5 voordelen van een Ingrijpende Energetische Renovatie

In de huidige tijd waarin duurzaamheid en energie-efficiëntie steeds belangrijker worden, kiezen veel huiseigenaren ervoor om hun woning te laten renoveren. In dit artikel bespreken we de voordelen van een Ingrijpende Energetische Renovatie voor de huiseigenaar.

Wat is een Ingrijpende Energetische Renovatie?

Koop je een (verouderde) woning en wil je die woning ingrijpend renoveren? Prima idee! Misschien kom je op die manier wel uit bij een Ingrijpende Energetische Renovatie...

Een Ingrijpende Energetische Renovatie of IER is een renovatie waarbij (1) minstens 75% van de bouwschil geïsoleerd wordt en (2) de opwekkers van warmte of koude volledig vervangen worden door moderne systemen. De renovatie moet bekrachtigd worden door een architect en bij wijze van een bouwaanvraag ingediend worden.

Meer informatie over de eigenschappen van een IER vind je op de aparte blog die we daarover schreven.

Lees de blog

Wat zijn de voordelen van een Ingrijpende Energetische Renovatie?

Ingrijpende Energetische Renovaties leveren tal van voordelen op voor de huiseigenaren. Hieronder sommen we de 5 belangrijkste voordelen op.

✅ Lagere energiekosten

Een van de belangrijkste voordelen van een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) is de aanzienlijke besparing op energiekosten. 

Door het verbeteren van isolatie, het vervangen van oude ramen en deuren, en het installeren van efficiënte verwarmings- en koelsystemen wordt het energieverbruik van de woning drastisch verlaagd. Dit betekent lagere maandelijkse energierekeningen en meer geld in de zak van de huiseigenaar. 

✅ Verbeterd wooncomfort

Energie-efficiënte woningen bieden een comfortabelere leefomgeving. Zo houdt een goed geïsoleerd huis de warmte beter vast in de winter en blijft het langer/beter koel in de zomer. Dit zorgt voor een aangename binnenklimaat het hele jaar lang. Het installeren van moderne ventilatiesystemen draagt bovendien bij aan een betere luchtkwaliteit binnenshuis.

✅ Hogere woningwaarde

Een Ingrijpende Energetische Renovatie is nodig voor verouderde woning. Deze woningen werden vaak gebouwd zonder enige vorm van isolatie en hinken dus mijlen ver achter op de hedendaagse wooneisen. 

Een IER maakt een woning klaar voor de toekomst. Door te investeren in de nieuwste technologieën en moderne bouwmaterialen profiteer je van langdurige voordelen en een woning die voorbereid is op veranderende regelgeving en energieprijzen. Dit maakt je woning niet alleen duurzamer, maar ook aantrekkelijker voor toekomstige generaties én nieuwe eigenaars.

Een woning die energiezuinig is, is alleszins aantrekkelijker op de vastgoedmarkt. Potentiële kopers zijn bereid meer te betalen voor een huis dat lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk biedt. 

Isolatie wordt aangebracht door een renovatiewerker van Ooms Woonrealisaties

✅ Milieuvriendelijker wonen

Door te kiezen voor een Ingrijpende Energetische Renovatie draag je rechtstreeks bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Je zet daarmee een belangrijke stap naar de klimaatdoelstelling om alle Vlaamse woningen tegen 2050 een A-energielabel te bezorgen.

Een IER is daarmee niet alleen goed voor het milieu, maar ook een belangrijke stap richting een duurzamere toekomst voor het nageslacht. Huiseigenaren, zowel huidige als toekomstige, kunnen er bijgevolg met een gerust hart wonen in de wetenschap dat het huis minder belastend is voor de planeet én dus minder vatbaar is voor toekomstige boetes en verplichtingen.

✅ Subsidies en financiële ondersteuning

Ingrijpende Energetische Renovaties worden door de Vlaamse Overheid financieel ondersteund. 

Bij de meeste renovaties zijn er tal van premies en financiële regelingen van toepassing op huiseigenaren die investeren in energie-efficiëntie. Denk daarbij o.a. aan Mijn VerbouwPremie, EPC-labelpremie, Mijn VerbouwLening en renovatiekrediet met rentesubsidie. Bij een IER gelden er bovenop deze premies nog twee extra gunstmaatregelen:

  • Verlaagde registratierechten: wanneer je een ingrijpende energetische renovatie laat uitvoeren, geniet je van een verlaagd tarief en betaal je maar 1% registratierechten. Eén van de voorwaarden is wel dat je de werken binnen de 5 jaar na de aankoop laat uitvoeren.
  • Vrijstelling op onroerende voorheffing: op basis van het behaalde E-peil, kan je een korting bekomen op de onroerende voorheffing. Is je E-peil maximaal E60 dan geniet je 100% korting voor een periode van 5 jaar. 

Bij Ooms Woonrealisaties adviseren onze bouwadviseurs graag over de beschikbare mogelijkheden en helpen we met het aanvragen van deze subsidies, waardoor de investering in een IER nog aantrekkelijker wordt.

Energetisch renoveren met Ooms Woonrealisaties

Als totaalaannemer voeren we bij Ooms Woonrealisaties Ingrijpende Energetische Renovaties volledig in eigen beheer uit. Daarvoor kunnen we rekenen op ruim 120 vakmensen uit de Kempen.

Wist je trouwens dat we bij Ooms Woonrealisaties al in de jaren '70 bezig waren met het isoleren van onze woningen? Daarmee waren we één van de absolute pioniers die van isolatie een basisbeginsel maakten! Ingrijpende Energetische Renovaties zijn dan ook echt iets voor ons.

Renovaties kunnen bij Ooms Woonrealisaties meteen voorzien worden van interieurmaatwerk

Wie kiest voor een IER bij Ooms Woonrealisaties geniet van één aanspreekpunt tijdens de gehele renovatie. Het voordeel van in zee te gaan met zo'n totaalaannemer is dan ook dat de communicatie en werfcoördinatie tijdens zo'n ingrijpende verbouwing aanzienlijk eenvoudiger is. Bovendien kunnen we met onze interieurafdeling meteen zorgen voor interieurmaatwerk (keuken, badkamer, maatkasten, ...). Deze allesomvattende aanpak zorgt ervoor dat elk aspect van de renovatie zorgvuldig wordt gepland en uitgevoerd door één partij. Zo loopt de aaneenschakeling van werken vlot wat resulteert in een naadloos en hoogwaardig eindresultaat.

Wil je jouw renovatieplannen eens aftoetsen met onze bouwadviseurs? Maak dan online een afspraak of spring 's binnen in ons inspiratiecentrum.

Maak een afspraak   Openingsuren