Een BEN-woning bouwen: wat is het en waarom is het financieel interessant?

Wie zich informeert over (ver-)bouwen, botst al snel op de term 'BEN-woning'. Wat dat precies inhoudt en waarom jou dat financieel voordeel oplevert, lees je hier.

Een woning bouwen of verbouwen anno 2023-2024? Dan kan je niet meer om duurzame energieoplossingen heen. Energieneutraal (of toch bijna) bouwen is sinds 2020 dan ook verplicht voor alle bouwaanvragen. Ook voor renovatie is er vanaf dit jaar een renovatieverplichting, waardoor we worden aangezet om zo energiezuinig mogelijk te renoveren.

Wat is een BEN-woning?

Een BEN-woning is een Bijna Energie Neutrale woning. Het concept van een BEN-woning is dat de woning zodanig is opgebouwd dat er een minimum aan (betalende) energie verbruikt wordt. De weinige energie die bijkomend opgewekt wordt, komt bovendien zo veel mogelijk uit hernieuwbare energiebronnen.

BEN-woningen hebben een E-peil van 30 of lager. Om dat peil te bereiken is het belangrijk om warmte- en ventilatieverlies te beperken. Daarvoor wordt er bij het ontwerp van een BEN-woning met speciale aandacht gekeken naar de schil van de woning. Elementen als isolatie, beglazing en oriëntatie van de woning zijn immers belangrijke aspecten om de BEN-waarde te maximaliseren. Binnenin wordt dan weer het ventilatiesysteem en het verwarmingsvermogen in relatie tot de indeling van de leefbare oppervlakte in detail geëvalueerd.

Alle elementen samen zorgen er immers voor dat de noodzaak aan bijvoorbeeld extra verwarming tot een minimum beperkt kan worden. De energie opwekken, die noodzakelijk is om bijvoorbeeld te koken of te douchen, gebeurt bovendien aan de hand van duurzame bronnen. Die onttrekken de energie aan natuurlijke bronnen zoals lucht, water en zon.

Belangrijk: op esthetisch gebied kan een BEN-woning volledig op maat samengesteld worden. De aandacht voor energiezuinigheid staat smaak niet in de weg.

Een BEN-woning van Ooms Woonrealisaties in Oelegem

Waarom is een BEN-woning financieel interessant?

Een BEN-woning laten bouwen door een echte BEN-expert levert jou een belangrijk voordeel op. BEN-woningen bevatten immers de meest moderne technieken om te verwarmen, koelen, ventileren en sanitair warm water te genereren. Denk aan een ventilatiesysteem D, warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen etc. Die technieken zijn bijzonder efficiënt en verbruiken een absoluut minimum aan energie.

Hoe minder energie er verbruikt wordt, hoe meer geld je uiteraard bespaart. Hoeveel geld je precies kan uitsparen, is uiteraard afhankelijk van de keuzes die je maakt en welk E-peil daarmee bereikt wordt. Zelf de kleinste details, zoals een grote raampartij aan de zuidkant en al dan niet het installeren van zonnewerende screens, oefenen immers invloed uit op het energieverbruik. Algemeen kan echter gesteld worden dat een BEN-woning tot 50% minder energie verbruikt. De investeringen die je maakt in optimale isolatie, ventilatie en hernieuwbare energiebronnen leveren je vanaf de eerste maand met andere woorden een lage energiefactuur op.

Naast een lage energiefactuur is een BEN-woning ook op lange termijn interessant. Energiezuinige woningen stijgen immers enorm in waarde. Kijk maar naar de invloed van de renovatieplicht op de verkoopwaarde van oudere woningen vandaag. Bij een latere verkoop van een BEN-woning kan je de gemaakte investeringen dan ook probleemloos doortellen in de verkoopprijs.

Bouwadviseur Joren licht duurzame energieoplossingen toe in ons inspiratiecentrum

Een BEN-woning bouwen?

Neem dan contact op met onze bouwadviseurs via het contactformulier 'Nieuwbouw'.

Energiezuinigheid staat bij Ooms Woonrealisaties immers al decennia lang centraal. Als BEN-experten zijn we dan ook ideaal geplaatst om uw woondromen tot in de perfectie te realiseren. De lage energiefactuur krijg je er gratis bij.

Contacteer ons