Welkom, Adriaan!

Op maandag 8 april begon Adriaan Mertens (30) aan een nieuw hoofdstuk in zijn carrière. Het derde om precies te zijn, want na een kleine omweg langs Vlaamse ramen en deuren keert hij terug naar waar hij het liefst vertoeft: het hart van de bouwsector. Tijd voor een korte kennismaking met onze nieuwste projectleider, een kind van de streek.

Kind van de streek

Soms kan het snel gaan. Dat weet onze nieuwe projectleider Adriaan als geen ander. Zo verwelkomde hij het afgelopen jaar zijn eerste kindje, bouwde hij eigenhandig zijn nieuwe woning in St. Jozef-Rijkevorsel en koos hij voor een nieuwe uitdaging bij Ooms Woonrealisaties. 

"In die volgorde", zegt Adriaan met een knipoog. "Twee van deze drie projecten kon ik alleszins al succesvol afronden. Nu is het tijd om mijn tanden in dat derde project te zetten. Als kind van de streek had ik Ooms Woonrealisaties trouwens al langer op het oog. Het bedrijf is een vaste waarde in de Kempen, met een goede reputatie als werkgever én aannemer. Dat gaat over de tongen uiteraard, ook in de bouwsector zelf. Toen ik een tijdje geleden al scrollend vanuit de zetel de vacature voor Projectleider op Facebook tegenkwam, heb ik niet lang geaarzeld. Na de rondleiding in het nieuwe inspiratiecentrum was ik helemaal verkocht."

Net als heel wat van zijn nieuwe collega's studeerde Adriaan Bouwkunde aan de Thomas More Hogeschool in Geel. Na een succesvolle stage begon hij zijn carrière als schoolverlater bij een bouwbedrijf in Beerse. Nadien leerde hij alles over ramen en deuren bij een toeleverancier in Loenhout. Een fijne periode, al weerklonk de lokroep van de ruwbouw de laatste jaren opnieuw harder dan ooit. 

Ik vind het fijn om een bouwproject op te volgen van A tot Z. Van de eerste spadesteek tot de finale oplevering.

"De voorbije jaren heb ik bijzonder veel kennis opgedaan over de bouwsector. Als werfleider inzake projectontwikkeling, maar ook vanuit de rol als onderaannemer die zich moet schikken in het bredere plaatje. Ik ben mijn vorige werkgevers dan ook bijzonder dankbaar voor de ervaring die ik er kon opdoen. Dat ik mijn eigen woning kon bouwen, schrijf ik daar trouwens volledig aan toe. Die ervaring gaat wellicht nog vaak van waarde zijn."

"Tegelijk heb ik in die periode ook heel wat over mezelf geleerd", aldus Adriaan. "Zo weet ik nu dat ik het fijn vind om een bouwproject op te volgen van A tot Z. Van de eerste spadesteek tot de finale oplevering. Dat ik vroeg of laat als projectleider aan de slag zou gaan bij een aannemer in de Kempen stond dan ook in de sterren geschreven. Als bij toeval krijg ik die kans nu op een boogscheut van mijn nieuwe woonplaats. Alsof de puzzel na een hectisch jaar plots in elkaar valt."

Stempel drukken

Als Projectleider komt Adriaan terecht in een hecht team van 3 ervaren werfleiders,  6 projectleiders, een klantbegeleider en een planner.

"Een jong team dat tegelijk toch bulkt van de kennis en ervaring", merkt Adriaan op. "De komende weken vind ik het dan ook belangrijk om de draad snel op te pikken zodat ik kan meedraaien. Zo loop ik de komende dagen zoveel mogelijk mee op de verschillende posten om de workflow te begrijpen. Tussendoor help ik de huidige projectleiders waar ik kan en zit er ook al een eerste eigen project in de pijplijn: een renovatie in Brasschaat."

Zo'n eerste project is meteen een uitgelezen mogelijkheid voor Adriaan om te tonen wat hij in zijn mars heeft. Hij is dan ook vastberaden om meteen zijn stempel te drukken.

"In mijn aanpak hecht ik zoals steeds veel belang aan het communicatieve aspect van projectleiding. Ik vind het immers belangrijk om bereikbaar te zijn voor onze ploegbazen, onderaannemers en leveranciers. Dat begint in feite nú al, met zoveel mogelijk werven te bezoeken in deze eerste weken. Zo wil ik me meteen manifesteren en mijn gezicht tonen. Letterlijk en figuurlijk. De afwisseling tussen kantoorwerk en de werven vind ik bovendien bijzonder aangenaam."

De afwisseling tussen particuliere woningbouw, renovatie en projectontwikkeling is één van de vele positieve punten aan deze nieuwe job.

Op langere termijn kijkt Adriaan vooral uit naar de rol die hij kan spelen bij de realisatie van grootschalige projecten. Daar zette immers toch zijn eerste stappen als werfleider.

"Collega's Michiel en Jeroen buigen zich momenteel over projecten als Den Bonten Os, Flémere en Lichtveld. Met mijn eerdere ervaring bij dit soort projecten hoop ik daar snel een bijdrage aan te kunnen leveren. De afwisseling tussen particuliere woningbouw, renovatie en projectontwikkeling is één van de vele positieve punten aan deze nieuwe job."

Een betrokkenheid projectleider

In zijn eerste dagen tussen de werfleiders voelde Adriaan zich alleszins al meteen op zijn plaats. Dat had veel te maken met zijn leeftijd, woonplaats en opleiding. Al bleek het vooral de sfeer op de werkvloer te zijn die de integratie soepel doet verlopen.

"Ik rendeer nu eenmaal het beste in een open bedrijfscultuur", zegt Adriaan. "Open communicatie, een vlakke hiërarchische structuur en een goeie teamgeest zijn volgens mij de sterke fundamenten waarop individu's zich maximaal kunnen ontwikkelen. Deze aspecten vind ik hier allemaal terug."

Het viel me hier meteen op dat de leiding vertrouwen heeft in de mensen op de vloer en hen autonomie geeft om zelf beslissingen te nemen.

"In de eerste week werd voor mij ook al meteen duidelijk dat dit bedrijf haar reputatie op dat gebied ook waarmaakt", gaat Adriaan verder. "Zo viel het mij al op dat de leiding vertrouwen heeft in de mensen op de vloer en hen autonomie geeft om zelf beslissingen te nemen. Iedereen is hier belangrijk. Dat zorgt er dan ook voor dat werf- en projectleiders zeer betrokken zijn bij hun projecten. Ik kijk er alvast naar uit om in zo'n motiverende omgeving als volwaardig lid in dit team te functioneren."

Ontdek onze vacatures

Wil jij net als Adriaan aan de slag bij Ooms Woonrealisaties? Ontdek dan onze vacatures en solliciteer online.

Bekijk onze jobs

Jens Bouvin