Wat is een Ingrijpende Energetische Renovatie?

Ingrijpende Energetische Renovaties (IER) zijn een belangrijk onderdeel van de inspanningen om onze woningen duurzamer te maken en de klimaatdoelstellingen te behalen. Maar wat houdt zo'n IER precies in? In deze blog duiken we dieper in dit concept.

Koop je een (verouderde) woning en wil je die woning ingrijpend renoveren? Prima idee! Zo zal je naast méér wooncomfort ook genieten van een aangenamer binnenklimaat en minder energiekosten. Bovendien draag je je steentje bij aan het milieu dankzij minder CO2-uitstoot. Met een Ingrijpende Energetische Renovatie geniet je bovendien ook nog eens van een aantal extra voordelen.

Wat is een Ingrijpende Energetische Renovatie?

Een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) is een uitgebreide verbouwing van een bestaande woning met als doel het drastisch verbeteren van de energieprestaties. 

Dit type renovatie gaat verder dan een paar kleine renovatiewerken; het richt zich op het fundamenteel optimaliseren van de energie-efficiëntie van de woning door middel van structurele aanpassingen en de toepassing van hernieuwbare energiebronnen.

Bij een Ingrijpende Energetische Renovatie is het doel om de energieprestatie van de woning drastisch te verbeteren, met name door de isolatie en technieken aan te pakken.

Volgens de Vlaamse Overheid kunnen we spreken over een Ingrijpende Energetische Renovatie wanneer de renovatiewerken aan twee specifieke voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden bevinden zich voornamelijk op gebied van isolatie en technieken.

  • Minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies (buitenmuren en daken), die het beschermd volume omhullen en die grenzen aan de buitenomgeving, moet worden geïsoleerd.
  • Minstens de opwekker voor verwarming, koeling, warm water, ... moet volledig worden vervangen.

Laat je dus een totaalrenovatie uitvoeren, maar behoud je bijvoorbeeld de oorspronkelijke cv-ketel? Dan kan er onmogelijk gesproken worden over een IER.

Bron: vlaanderen.be

Waarom is een Ingrijpende Energetische Renovatie interessant?

Op de hoogte zijn van het verschil tussen een gewone (energetische) renovatie en een Ingrijpende Energetische Renovatie is belangrijk. 

Een IER wordt immers bijkomend ondersteund met financieel voordeel:

  • Verlaagde registratierechten: wanneer je een ingrijpende energetische renovatie laat uitvoeren, geniet je van een verlaagd tarief en betaal je maar 1% registratierechten. Eén van de voorwaarden is wel dat je de werken binnen de 5 jaar na de aankoop laat uitvoeren.
  • Vrijstelling op onroerende voorheffing: op basis van het behaalde E-peil, kan je een korting bekomen op de onroerende voorheffing. Is je E-peil maximaal E60 dan geniet je 100% korting voor een periode van 5 jaar. 

Naast de verlaagde registratierechten en de korting op de onroerende voorheffing kan je ook genieten van enkele bijkomende premies die van toepassing zijn op zowel de IER als de 'gewone' renovaties. Denk daarbij o.a. aan Mijn VerbouwPremie, EPC-labelpremie, Mijn VerbouwLening en renovatiekrediet met rentesubsidie

Wil je meer informatie over de financiële voordelen en bijkomende premies bij een Ingrijpende Energetische Renovatie? Neem contact op met onze bouwadviseurs of kom eens langs in ons inspiratiecentrum.

Contacteer ons   Openingsuren

Voorbeeld van een woning die in aanmerking komt voor een IER

Wat zijn de voorwaarden voor de financiële voordelen?

Let op: om in aanmerking te komen voor deze financiële voorwaarden in geval van een Ingrijpende Energetische Renovatie moet het dossier:

  • bekrachtigd worden door een architect
  • ingediend worden a.d.h.v. een bouwaanvraag (of stedenbouwkundige melding)

Bij ingrijpende werken, die zonder bouwaanvraag en/of zonder medewerking van een architect worden voltrokken, kan er nooit financieel voordeel behaald worden.

EPB-eisen

Komen jouw renovatieplannen tegemoet aan de definitie van een IER? Dan mik je er daarnaast ook best op om alle eisen op gebied van Energie Prestatie Binnenklimaat voor een IER af te vinken. 

Bovenop de eisen bij een gewone renovatie, streef je bij een IER dus ook naar:

  • Een E-peil van maximaal 60
  • Een minimumaandeel hernieuwbare energie van 20 kWh/m² jaar
  • Een volledig ventilatiesysteem
Bouwadviseur Wim begeleidt onze klanten doorheen een IER

Het belang van Ingrijpende Energetische Renovaties

Het Vlaamse huizenpark is verouderd en dat merken we aan de uitstoot waar de gemiddelde Vlaamse woning mee kampt. Onze klimaatdoelstelling om iedere Vlaamse woning een A-energielabel te laten behalen tegen 2050 staat daarmee fors op de helling. 

De doelstelling is belangrijk, want de verwarming van gebouwen is goed voor bijna een vijfde van onze uitstoot. Privéwoningen en appartementen nemen daarbij het leeuwendeel van de uitstoot voor hun rekening en dus gaat de Vlaming massaal aan het renoveren. Inzicht krijgen in de vorm die jouw (ingrijpende) renovatie aanneemt, is dan ook belangrijk. Niet alleen voor het bredere plaatje, maar ook voor jezelf aangezien er  aan de term 'IER' een aantal specifieke eisen en voordelen verbonden zijn. 

Een aannemer voor een Ingrijpende Energetische Renovatie

Ingrijpende Energetische Renovaties zijn vandaag populairder dan ooit. Niet alleen bij de moderne bouwheren die een verouderde woning op de kop getikt hebben, maar ook bij Ooms Woonrealisaties. Als totaalaannemer durven we ons zelfs een échte specialist in IER noemen. Waarom dat zo is, duiden we in een apart blog artikel op drie verschillende domeinen.

Lees meer

Een Ingrijpende Energetische Renovatie voorbereiden?

Overweeg jij om een IER te laten uitvoeren op jouw bestaande woning? Of overweeg je eerder op een verouderde woning te kopen en wil je meteen zicht op het kostenplaatje van een IER? Maak dan een afspraak met onze bouwadviseurs .

Contacteer ons