Inbouwkasten op maat: 7 redenen om de investering toch te maken

Een georganiseerd huis brengt rust in het hoofd en een van de meest effectieve manieren om orde te scheppen is door gebruik te maken van ingemaakte kasten. Of je nu in een appartement woont of in een ruim huis: de voordelen van op maat gemaakte, ingebouwde kasten reiken verder dan alleen maar opslagruimte. Laten we eens duiken in het belang van ingemaakte kasten in jouw woning.

1. Maatkasten benutten de ruimte maximaal.

Kasten op maat, ook wel maatkasten of inbouwkasten genoemd, passen naadloos in de beschikbare ruimte en nemen zo de volledige beschikbare ruimte ook in. Of het nu gaat om een onhandige hoek, een schuin dak of een smalle gang: met op maat gemaakte kasten wordt elke centimeter optimaal benut. 

Met maatkasten, gemaakt in een professionele schrijnwerkerij, beschik je dan ook over maximale opbergruimte. Dit in tegenstelling tot wanneer je standaard kasten in huis haalt die net niet tot aan het plafond komen, of waarbij je extra paslatten moet gaan monteren om spleten of kieren af te dekken.

2. Kasten op maat van jouw levensstijl.

Een van de grootste voordelen van ingemaakte kasten is de mogelijkheid om het ontwerp aan te passen aan jouw specifieke behoeften en levensstijl. 

Ben je bijvoorbeeld een fervent shopper en bulkt het thuis van de kledij? Dan is een dressingkast een goed idee. Is die eerste koffie 's ochtends jouw ultieme guilty pleasure? Dan zou een ontbijtkast perfect in jouw woning passen. Heb je drie sportende kinderen in huis? Dan schept een waskast wellicht de nodige orde in de wasplaats.

 

3. Ingemaakte kasten zijn esthetisch aantrekkelijk.

Ingemaakte kasten dragen bij ook aan de algemene esthetiek van jouw huis. Ze worden naadloos geïntegreerd in de woning en zorgen voor een passende en rustgevende uitstraling. Dit in tegenstelling tot losstaande kasten die soms de visuele harmonie van een ruimte kunnen verstoren. Door te kiezen voor materialen en afwerkingen die bij de rest van je interieur passen, voegen ingebouwde kasten een vleugje elegantie toe aan elke kamer.

4. Kasten op maat maximaliseren de bewandelbare oppervlakte.

Traditionele kasten - lees: kasten met standaard afmetingen - nemen vaak waardevolle vloerruimte in beslag. Logisch, want deze kasten worden voor een bestaande muur gezet, in het wandelpad. Ingemaakte kasten daarentegen worden veelal in een nis tussen twee wanden geïnstalleerd. Daardoor blijft de bewandelbare vloer vrij. 

Maatkasten zijn daarmee een bijzonder waardevolle toevoeging voor iedere woning, maar zéker voor kleinere woningen of kleinere kamers. 

5. Maatkasten verhogen de waarde van de woning:

Wie op maat gemaakte kasten in huis haalt, doet een slimme investering. Maatwerk kost immers meestal méér dan wanneer er voor standaard kasten gekozen wordt, maar de investering loont. Op zowel korte als lange termijn zelfs.

Op korte termijn geniet je immers van de praktische en esthetische voordelen van maatkasten. Op de langere termijn verhogen maatkasten de waarde van je woning. Potentiële kopers waarderen immers de aandacht voor detail en de praktische organisatieoplossingen die ingemaakte kasten bieden. Bij een eventuele verkoop van de woning drijven maatkasten de verkoopprijs dan ook aanzienlijk op. En terecht.

6. Ingemaakte kasten bieden efficiënte opbergoplossingen.

Inbouwkasten kunnen efficiënte opbergoplossingen bieden die precies op maat van jouw noden gemaakt zijn. 

Denk aan een uittrekbare schoenenlade in een op maat gemaakte vestiairekast, een bureaukast die doorloopt in een werkdesk of een kastenwand met de airconditioning unit netjes in weggewerkt. 

Hierdoor wordt jouw ruimte  perfect georganiseerd op jouw noden en zijn al jouw spullen gemakkelijk bereikbaar (of verborgen). 

7. Maatkasten verminderen de rommel.

Door alles een specifieke plek te geven, minimaliseren ingebouwde kasten rommel. Een opgeruimd huis zorgt niet alleen voor een gevoel van rust, maar maakt ook dagelijkse taken efficiënter.

Conclusie

Ingemaakte kasten zijn niet zomaar opbergoplossingen; ze vormen een essentieel onderdeel van een goed georganiseerde, functionele en esthetisch aangename woning. 

Of je nu op zoek bent naar meer ruimte, een strakker interieur of een investering die de waarde van je huis verhoogt: ingebouwde kasten bieden de perfecte oplossing voor een opgeruimde en gelukkige leefomgeving. Wie zijn droomwoning wil laten bouwen of zijn huidige woning wil renoveren, doet er dan ook goed aan om meteen vanaf het eerste ontwerp maatkasten te laten voorzien. Zo kunnen de kasten meteen optimaal geïntegreerd worden in de ruwbouw van de woning. 

Vind je het tijd om maatkasten in huis te halen? Maak een afspraak met onze interieurarchitecten of bezoek onze gloednieuwe showroom in Rijkevorsel.

Maak een afspraak