal niet nodig geacht wordt op de slaapkamer. Warmte is namelijk nefast voor de nachtrust. 

Voor slaapkamers bestaat er bovendien ook een tussenweg: de radiator. Die geeft je de flexibiliteit die je nodig hebt in de slaapkamer. Daarmee kan je in de winter kort bij verwarmen indien nodig. Maar: wie vloerverwarming beneden legt en radiatoren op de slaapkamers plaatst, betaalt een meerprijs voor een unit die toelaat dat je verwarming op lage temperatuur (vloerverwarming) en op hoge temperatuur (radiatoren) kan combineren. Ook het energieverbruik zal hoger liggen.

Ons advies? Praat erover met onze bouwadviseurs en breng zowel de voor- als de nadelen van vloerverwarming op de slaapkamer in kaart. 

Contacteer ons

Vloerverwarming in de nachthal

Net als bij de slaapkamer het geval is, zijn er ook voor- en tegenstanders voor het plaatsen van vloerverwarming in de nachthal. 

  • Voorstanders houden er niet van om 's nachts de oversteek naar het toilet te maken met koude voeten. Daarnaast ziet deze groep de nachthal als een ruimte waar geleefd wordt en die verschillende leefruimtes met elkaar verbindt.

Daarnaast wil de voorstander ook een koudeval vermijden. De nachthal is namelijk een brug tussen verschillende zones in de woning. Wanneer die zone niet verwarmd wordt, ontstaat er mogelijk een onaangenaam tochtgevoel op die oversteek. Dat tochtgevoel is het grootst wanneer er een vide of open trap aanwezig is in de woning. Dat tochtgevoel vermijden, doe je door de nachthal mee te verwarmen met de aangrenzende ruimtes. waardoor het temperatuurverschil verkleint.

Wie een ventilatiesysteem D met warmteterugwinning in huis gehaald heeft, kan trouwens ook een afzuiging laten plaatsen in de vide om de koudeval tegen te gaan. Op die manier zal het ventilatiesysteem de warme lucht uit de vochtige ruimtes, zoals de badkamer en keuken, afzuigen en deze door de slaapkamers blazen. Door de kieren onderaan de binnendeuren zal er een natuurlijke circulatie ontstaan, waardoor de nachthal fungeert als een soort doorvoerruimte.

  • Tegenstanders zijn dat meestal vanuit de gedachtegang dat een nachthal geen leefruimte is. Men acht daarom de investering niet de moeite waard.

Conclusie

Het is belangrijk om bij de installatie van vloerverwarming rekening te houden met de specifieke kenmerken van elke ruimte in huis. Door te kiezen voor de juiste locaties kun je optimaal profiteren van de voordelen van vloerverwarming en zorgen voor een comfortabele en energiezuinige leefomgeving.

Bij de bouw van een nieuwe woning laat je je dan ook best bijstaan door ervaren vakmensen. Onze bouwadviseurs en interieurarchitecten nemen jou alleszins graag mee op sleeptouw. 

Neem contact op