Materiaalkeuze bij maatkasten: 4 kwalitatieve keuzes

Wil je jouw woning voorzien van kwalitatieve maatkasten? Dan heb je keuze uit verschillende materialen en afwerkingen, elk met hun eigen kenmerken en uitstraling. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar in deze blog ontdek je de 4 keuzes die onze klanten het vaakst maken.

Fineerhout maatkasten

Fineerhout is één van de populairste - misschien wel dé populairste - keuzes van onze klanten voor een kast op maat in de keuken, slaapkamer of leefruimte.

Fineer is een dunne laag van echt hout dat wordt verkregen door middel van schillen, zagen of snijden van een boomstam. Deze laag kan verschillende diktes aannemen. Afhankelijk van die dikte spreken we van dunfineer (+- 0,6mm) of dikfineer  (1,6 - 2,4mm).

In de productie van maatkasten wordt het laagje fineerhout gelijmd op een kern van multiplex, MDF of spaanplaat. Dankzij deze werkwijze geniet je als klant van drie belangrijke voordelen:

 • Stabiliteit. Vanwege de manier waarop kasten in fineer gemaakt worden, zijn de kasten minder vatbaar voor kromtrekken, krimpen en uitzetten als gevolg van veranderingen in vochtigheid en temperatuur. 
 • Uitstraling. Doordat het dun laagje fineer afkomstig is van een echte boomstam biedt het de natuurlijke schoonheid en textuur van massief hout.
 • Prijs/kwaliteit. In vergelijking met massief hout is fineerhout over het algemeen betaalbaarder. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor consumenten die op zoek zijn naar hoogwaardige houten afwerkingen zonder de kosten van massief hout.
Keukenkast in dunfineer Amerikaans Notenhout

Maatkasten in poederlak

Een tweede populaire afwerking voor een kwalitatieve kast op maat is poederlak.

Poederlak is een moderne afwerkingsmethode die wordt gebruikt om een houten kern in MDF te beschermen en te verfraaien. Het proces omvat het aanbrengen van een poederachtige verf op de MDF-kern, waarna het wordt verhit in een oven. Tijdens het verwarmingsproces smelt en hecht de poederlak zich aan de kern. Hierdoor ontstaat een sterke, duurzame en uniforme coating. 

Of het nu gaat om een keukenkast, een dressing, een waskast, tv-meubel of een ander type kast: een maatkast afgewerkt in poederlak biedt tal van voordelen.

 • Krasbestendigheid. Poederlak biedt een zeer duurzame afwerking die bestand is tegen krassen, slijtage, corrosie en vervaging. Dit maakt kasten die zijn afgewerkt met poederlak ideaal voor dagelijks gebruik, zelfs in veeleisende omgevingen zoals keukens, badkamers of garages.
 • Kleurkeuze. Poederlak biedt een breed scala aan kleurmogelijkheden, waardoor klanten de vrijheid hebben om de perfecte kleur te kiezen die past bij hun interieurontwerp of branding. Bovendien behoudt poederlak zijn kleur en glans gedurende lange tijd, waardoor de kast er jarenlang als nieuw blijft uitzien.
 • Uniformiteit. Poederlak zorgt voor een gelijkmatige en consistente afwerking zonder druipen, lopers of strepen, zelfs op complexe vormen en oppervlakken. Dit resulteert in een professionele uitstraling en een hoogwaardige afwerking van de kast.
 • Onderhoudsvriendelijk. Kasten die zijn afgewerkt met poederlak zijn gemakkelijk te reinigen en te onderhouden. Gewoonlijk is een regelmatige reiniging met een mild schoonmaakmiddel en water voldoende om de kast schoon en fris te houden.
Dressingkasten in wit poederlak

Laminaat maatkasten

Een vaste waarde in de afwerking van maatkasten is de keuze voor hoogwaardig laminaat. 

Maatkasten in laminaat bestaan uit verschillende samengeperste lagen. De kernlaag bestaat meestal uit samengeperste vezelplaten zoals MDF. Daarop wordt een kunststof laag geperst met een decoratief patroon dat de uitstraling van hout, steen of tegels imiteert. Deze laag wordt bedrukt met een fotografische afbeelding en beschermd door een transparante toplaag.

De keuze voor laminaat wordt meestal gemaakt omwille van deze typische kenmerken:

 • Veelzijdigheid. Laminaat komt in een breed scala aan kleuren, patronen en structuren. Daardoor heeft laminaat een plaats in uiteenlopende interieurontwerpen, van modern tot landelijk. 
 • Betaalbaarheid. Een maatkast in laminaat is goedkoper dan een maatkast in poederlak of fineer. Vooral als waskast, techniekkast of bureaukast is laminaat prima geschikt.
 • Prijs/kwaliteit. De voorbije jaren is laminaat over het algemeen veel kwalitatiever geworden dan vroeger. Steeds beter bootst het natuurlijke materialen na, waardoor het prijs/kwaliteit altijd een goede keuze is.
Badkamerkast in laminaat 'Chene Chambertin' 

 

Maatkasten in microtopping

Van de 4 materiaalkeuzes die we in deze blog voorstellen, is een afwerking in microtopping de meest innovatieve. 

Microtopping is een dunne, decoratieve coating die kan worden aangebracht op verschillende oppervlakken. Denk aan vloeren, wanden en... kasten. Microtopping is een mengsel van polymeren, cement, additieven en pigmenten. Het resulteert in een gladde, naadloze, stroperige, verfachtige coating. 

Met name de afgelopen 3-4 jaar wint microtopping bijzonder snel aan populariteit. Dat heeft het vooral te danken aan de esthetische eigenschappen:

 • Modern en Strak design. Microtopping biedt een moderne uitstraling die goed past bij eigentijdse interieurs. De naadloze afwerking creëert een strak en gestroomlijnd uiterlijk dat de ruimte een gevoel van samenhang geeft.
 • Variëteit aan kleuren. Microtopping is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, variërend van neutrale tinten tot levendige accentkleuren. Hierdoor kunnen interieurarchitecten kiezen uit verschillende kleurenpaletten om aan de specifieke behoeften en voorkeuren van hun klanten te voldoen.
 • Textuur en diepte. Hoewel microtopping een glad oppervlak heeft, kan het worden aangepast om textuur en diepte toe te voegen. Door bijvoorbeeld verschillende technieken toe te passen tijdens het aanbrengen, zoals wrijven, borstelen of sponzen, kunnen unieke texturen worden gecreëerd die visueel interessant zijn.
Badkamerkast in microtopping (foto: floorcouture)

Inspiratiecentrum

Wil je de verschillende materialen graag eens van dichtbij bekijken én voelen? Spring eens binnen in onze showroom en laat je informeren door onze interieurarchitecten.

Openingsuren